Verslag Raad 9 maart 2010
Soort document:Verslag
Soort vergadering:Raad
Datum:9 maart 2010
Week nummer:10
Tijdstip:19.30 uur
Locatie:raadzaal

Verslag raadsvergadering
Datum vergadering : dinsdag 9 maart 2010
Tijdstip en plaats : 19:30 uur in de raadzaal in Rijssen
aanwezig: | ![]() |
voorzitter: | de heer P. van Veen |
leden: | SGP : de heren B. Beens, J. Slagman, J. Slootweg, G. Kreijkes, G.J. Steunenberg en J. Ligtenberg; CDA : de heren drs. I. Kahraman, H.J. Dul, G.H. Kastenberg, H.J. Nijkamp en mevrouw G. Tigelaar-Vruggink; PvdA: de heren R.M.C. de la Haye, R.W. Meijerink, J. Pluimers, A.H.M. te Wierik en mevrouw M.J. Tijhof-Zwijnenberg; CU : de heren W.Otten, F.J. Nieuwenhuis, B.D. Tijhof en mevrouw W.L. Riezebos-Tessemaker; GB : de heren A. Hofhuis, A. Nijkamp en mevrouw J. Kuiper-Ruitenberg; VVD : de heren A.J. Kevelam en R.A. de Koe; |
griffier: | de heer drs. H.A.J. van de Vliert |
notulist: | mevrouw S. (Sylvia ) Vollenbroek-Huitink |
namens het college: | de heren J.J.A. ter Keurst, W.A.J. ter Schure, mr. B. Wolterink en J.A. Stegeman. |
secretaris: | de heer A.C. van Eck |
pers: | 4 |
publiek: | 135 |
In verband met het persoonlijke karakter van de vergadering is gekozen voor een woordelijke verslag.
1. Opening
De VOORZITTER opent de vergadering met het ambtsgebed.
Als beginnummer voor hoofdelijke stemming wordt getrokken nummer 5, de heer I. Kahraman.
Spreker heet de aanwezigen welkom. Het is een bijzondere raadsvergadering, 40% van de raadsleden neemt afscheid.
2. Vaststellen agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
3. Vaststellen rechtmatigheid verkiezingsuitslag
De VOORZITTER geeft aan dat de VNG de raden adviseert een expliciet besluit te nemen over de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag. De organisatie en het verloop van de verkiezingen moeten op wettige wijze plaatsvinden. Het is aan de raad om daar een oordeel over uit te spreken. Dit gebeurt door de oude raad. De raad doet dit op basis van het advies van de commissie geloofsbrieven. Deze commissie heeft het proces verbaal van het centraal stembureau bezien. Daarnaast zijn de processen-verbaal van de stembureaus in de gemeente overlegd.
De commissie adviseert de raad te besluiten de verkiezingsuitslag voor rechtmatig te verklaren.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
4. Onderzoek geloofsbrieven
De VOORZITTER geeft het woord aan de voorzitter van de commissiegeloofsbrieven, de heer Slagman.
De heer SLAGMAN geeft aan dat het onderzoek van de geloofsbrieven mede is gedaan door de heren F.J. Nieuwenhuis en J. Pluimers. De commissie trof 26 geloofsbrieven aan. Wethouder Ter Schure is met een meerderheid van voorkeurstemmen gekozen maar heeft bedankt, in zijn plaats wordt benoemd mevrouw J. Kuiper-Ruitenberg. Er waren verder geen onregelmatigheden bij de geloofsbrieven.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
5. Afscheid aftredende raadsleden
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Te Wierik.
‘In 2001 bent u begonnen als schaduwfractielid en in 2007 bent u raadslid geworden. Michiel Paetzel is naar Malta vertrokken en toen nam u in ons midden plaats. U was actief in de commissie Maatschappelijke Dienstverlening. U bent een ondernemer in hart en nieren, met hart voor de samenleving. Naast het zijn van raadslid bent u ook actief in de samenleving. Dat is ook goed. Te denken valt aan de Businessclub Bij de Tijd, de Rotary, Excelsior’31 en de Stichting Waander Companje.
U bracht vanuit uw professionele achtergrond veel kennis in de commissie. Ik heb me laten vertellen dat veel commissieleden naar u opkeken en zich afvroegen, waar al die kennis toch vandaan komt. Uw gezondheid liet u in de afgelopen periode in de steek, maar u ziet er weer gezond uit. We kunnen zeggen dat u er goed uitgekomen bent en dat u bruist van energie en nieuwe plannen. Ik kan helaas altijd maar kort spreken voor elk raadslid, bij deze zeg ik dan ook, ik doe elk raadslid daarmee ook enigszins tekort. Maar we willen voor het middernachtelijk uur afscheid nemen, daarom houden we het kort.
Uw enthousiasme, uw jovialiteit, is kenmerkend en dat bracht u over op vele anderen. Voor al het werk dat u hebt gedaan, het bestuurlijk werk dat u hebt gedaan, willen wij u hartelijk danken. Ik overhandig u daarvoor de cadeaus’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Meijerink.
‘De heer Meijerink heeft aan professor Elzinga te danken dat hij in de raad zit. Professor Elzinga, het is toch even een verbindend verhaal, is de architect van het dualisme. Ik heb sommige raadsleden horen zeggen, hadden we nog maar het monisme, de goede oude tijd. Alle gemeenten kennen het dualisme. Wat het dualisme onder andere inhoudt is dat een wethouder geen lid meer mag zijn van de gemeenteraad. Dus de wethouder van de Partij van de Arbeid werd wethouder en geen gemeenteraadslid meer. Toen kwam u in 2003 in de gemeenteraad. Als ik het zo bekijk, bent u altijd een beetje filosofisch, er wordt gelachen, ik hoop als een lach van herkenning, maar u vergeet toch niet de grote lijnen. Ook kon u goed inzoomen op details als het de juridische toets betrof.
U bent vooral actief geweest in de commissie Grondgebied maar sinds 2006 bent u voorzitter van de commissie Maatschappelijke Dienstverlening geworden. Dit deed u op een rustige maar kordate wijze. Bij voorzitters is het vaak zo dat het pas opvalt hoe belangrijk ze zijn als de vergaderingen niet ordentelijk verlopen. De vergaderingen van MDV blonken uit in rust en efficiëntie, en dat straalt ook op u af en van u af. Dat is dus een compliment voor u als voorzitter van deze commissie.
Ook u wil ik hartelijk bedanken voor uw inzet, uw bestuurlijke inzet voor de gemeente Rijssen-Holten. Ik overhandig u de cadeaus’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Pluimers.
‘We hadden afgelopen vrijdag een etentje en sommige dingen weet ik natuurlijk niet en als ik u zo zie, dan zie ik u niet direct in zo’n hele grote Amerikaanse auto maar dat blijkt toch juist te zijn. U rijdt in zo’n hele grote Amerikaanse auto. Prachtig lijkt me dat om daar eens een ritje mee te maken, al wuivend. U bent geen haantje maar aan de andere kant, uit de groep waar u vandaan komt, heb ik me laten vertellen, symboliseert toch een beetje het haantje zijn. U bent wel iemand die goed kan luisteren, die verhelderende vragen stelt en ook tot een weloverwogen standpunt komt. Ik heb begrepen, u bent van huis uit ict-er en u was ook lid van de werkgroep Raads Informatie Systeem. Ik denk dat deze twee ook heel goed bij elkaar passen. Vlak voor de herindeling begon u in de raad van de gemeente Rijssen en nu alweer 10 jaar actief als raadslid. Veel achter de schermen ook gewerkt en wij zijn u dan ook veel dank verschuldigd voor wat u gedaan heeft voor de gemeente Rijssen-Holten’.
De VOORZITTER richt het woord aan de heer De la Haye.
‘Ik heb u een man met een visie van een drietrapsraket genoemd. Een man die altijd wil dat er iets gedaan wordt, soms iets onverwachts in de gemeenteraad, soms zie ik zelfs uw fractiegenoten kijken, waar heeft hij het nou over, daar weten we helemaal niets van. Maar dat zal show zijn want ze zullen toch altijd nauwgezet op de hoogte zijn en dat begrijp ik ook. En die drietrapsraket fungeerde altijd als volgt. Als ik nou de eerste trap laat gaan krijg ik misschien mijn mederaadsleden mee. De tweede trap wordt al twijfelachtig en bij de derde trap dan kan ik het vergeten. Dus dacht ie bij zichzelf, ik moet het zo doen, en zo deed u het ook vaak. Maar u wilde altijd direct wel heel veel, dus die raket schoot omhoog, soms was ie ook niet meer in het zicht en verloren we allemaal uit het oog dat er ooit een raket in de lucht geschoten was, maar wel met een zachte landing.
U had creatieve ideeën en dat moeten we nu dus missen. Maar, hoog op de kieslijst, vier jaar is lang, er kan altijd iets gebeuren, wie weet zien we u nog wel weer gauw terug in deze gemeenteraad. U bent in ieder geval ook iemand met wethouderservaring want in 1998 al begonnen in Holten, eerst in de fractie, daarna wethouder en daarna fractievoorzitter van de PvdA. Ik heb hier staan, een eigenwijs raadslid, dat kun je heel positief bekijken en zo bedoel ik het ook. Een goed bestuurder en al die creatieve dingen zullen we misschien even moeten missen, maar wie weet. Daarvoor wil ik u hartelijk danken namens de gemeente Rijssen-Holten’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Slagman.
‘Ga er maar eens recht voor zitten. Afgelopen vrijdag zaten we nog gezellig naast elkaar en nu is het dan zover dat het afscheid daar is. Sinds 1993 raadslid, 17 jaar raadslid, dat is geen sinecure. En als je beseft wat daar allemaal aan tijd en moeite inzit, beraadslagingen, dan is dat heel veel. U bent echt een volksvertegenwoordiger pur sang. Feilloos weet u aan te voelen wat er zo al leeft en dat brengt u hier op een overtuigende wijze te berde. U bent een politiek strateeg, soms met een twinkeling in de ogen als er weer zo’n voorstel ter tafel komt, en denkt van, hoe kan ik daar een meerderheid voor krijgen. En dat doet u buitengewoon goed. En het is ook soms, dat u zegt, ik wil het SGP-standpunt goed onder de aandacht brengen.
U hebt een neus voor de media. Ja, u draait even het hoofd weg, maar dat mag toch wel gezegd worden. Want als het een poosje stil rond u was, dan kwam er wel in een keer een motie. Als dat niet lukte dan wist u wel onderwerpen aan de orde te stellen waar u de pers over informeerde en dan kwam er vanzelf een interview. En dat gene wat u wilde dat gebeurde, gebeurde dan ook. U kwam weer even in de belangstelling. En een goed volksvertegenwoordiger moet dat ook doen zo nu en dan. U heeft zich vooral ingezet voor onderwijs, voor gehandicapten, voor fietspaden, voor re-integratie, kortom alles wat met de mens te maken had dat sprak u aan.
Naast uw raadswerk bent u ook lid van Provinciale Staten in Overijssel. Zo lang iemand een volksvertegenwoordigende functie blijft bekleden, en ik zeg dat maar even want daar hebben we het ook over gehad, wordt hij nog niet voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Ik vind het jammer dat ik dat niet aan u mag overhandigen. Vandaag was u, voor al uw verdiensten, daar zeker voor in aanmerking gekomen maar dat moet nog even wachten. Desalniettemin, wij zijn buitengewoon dankbaar voor datgene u allemaal gedaan hebt voor de gemeente Rijssen-Holten en daarom overhandig ik u deze cadeaus’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer HOFHUIS
‘U bent iemand, en dat heb ik ook gemerkt tijdens uw ziekte, met humor. U had een stevige ziekte en ik kwam voor de kerst bij u op bezoek, u straalde en was vrolijk en had toch best nog naweeën van de ziekte. Maar aan alle kanten zie ik dat u een man bent met humor en ook een beetje een levensgenieter die met een knipoog probeert de politieke tegenstanders op de kast te krijgen. Sinds 2002 genoot u van het raadswerk in al zijn facetten. U was actief in verenigingen als de volkstuinvereniging Holten en Veilig Verkeer Nederland. In een gesprek kon je met u all over the World spreken, u bent overal geweest. Dat is prachtig, want u hebt uw bestuurswerk bij de Federation Internationale de Motocyclisme ook met verve vervuld en daar ook veel uitgedragen. We nemen niet helemaal afscheid van u, u blijft actief als commissielid. En ik denk dat het ook goed is, iemand die zoveel meegemaakt heeft en zoveel ervaring heeft, dat u toch in de commissie nog ondersteuning verleent. Ik wil u hierbij de cadeaus en bloemen overhandigen’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Nieuwenhuis.
‘In 2007 raadslid geworden. Een trieste gebeurtenis was de reden, het overlijden van toenmalig raadslid Jan Tijhof. U bent een relatief bescheiden raadslid, veel zaken haalt u op uit de historie. Maar men moet u niet onderschatten want u hebt veel kennis van zaken. Een grondige historische kennis van het lokale bestuur en de samenleving. Daar hebt u in uw functie als raadslid van geprofiteerd. We krijgen u niet goed uit uw evenwicht, u bent een stabiel mens en wat er ook gebeurt, u blijft rustig en scherp. U gebruikt af te toe een Riessens woord en dat relativeert altijd zo mooi. U heeft vele contacten in de samenleving, o.a. op het gebied van kunst en cultuur en u heeft uw netwerk goed weten te benutten. U heeft zich ook nogal beijverd voor de tijdtafels op de Schild. U heeft veel betekend voor ons en de gemeente Rijssen-Holten en daarvoor wil ik u hartelijk danken met een boeket bloemen en een cadeau’.
De VOORZITTER richt het woord tot de heer Otten.
‘U bent er een beetje aan gewend geraakt, aan het afscheid. Het is pas de tweede keer. Op
7 september 1982 begonnen, twee jaar eruit geweest wegens persoonlijke omstandigheden en de laatste periode dus weer volop in het raadswerk. Ja, stoppen met raadswerk dat betekent nog wel wat. Als je zo lang in de gemeenteraad hebt gezeten dan denk ik toch wel dat je iets achter je laat.
Trefwoorden: zakelijk, realistisch en betrokken bij de samenleving. Wat kenmerkend was, als u het woord voerde, dat waren kort en krachtige bijdragen, het was precies goed wat u zei. En dat wist u altijd heel krachtdadig weer te geven. U hebt de prachtige Koninklijke Onderscheiding al gekregen dus dat is nu niet meer van toepassing. U hebt ook gezegd, de jeugd heeft de toekomst, dus Niek gaat nu het raadswerk een beetje opvolgen en komt in de raadscommissie. Het zit een beetje in de genen neem ik aan en we zullen afwachten hoe dat allemaal gaat, maar met zoon-vader, dat moet wel goed komen denk ik. Ik heb ook begrepen dat u beschikbaar blijft als vraagbaak en de fractie van goede adviezen zal voorzien en daar mag de ChristenUnie buitengewoon blij mee zijn, dat je zo iemand nog kunt gebruiken af en toe. Heel veel dank en hierbij overhandig ik u de cadeaus’.
De VOORZITTER verzoekt de heer Steunenberg en zijn vrouw naar voren te komen en richt het woord tot hen.
‘Soms moet je centraal, het komt u allen toe als raadslid, maar bij u is het 27,5 jaar raadlidmaatschap, heel erg lang. Ik vond ook dat uw vrouw er bij moet zijn want ik denk dat nu u zo lang, zo hard en zo veel raadswerk heeft gedaan, het gezin er zo nu en dan wel eens een beetje onder geleden heeft. Ook wij zaten vrijdag gezellig aan tafel en toen heeft u gezegd dat u nu meer aandacht aan uw gezin kunt geven. Ik denk dat dit goed is. De 27,5 jaar haal je nooit meer in, dat is absoluut zo. U hebben we leren kennen als een harde werker, die zich heel erg verdiept in de dossiers die worden voorgelegd. U had een socratische wijze van debatteren. Als u het niet eens was met een voorstel, dan zei u niet direct wat u dan wel vond. U probeerde, door vragen te stellen, aan anderen te laten zien dat het niet zo’n goed voorstel was, en zo probeerde u toch uw gelijk te krijgen. Dat was heel knap moet ik zeggen. Dat is iets wat niet iedereen beheerst. Iedereen heeft zo zijn eigen methodes en dat was toch de methode die u hanteerde. Voorzitters hadden soms wel wat moeite u in vergaderingen in toom te houden, want als u iets vast had, een beetje een terriër, dan hield u dat ook stevig vast. U was een gedreven mens en bleef vragen stellen. U keek met een professionele achtergrond en vooral met een zakelijke en financiële blik naar de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente. U kende de marktomstandigheden goed en pleitte altijd voor goed koopmanschap. Het gemeenschapsgeld moest goed besteed worden want dat kun je maar één keer uitgeven.
27,5 jaar raadslidmaatschap, u kunt met voldoening terugkijken wat er in die periode allemaal is bereikt. U kunt wel een boek schrijven over wat er gebeurd is in 27,5 jaar. En voor het lang reikende raadslidmaatschap en alle inspanningen die u getroost hebt, heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u Koninklijk te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau’.
De VOORZITTER verzoekt de heer Dul en zijn vrouw naar voren te komen en richt het woord tot hen.
‘U weet nu een beetje hoe het gaat. Ja, ik zeg altijd, zo mooi zittend, zo vlak bij de griffier en als de nestor van de raad. Als de voorzitter van de raad er niet is of als hij de portefeuille moet verdedigen, dat geeft hij het voorzitterschap in alle vertrouwen over aan de heer Dul. En zo ging dat. En ja, dat is nu afgelopen. Geen waarnemend voorzitter meer. Ook u 27,5 jaar raadlidmaatschap. Mevrouw Dul volgt wat er zo allemaal gebeurt en dat is ook goed. Meneer Dul, rustige uitstraling, een glimlach om de mond, ik zie dat nu ook weer. Ook wel iemand die geniet van het politieke spel maar altijd met grote mate van kennis. Als iemand iets wilde weten, moest hij bij de heer Dul zijn, die wist het nog wel uit het verleden. Als u het niet wist, u straalde het wel uit, dus wat dat betreft is het altijd goed.
Op financieel gebied vormde u een beetje het geweten van de raad. Als er iets was, dan was u toch degene, in het kader van de financiën, die zei dat het niet goed was. U was ook voorzitter van het auditcomité, ja ook dat nog. Eigenlijk wilde u na 2006 gaan afbouwen, maar als fractievoorzitter van de fractie en lastige tijden die er toen waren in de gemeenteraad, heeft u langs alle klippen, de zaken weer op hun pootjes laten terechtkomen.
Actief, ook in de samenleving, in de Gereformeerde Kerk in Holten als kerkrentmeester en op de zaterdagmiddag waar u als een trouw supporter te vinden bent op het Vletgoor bij het ‘eerste’ van Blauw Wit. U wilt doorgaan als commissielid dus helemaal afscheid nemen doen we ook niet. Ik merk bij veel scheidende raadsleden dat ze toch nog mee willen gaan op de achtergrond. En dat is ook goed, mensen op de achtergrond met kennis van zaken, enorme ervaring. Wij danken u voor uw enorme inzet de afgelopen 27,5 jaar.
Ook bij u heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u Koninklijk te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau’.
De VOORZITTER nodigt de heren Dul, Otten en Steunenberg uit naar voren te komen. Hij richt het woord tot hen.
´Sommige dingen weet je wel een beetje van te voren en sommige dingen weet je helemaal niet en ik geloof dat dit iets is wat u ook niet weet. We hebben gedacht, deze drie mensen, die meer dan 25 jaar raadslid geweest zijn, verdienen om ook een gemeentelijke onderscheiding te krijgen. Meer dan 25 jaar heeft u zich enorm ingezet voor de gemeenteraad en u heeft dat op een zodanige wijze gedaan dat het gemeentebestuur heeft besloten u alle drie de erepenning van de gemeente Rijssen-Holten toe te kennen en dat doe ik bij deze’.
6. Sprekers
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Siegerink.
De heer SIEGERINK, voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA, spreekt de heren Te Wierik, Meijerink, De la Haye en Pluimers toe.
‘Dames en heren, allereerst wil ik Willy en Gerrit, ik denk dat ik dat wel mag zeggen als oud collega, en meneer Dul, van harte geluk wensen met de Koninklijke Onderscheiding en het ereburgerschap. Dat is een hele grote eer om dat te mogen ontvangen op een avond als vandaag.
3 maart 2010: gemeenteraadsverkiezingen, amper een week geleden. Een spannende, memorabele dag, met name de avond, die iedereen nog vers in zijn of haar geheugen heeft. We hebben als Partij van de Arbeid verloren. We gingen van 5 naar 3.Teleurstelling alom. Het feit ligt er.
Vanavond moeten we jammer genoeg afscheid nemen van 4 fractieleden, volksvertegenwoordigers.
Vier mensen die zeer betrokken waren bij de ontwikkelingen van de gemeente Rijssen-Holten, goed samenwerkten, ambitieus en enthousiast waren, niet alleen voor de gemeente maar ook voor de partij, hetgeen ook zeker bleek in de aanloop naar de verkiezingen. Het was een rood team.
Mij werd gevraagd om als voorzitter van de Partij van de Arbeid een woordje tot jullie te richten, beste mensen, neem van mij aan, ik sta hier met een dubbel gevoel.
In willekeurige volgorde:
Arnold te Wierik, boordevol energie en ideeën met een groot rood hart, enerzijds PvdA en anderzijds FC Twente rood. Arnold die zich door niets uit het veld laat slaan, altijd opgewekt en positief. Je kwam in 2002 in de schaduwfractie, in 2006 liet je Michiel Paetzel voorgaan op de lijst omdat je vond dat een jongere die kans verdiende, dat ben jij Arnold, anderen een kans geven te groeien. Toen Michiel in 2007 zijn hart achterna ging nam jij zijn plaats in. Met veel inzet heb je die taak ingevuld, vooral sociale zaken en milieu hebben je aandacht, de wereld beter maken en beter achterlaten, dat is je inzet. Achter de schermen, zag ik ook, verrichtte je bergen werk en voorwerk voor de fractie, bruisend met nieuwe ideeën, jezelf soms voorbijlopend. De fractie moest je wel eens afremmen.
Arnold de man die niet niets kan doen, die voor zichzelf al weer een nieuwe missie in het vooruitzicht heeft gesteld. Arnold, je hebt te kennen gegeven ook niet als schaduwfractielid verder te willen gaan, we hebben begrip voor je keuze, veel succes met je nieuwe missie (spreker overhandigt de heer
Te Wierik een boeket bloemen).
Rob Meijerink, de teleurstelling is voor jou erg groot, je had er zeker niet op gerekend buiten de boot te vallen, Rob, je rustige doordachte optreden de afgelopen jaren verdient alle lof, integer proberend altijd de consensus te bereiken. Je principes nooit uit het oog verliezend. Rob, degene die evenwicht gaf aan een soms onstuimige fractie, helder analyserend en anderen de spiegel voorhoudend, dat is de kracht van Rob. Rob, het was moeilijk voor je direct weer ja te zeggen om door te gaan als schaduwfractielid, we vinden het dapper dat je enigszins met tegenzin toch je verantwoordelijkheid als PvdA man neemt en ervoor hebt gekozen toch actief betrokken bij onze PvdA fractie te blijven, dat siert je, en voor ons natuurlijk een welkome gast, je bent welkom (spreker overhandigt de heer Meijerink een boeket bloemen).
Remi de la Haye, letterlijk en figuurlijk een groot man. Wel eens wat kort gehaard, maar een groot man. Altijd vooruitkijkend naar de toekomst, deskundig. Soms kan hij wat chaotisch overkomen, soms sneller praten dan denken, en soms sneller denken dan praten. Dat typeert Remi.
Wethouder in de gemeente Holten, na de herindeling raadslid en fractievoorzitter. Een functie die je met verve vervulde. Trots de PvdA kar trekkend. Maar ook soms bruggen slaan in moeilijke tijden die de raad gekend heeft van deze stad.
Commissie grondgebied, daar ligt je hart, wegen, openbaar vervoer, afval, verlichting en vooral de wereld beter en veilig maken voor onze kindskinderen zoals je dat benoemt. Investeren in mensen, dat is je motto, waar je met hart en ziel voor gaat.
Wie weet kunnen we, ik moet zeggen mogen we, nog weer een beroep op je doen. Het zou voor de Partij van de Arbeid maar ook voor de Gemeenteraad van Rijssen Holten wenselijk zijn dat dit geschiedde.
Ik wil hiermee niemand beïnvloeden maar het blijft wel een wens van een voorzitter van de PvdA. Een staatsman uit het zuiden vanaf 1998 actief in de lokale politiek laat je toch in 2010 in het oosten niet zomaar gaan (spreker overhandigt de heer De la Haye een boeket bloemen).
Jan Pluimers, In 2000, Jan draaide toen al wel mee in de schaduwfractie, kwam hij in de raad. Na het overlijden van Waander Companje, je moest de plek van Hans innemen die doorschoof als wethouder. Jonge hond tussen de oude rotten Siegerink en Zwoferink, maar wel goed voor een goede scholing. Een zware taak op je schouders, de rode traditie voortzetten, immers de zoon van Hento, de man die in heel Rijssen bekend was om zijn rode hart bij uitstek.
Jan, in tegenstelling tot zijn vader, bescheiden en rustig. Jan werkt liever achter de schermen en staat niet graag in de schijnwerpers, hard werken, nuchter en met gevoel voor humor.
In de fractie zeer kritisch kijkend naar de uitgangspunten van waaruit we werken: sociaal, betrokken en solidair. Jan, door je werk in Den Haag was er al weinig tijd voor het politieke werk, door je plek op de kandidatenlijst wisten we al dat we vandaag afscheid van je moesten gaan nemen. We doen het niet graag maar hebben respect voor je beslissing (spreker overhandigt de heer Pluimers een boeket bloemen).
Voorzitter, dames en heren, het is langer geworden dan ik eigenlijk wilde Dat mag mijn inziens ook in deze situatie met vier fractieleden waar we afscheid van moeten nemen. We hebben verloren met een goed team door een voor ons te lage opkomst. Daar zullen we aan moeten werken, los van de Haagse perikelen.
Ik wil jullie namens het bestuur, de leden en de kiezers hartelijk bedanken voor jullie inzet. Ook jullie achterban, jullie thuisfront, want mede dankzij hen konden jullie het raadswerk met verve vervullen. En Monique sterkte, we hadden het graag anders gezien, maar ook voor jou een roos’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Ep van Schooten.
De heer VAN SCHOOTEN spreekt de heer Hofhuis toe.
‘Meneer de voorzitter, ik kan het gelukkig korter houden. We hoeven maar afscheid te nemen van ‘één raadslid. In eerste plaats wil ik de heren die Koninklijk onderscheiden zijn, van harte feliciteren en ook feliciteer ik de heren met de erepenning van de gemeente Rijssen-Holten. Ik heb er in een keer drie collega’s bij gekregen en dat is het voornaamste.
Geachte aanwezigen, geacht college, mijne dames en heren leden van de raad, dank dat u mij in de gelegenheid stelt om hier het woord te mogen voeren als voorzitter van de kiesvereniging Gemeentebelang. De reden daartoe mag u allen bekend zijn.
Ook na de voor ons succesvol verlopen verkiezingen van de afgelopen week worden de pluchezetels opnieuw opgevuld. Dat zal altijd met gemengde gevoelens gebeuren, de een moet, de ander wil vertrekken. Zo ook bij ons, al is er bij ons geen sprake van moeten. Onze fractievoorzitter Ab Hofhuis heeft ver van te voren aangegeven dat hij na bijna zeven jaar raadslidmaatschap de actieve politieke arena wil gaan verlaten.
Nu je hier vanavond dan ook voor de laatste keer als lid van de raad zit past het ons om te zeggen dat we jou als kiesvereniging veel dank verschuldigd zijn, je had onze idealen hoog in het vaandel staan en droeg ze uit ten dienste van de gemeenschap Rijssen-Holten. Als we terugkijken is het in jouw periode niet altijd pais en vree geweest en zijn het soms best woelige tijden geweest, zeker de laatste zittingsperiode. Enkele wil ik hier noemen. Denk aan de collegevorming, het vertrek van Willie Veneklaas en zeker ook je gezondheid die je toch een hele tijd behoorlijk in negatieve zin in je greep heeft gehad.
Naast het negatieve zijn er ook vele positieve dingen te melden. Er zijn vele projecten waar je bij de besluitvorming betrokken bent geweest. Zomaar een greep uit de meest in het oog springende zaken. Woningbouw in plan Liesen, de aanleg van het hockeyveld in Holten, de start tot het omvormen van het industrieterrein de Kol tot woningbouwlocatie, Kulturhus Holten, de tunnelbouw in Rijssen, het Hospice in Rijssen.
Ab, als voorzitter en fractie hebben we jou ervaren als een zeer kundig raadslid met een uitstekende dossierkennis. Met daarbij zeker niet onbelangrijk een goede achtergrondinformatie en die daar waar nodig de nodige besluitvorming niet schuwde, ook iemand die praktijkgericht dacht, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Wat ik zeker zal missen zijn de vele gesprekken die we samen onder het genot van een kop koffie hebben gehad. Als we zo samen door de Rijssense en Holtense dreven gingen, konden we elkaar heel veel toevertrouwen wat absoluut nodig is voor het goed functioneren van bestuur en fractie.
Even een zijstap. Naast onze fractievoorzitter heeft ook Anton Klein Twennaar te kennen gegeven het schaduwfractielidmaatschap niet langer te ambitiëren. Met Anton gaat iemand weg die als de partijbelangen daarom vroegen, paraat stond.
Anton was een uitstekende invaller en door de nodige ervaring plus goede dossierkennis was hij makkelijk inzetbaar. Vanaf deze plaats wenst het bestuur en de fractie Anton een goed herstel toe. Ongetwijfeld komen wij op een later tijdstip op zijn vertrek terug.
Voorzitter, nog een persoonlijke noot. Ik heb met verschillende vertrekkende raadsleden in mijn periode samen mogen werken. Ik wil hen bedanken voor de goede samenwerking en voor de toekomst alle goeds toewensen. Terug van de zijwegen.
Ab, al ga je dan ook niet helemaal de politieke arena verlaten, je blijft immers nog schaduwfractielid, het grote werk zit er op. Namens het bestuur en de fractie wensen we je, samen met je vrouw, voor de toekomst het allerbeste toe. Ongetwijfeld komen we ook bij jou op je vertrek terug, maar ik wil je toch namens het bestuur en fractie nu alvast deze waardebon overhandigen en je vrouw Bertha dit boeket bloemen. Ab, het allerbeste’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer J. ten Hove, voorzitter van de lokale afdeling van de ChristenUnie.
De heer TEN HOVE richt het woord aan de heren Otten en Nieuwenhuis.
‘Voorzitter, raad, belangstellenden. Namens het bestuur van de kiesvereniging ChristenUnie Rijssen-Holten wil ik graag een paar woorden richten tot Willy Otten en Freek Nieuwenhuis in verband met hun afscheid van de gemeenteraad.
Willy, jij zat vanaf 1982, met een korte onderbreking, in de gemeenteraad en Freek jij kwam in 2007, na het plotseling overlijden van Jan Tijhof, de raad versterken. Hieraan vooraf ging een periode van ongeveer vier jaar als Statenlid.
Jullie kwamen eind jaren ’70 en begin ’80 in de politiek terecht. In deze periode bleek er sterke behoefte, om naast het CDA en SGP, een andere partij in het leven te roepen. De RPF. Deze partij moest en zou en kon ook een ander christelijk-sociaal geluid laten horen. Jullie waren getuige van de oprichting van de plaatselijke afdeling van de RPF, één van de voorlopers van de huidige ChristenUnie. De RPF kreeg in 1978 één zetel in de raad, en Jan Baan werd het eerste raadslid. In 1982 kreeg de RPF twee zetels, en toen kwam Willy Otten de politieke arena van Rijssen binnen. Het hoogtepunt in de politiek voor jullie beiden was de winst die de RPF in 1992 behaalde. De partij ging toen van 2 naar 4 zetels. Een verdubbeling en dat was niet niks. Ook na de herindeling wist de ChristenUnie de 4 zetels te behouden. Het voor het eerst toetreden tot het college van B en W in 1996 was ook een bijzondere mijlpaal.
Willy, politiek zit blijkbaar de Ottens in het bloed. Ik hoorde zo-even al dat Niek gememoreerd werd. Jouw grootvader, Jan Willem Otten, was ooit wethouder in een ver verleden, wel van een andere partij.
In de raad stelde Willy zich altijd zeer constructief op. Hoewel de sfeer na de collegevorming een dieptepunt had bereikt, wist Willy met enige regelmatig u als raad voor te houden dat u hier zit voor het welzijn van heel de gemeente Rijssen-Holten. Volgens Willy was het goed dat partijen toen elkaar even wat dieper in de ogen keken, zodat ze weer een klein beetje respect voor elkaar kregen. Ook al heeft de coalitie de macht, dan nog moet je volgens Willy in staat zijn tot communiceren. Dat is gewoon een taak van de raad, ja een vereiste dat je naar elkaar luistert. Met het huidige duale stelsel heb ik begrepen, had je niet zo veel op.
Freek Nieuwenhuis, jij bent altijd werkzaam geweest bij de gemeente Rijssen, en kon daarom in die tijd niet plaatsnemen in de gemeenteraad. Tot 2007 heb je deel uitgemaakt van het bestuur van de ChristenUnie. Bovendien heb je in de jaren ‘80 zelfs in het hoofdbestuur van de RPF gezeten. Als bariton Freek, sta je bij het Rijssens mannenkoor in de middelste rij. En zoals we weten, heb je er geen hekel aan om op de voorgrond te treden. Je bent gedreven, ambitieus en hebt geen last van valse bescheidenheid.
Willy, jouw hart lag in de politiek voornamelijk bij de, noem het maar, “harde kant”. We denken hierbij aan openbare werken, grondgebied en financiën. Dat waren de terreinen waarbij jij je als een vis in het water voelde.
Freek echter is veel meer een man van de “zachte kant”. Maatschappelijke dienstverlening en culturele activiteiten hebben zijn grote belangstelling. Freek is ook buiten de raad altijd op deze terreinen actief geweest, door zitting te nemen in besturen van verenigingen en belangenorganisaties. We denken in het bijzonder het jarenlange lidmaatschap van de VVV en de culturele raad. Daarnaast hou je je bezig met het zaterdagavondwerk voor de verstandelijk beperkten.Ook de liefde voor ons dialect steekt Freek niet onder stoelen of banken. Ik heb eens een keer een quiz gezien waarin Freek optrad. Freek was een van de weinigen die wist wat een meankelder was. He was één van de waejnegen den at met nen kwis wus wat nen meankelder was en he was een ennegen den at nooit e gleuwt hef in haann àj.
Nu beiden 65 jaar, samen 130 jaar,nemen jullie afscheid op een leeftijd die tegenwoordig behoorlijk onder vuur ligt. Maar jullie hebben aangegeven dat de nieuwe fractie een beroep kan doen op jullie jarenlange ervaring en zo kunnen jullie in de schaduw toch nog actief blijven. Blijkbaar is het politieke vuur nog niet helemaal opgebrand.
Willy en Freek, jullie hebben beiden tijdens de afgelopen raadsperiode willen werken aan een waarde(n)volle gemeente Rijssen-Holten op basis van bijbelse normen en waarden. Dat betekende politiek bedrijven met een sociaal gezicht, gefundeerd op naastenliefde zoals bedoeld in het grote gebod door Jezus Christus aan ons gegeven. Ook het tonen van respect voor elkaar is een uitvloeisel van dat grote gebod.
De bijbel is voor jullie het gezaghebbende woord van God, waardoor jullie je hebben laten leiden en waarop jullie aanspreekbaar waren en nog zijn. Toch hebben jullie het niet alleen gedaan in al die jaren. Jullie mochten rekenen op een goede samenwerking in de fractie en het bestuur, maar bovenal hebben jullie de kracht van God mogen ontvangen om al de raadswerkzaamheden te mogen doen. Willy en Freek, bedankt voor het vele werk. We adviseren jullie beiden: Ga met God dan zal hij met jullie verder gaan op jullie beider levensweg. Tijdens de eerst volgende ledenvergadering zullen we jullie beiden een afscheidscadeau overhandigen (spreker overhandigt de heren Otten en Nieuwenhuis een boeket bloemen).
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Beens.
De heer Beens richt het woord tot de heren Slagman en Beens.
‘Voorzitter, er is niemand die geïnterrumpeerd heeft tijdens de vorige sprekers, dus als ik iets langer praat, zal dat nu ook niet het geval zijn denk ik. Ik heb maar een paar blaadjes.
Allereerst wil ik de heren Dul, Otten en Steunenberg hartelijk feliciteren met hun onderscheidingen.
Voorzitter, raadsleden, beste mensen, maar in het bijzonder Gerrit Steunenberg en Jan Slagman. Dit is een bijzondere avond. Bijzonder in meerdere opzichten. Als ik deze avond vergelijk met die van 4 jaar geleden, dan nemen wij vanavond van veel raadsleden afscheid. Veel meer dan 4 jaar geleden. En als ik mij dan in deze speech focus op mijn fractie, de SGP-fractie, dan nemen wij vanavond afscheid van 2 heren met in totaal ruim 43 jaar ervaring. Ik noem dat bijzonder, want dat is niet niets. Laat ik het anders zeggen, 44 jaar, dat is heel mijn leven tot nu toe. Dat is dus nogal wat. Afscheid van Gerrit met zijn ruim 27 jaar ervaring en Jan met ruim 16 jaren ervaring.
Toen het besef goed tot mij doordrong dat Jan Slagman en Gerrit Steunenberg definitief onze fractie zouden gaan verlaten besefte ik wel dat het een hele aderlating is. In de Dikke van Dale staat zo mooi bij aderlating dat het o.a. betekent: een gevoelig verlies lijden. Ik vind dat een heel mooi gezegde voor het vertrek van jullie beiden uit zowel de fractie als uit de gemeenteraad.
Beide heren zijn ook echt bekende gezichten in de raad. Het is een hele tijd geleden dat één of andere journalist in de Rijssense winkelstraat aan de mensen vroeg of zij de politiek een beetje volgden. Eén van de vragen was vervolgens of zij een paar namen van wethouders konden zeggen. Eén antwoord is mij daarvan bijgebleven dat iemand zei, nee, ik ken ze niet, ja wacht even, één wethouder ken ik, dat is Gerrit Steunenberg. Gerrit, dit betekent voor mij dat je je zelf goed hebt neergezet in deze raad, dat je zelfs de uitstraling had van een wethouder. Want volgens mij ben je nooit wethouder geweest. Toch is dat niet verwonderlijk, want kennis van zaken, dat had je. Met name bij alles wat te maken had met commissie Grondgebied en financiën maakten ze jou niks wijs. Het was zelfs zo, je wist zelfs bepaalde financiële zaken zo aan te vliegen dat het college er niet om heen kon, laat staan de raad. Je hebt je altijd enorm ingezet voor ondernemend Rijssen. Ondernemend Rijssen kon op jou rekenen. Grondaankopen, uitbreiding bedrijventerreinen, infrastructurele zaken, het was een kolfje naar jouw hand. Je deed het met plezier.
Ik zal vanavond eerlijk bekennen dat ik wel eens blij was dat ik in ABZM zit en niet in de commissie Grondgebied. Want ik heb jou, samen met Gradus Kreijkes en Robert Kamphuis wel eens achter stapels dossiers zien zitten, die doorgeakkerd moesten worden ter voorbereiding voor een commissie, niet te geloven. Maar jij maakte er tijd voor vrij.
En eerlijk gezegd, ik denk dat je die tijd eigenlijk helemaal niet had. Je hebt het in jou werk enorm druk, maar gaf je dan aan, als wij het daar wel eens over hadden dat de politiek een goeie afleiding is. Zo kun je het ook zien, van de positieve kant. Van Johanna, je vrouw, en van je kinderen, kreeg je ook de ruimte.
Want hoe je het ook wendt of keert, het raadslidmaatschap kun je voor thuis niet verborgen houden. Al die avonden dat je weg bent, ik moet voorzichtig zijn want mijn vrouw is hier ook, of thuis aan het lezen bent, doet een aanslag op het gezin.
Ik begon met Gerrit over zijn bekendheid. Als ik dan naar Jan Slagman kijk, dan moet ik ook eerlijk zeggen, dat ook Jan een grote bekendheid geniet.
Het zou mij niet verbazen dat elke ambtenaar in dit gemeentehuis Jan Slagman kent. Ik durf zelfs te stellen dat Jan het bekendste raadslid is uit deze gemeente, onder de Rijssenaren. Ook Jan weet zich immers te profileren. Ik moet zeggen dat de burgemeester een beetje het gras voor mijn voeten heeft weggemaaid en hij is er nog maar een paar maanden en dan al zoveel mensenkennis opgedaan of het is ingefluisterd, maar dat geeft niet. Hij is daar trouwens ook heel eerlijk in. Want het gebeurde nogal eens, dat, zo vlak voor een raadsvergadering, als wij als fractie nog even de laatste zaken doornamen, Jan binnenstapte. Hij gooide dan zijn hoedje op tafel, haalde de stukken uit zijn tas en zei: Ik dacht dat ik dat en dat vanavond maar eens aan de orde stel. Wij keken dan wel eens bedenkelijk en zeiden vervolgens: wij dachten van niet. En ik moet eerlijk zeggen, dan deed Jan het niet.
Maar bij zijn profilering in de krant had Jan een heel andere tactiek. Daar konden wij niets tegen doen. Een voortvarende zelfs. Hij gaf dan aan dat hij alvast maar de krant benaderd had en dat er morgen een mooi stukje in kwam, hij had bijvoorbeeld wat ontdekt en ter plaatse de pers gebeld. Ja, zei Jan dan, het kan soms snel gaan, met die media. Je roept nog maar en je staat al in de krant.
Waar ik vaak van genoot was dat als Jan het woord vroeg, in een raadsvergadering, direct veel raadsleden alsook wethouders, een twinkeling in de ogen kregen. En ik begrijp ook wel waarom. Jan kon altijd iets op een hele mooie manier en ook vaak op een humoristische wijze naar voren brengen. In de gemeenteraad debatteer je op hoofdlijnen. Jan niet, en toch weer wel. Want Jan, en daar kon ik echt van genieten, begon soms, om zijn doel te halen, met een klein detail. Daar breide hij een mooi verhaal om heen, zodat niemand van de anderen snel interrumpeerde. Als iemand uiteindelijk toch naar de microfoon greep, wimpelde Jan dat zo, zo met zijn hand, af, want zei Jan dan, em woggen, ik bin d’r nog nie, en dan bracht hij snel het detail naar een hoger niveau, want dan gaf hij aan dat dit detail gevolgen heeft voor… Ja, noem maar op. Geweldige manier van debatteren, wij gaan dat straks missen.
Jan heeft altijd zijn raadswerk gedaan vanuit de commissie MDV, maatschappelijke dienstverlening. Hij heeft heel wat keren het onderwerp sport in de mond gehad. En je kunt zeggen wat je zeggen wilt van Jan, hij pakte dat sportief aan. Kijk, wij zijn als SGP niet zo voor alle soorten van sport, maar daarom kun je nog wel sportief zijn. Ik had het daar vrijdag in de Beijaardier, tijdens ons afscheidsetentje van de oude raad, over met wethouder ter Schure, onze sportwethouder. Hij gaf aan dat hij Jan een sportief man vond. Wethouder ter Schure, onze sportwethouder, heeft genoten van het optreden van Jan, ook als het om sport ging.
Jan gaat onze fractie verlaten, maar toch houden wij hem aan het lijntje. En dat in de positieve zin van het woord. Jan Slagman vertegenwoordigt ons als SGP in de Provincie, zodat wij met de Provincie in goed contact blijven.
Ik heb van Jan ook iets geleerd. En dat wil ik u vanavond niet onthouden. Ik kwam namelijk in de fractie en begon ook stukken te lezen. Vervolgens werden die dossiers in de fractie besproken, en ik dacht altijd dat ik mijn zaakje goed had voorbereid. Maar elke keer weer was het Jan Slagman, die met iets kwam, wat ik niet wist. Ik baalde dan, en las thuis nog alles een keer door.
Waar haalde Jan toch die extra informatie vandaan? Ik snapte er niets van, totdat de aap uit de mouw kwam. Jan leest wel vele stukken, maar halverwege neemt hij een leespauze, springt in de auto en gaat ter plekke polshoogte nemen. Of dat nu in Rijssen is, of in Holten, of in Dijkerhoek.
Ja, Anna, zelfs voor de provinciale stukken neemt hij volgens mij leespauzes, springt in de auto en rijdt naar alle hoeken van de provincie. Maar wat je er ook van zegt, Jan was overal van op de hoogte, meer dan iemand die alleen maar achter zijn bureau de stukken doornam.
Gerrit en Jan, voor de één zit er een periode van ruim 27 jaar raadslidmaatschap op voor de ander een periode van ruim 16 jaar. Jullie hebben beiden veel debatten en discussies achter de rug. Leuke debatten maar ook minder leuke discussies. Het heeft elkaar afgewisseld. Ik las jullie interview in één van de plaatselijke krantjes. Daarin gaven jullie aan dat jullie beiden het ervaren hebben dat jullie de kracht van God hebben gekregen om dit werk elke keer weer te mogen doen. Ik wil hier ook mee afsluiten en jullie beiden de zegen van God toewensen voor het toekomende. Jan ook voor het werk in de Provincie in de komende periode, Gerrit ook in jouw werk en jullie beiden in jullie gezin, ook met de kinderen en de kleinkinderen.
Gerrit en Jan, namens ons allen, heel hartelijk dank voor al het werk voor ons als fractie, voor de gemeente Rijssen en voor de gemeente Rijssen-Holten.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Kahraman.
De heer KAHRAMAN richt het woord tot de heer Dul.
‘Ik wil beginnen met de heren te feliciteren met hun onderscheiding.
Beste Harry, Anneke, familie en vrienden, dames en heren,
Op dinsdag 7 september 1982 komt in Nederland een bankbiljet van 50 gulden ('de zonnebloem') in omloop. Maar er gebeurt meer op 7 september 1982: Harry Dul wordt raadslid voor het CDA in de gemeente Holten. Dit was een memorabele dag in het leven van Harry Dul. Harry is vandaag 27,5 jaar volksvertegenwoordiger geweest in onze gemeente en dat in een tijd waarin het knap is dat je de vier jaar vol maakt. Maar vandaag komt er een einde aan het tijdperk Harry Dul in de gemeenteraad van Holten en daarna Rijssen-Holten.
Voorzitter, We nemen vandaag afscheid van raadslid Harry Dul, maar daarmee ook van de nestor en vice-voorzitter van onze gemeenteraad. Harry, je hebt ruim 27 jaar het publieke belang mogen dienen als raadslid voor het CDA, eerst in de gemeente Holten en daarna in de nieuw gevormde gemeente Rijssen-Holten. Door nu afscheid te nemen heb jij mij in een zeer moeilijke situatie gebracht. Als fractievoorzitter van 35 jaar moet ik terug grijpen op herinneringen die ik onmogelijk heb kunnen mee maken. Ik heb zelf Harry alleen deze laatste 4 jaar mogen mee maken. Voor de 24 jaren daarvoor moet ik terugvallen op de kennis van anderen binnen het CDA. Harry, ik kan je vertellen dat het heel moeilijk is, dan wel onmogelijk, om iemand te vinden die deze bijna 28 jaar volledig heeft meegemaakt. Dit geeft wel aan van welk bijzonder mens wij vandaag afscheid gaan nemen.
Harry heeft in de 27 jaar als raadslid een groot aantal burgemeesters meegemaakt. Daarbij was het zelfs zo dat Harry vaak betrokken was bij de selectie van deze burgemeesters. Hij heeft de volgende burgemeesters mogen verwelkomen in onze gemeente. In Holten waren dat: Enklaar, Ridder van Rappard en Verhoeven en natuurlijk een aantal waarnemers waaronder Cornielje. Voor de periode Rijssen-Holten waren dat: Lonink en Koelewijn en de waarnemers Scholten en onze huidige waarnemer burgemeester Van Veen. Harry, het is je net niet gelukt om onze nieuwe burgemeester de heer Hofland welkom te heten in onze gemeente, maar ik neem die honeurs graag waar van je. Voorzitter, de uitdrukking “achter elke sterke man staat een sterke vrouw” is op dit echtpaar zeker van toepassing. Harry was dan wel het gezicht van het CDA in Rijssen-Holten, maar op de achtergrond stond een vrouw vol energie en betrokkenheid.
Voorzitter, wij kennen pas vanaf 2002 het duaal systeem hier in de gemeenteraad. Harry en Anneke waren ons ruimschoots voor. Ruim voor 2002 was Anneke bestuurslid van het CDA en Harry raadslid voor het CDA. Als dat niet duaal is. Voorzitter, als ik een van de wapenfeiten uit de rijke historie van Harry als raadslid moet noemen is het wel ons nieuwe gemeentewapen na de herindeling van Rijssen en Holten, zie hier voor mij op het spreekgestoelte. Harry heeft daarin een zeer groot aandeel in gehad. Dankzij Harry zijn vooral de varkens, de keune, behouden gebleven in het nieuwe gemeentewapen van Rijssen-Holten. Dames en heren, nu u allen bewust bent van dit feit, zult u Harry Dul voortaan altijd het wapen van Rijssen-Holten blijven associëren met Harry. Harry, hiermee heb je jezelf onsterfelijk gemaakt in onze gemeente!
Voorzitter, zoals velen van u ken ik Harry alleen maar met baard, maar ik heb begrepen dat Harry ook zonder baard op een raadsvergadering is verschenen, dit was na de herindeling van Rijssen en Holten. Mij werd gezegd dat het niemand is opgevallen, wat ik onbegrijpelijk vind. Het is ons niet gelukt om te achterhalen wat de reden hiervan was. Wilde hij hiermee een statement maken of was het een verloren weddenschap? Waarschijnlijk blijft dit een van de grootste mysteries uit het tijdperk Dul. Maar ik begrijp dat Harry ons straks gaat toespreken en ik weet niet of hij de behoefte heeft om dat mysterie op te lossen of niet.
Voorzitter, zoals bij de meesten bekend is, Harry is een echt financieel expert. Hij heeft dit in zijn werkzame periode kunnen etaleren bij Koninklijke Ten Cate en natuurlijk in die 27 jaar ook in de gemeenteraad. Harry blijft ook na vandaag zijn financiële expertise gebruiken in zijn rol van penningmeester van het college van kerkrentmeesters bij de gereformeerde kerk in Holten.
Zoals u allen weet zijn wij als gemeente de komende jaren gedwongen om te bezuinigen op onze begroting. Een persoon als Harry Dul had ons als fractie prima hierin kunnen begeleiden zoals hij dit de afgelopen jaren ook heeft gedaan. Voorzitter, de CDA-fractie heeft niet stil gezeten na de verkiezingen en zal in de eerst volgende gemeenteraadsvergadering, de meesten zijn al gewend aan de verrassingen die ik soms naar boven kan halen, een motie indienen met de volgende strekking. Het CDA stelt voor om de Rekenkamer te vervangen door Harry Dul aangevuld met Willy Otten, Gerrit Steunenberg en Ab Hofhuis. Voorzitter, hiermee realiseren wij meteen een tweetal zaken. Ten eerste, deze heren nemen vanavond allemaal afscheid van de raad. Om hen te behoeden voor een zwart gat stellen wij voor om deze heren te benoemen voor deze eervolle onbetaalde baan, u hoort het goed onbetaald! En het tweede voordeel, te weten voor onze gemeente en niet voor de heren, heeft u waarschijnlijk ook al meegekregen, namelijk onbetaald!
Voorzitter, ik wil deze toespraak niet beëindigen door nogmaals te zeggen dat wij van een bijzonder mens afscheid gaan nemen en wensen Harry en Anneke heel veel plezier met de extra vrije tijd. Voorzitter, in maart is het traditioneel dat de raadsvergadering in het dialect gevoerd wordt, als goed ingeburgerde inwoner van deze gemeente wil ik daarom afsluiten met: Harry en Anneke, Good Goan!!
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Meijerink
De heer MEIJERINK spreekt de aanwezigen toe.
‘Ik doe het met één blaadje, het zal niet al te lang duren.
Geachte aanwezigen, beste allemaal, tja, daar sta je dan. Op een feestelijk afscheid voor vertrekkende raadsleden, met ongetwijfeld na afloop een feestelijk hapje en drankje. Maar bij mijn eigen gemoedstoestand, en ongetwijfeld ook die van Remi, Arnold, Jan en Monique, zou toch eigenlijk veel beter na afloop het spreekwoordelijke kopje koffie met het spreekwoordelijke plakje kleffe fabriekscake hebben gepast.
Hoewel het zetelverlies niet helemaal onverwacht kwam, was het gegeven dat het er twee zijn, met als resultaat dat er voor het eerst sinds tientallen jaren geen Holtense PvdA’er meer in de raad vertegenwoordigd is, een grote schok, en voor wat betreft de strategische positie van de PvdA in Holten, ook uiterst ongewenst. Hier zal het laatste woord, intern, binnen de PvdA, dan ook nog wel niet over gesproken zijn.
En dan moet je ineens gaan bedenken of je nog wat wilt gaan zeggen bij je afscheid, en zo ja, wat. Afgelopen vrijdag, tijdens een informeel afscheid met raads- en schaduwfractieleden en leden van college en directie, had ik het erover met de collega’s Nijkamp en Nijkamp. Dat is niet een nieuw komisch duo dat ontstaan in de gemeenteraad, maar het zijn Henk van het CDA en Arie van Gemeentebelang, en met Arie van Eck de gemeentesecretaris. Ik zei hen dat ik twijfelde of het verstandig was of ik iets moest gaan zeggen vanavond of niet. Gedrieën raadden ze me aan m’n gevoel te volgen, als je vindt dat je het moet doen, moet je het doen, anders niet. En ja, het kan inderdaad heel passend zijn om te spreken, bijvoorbeeld als je na een lange periode in de raad afscheid neemt zoals een aantal leden vanavond, en je je achtergebleven collega’s nog wat wijze raad wilt meegeven uit een door al die lange jaren in de gemeenteraad opgedane ervaring; we zullen dat straks ongetwijfeld nog gaan horen. Maar soms is het verstandiger om over bepaalde zaken maar te zwijgen, hoewel zwijgen vaak veel meer zegt dan de meest bevlogen of bewogen toespraak, meer dan het beste compromis. Het compromis dat ik bijvoorbeeld heb gezocht rondom het vloekverbod. Het compromis dat een goed evenwicht moest zien te creëren tussen enerzijds het gerechtvaardigde verlangen het vloeken, of in bredere zin, ongewenst en beledigend taalgebruik, tegen te gaan, en anderzijds de grote noodzaak voldoende recht te doen aan artikel 7 van de grondwet, de vrijheid van meningsuiting, en de rechterlijke uitspraken op basis van dit artikel, de jurisprudentie.
Een compromis dat mogelijk ook een basis zou hebben kunnen zijn om de verschillende bevolkingsgroepen binnen onze gemeente uiteindelijk wederzijds wat nader tot elkaar te brengen. Een compromis dat ik, ondanks een voorstel daartoe mijnerzijds, en een heel goede en waardige politieke discussie met mijn opponenten, en ik weet dat dat gevoel wederzijds is, niet heb kunnen vinden. Een compromis dat mijns inziens ook noodzakelijk is rondom bijvoorbeeld Elsrock, met in het achterhoofd het artikel in de Tubantia van Henk Bouwhuis van afgelopen zaterdag over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State inzake de Elsrockbezwaren voor allerlei evenementen in onze gemeente, en zelfs in heel Nederland. Kortom een compromis om de verdraagzaamheid en tolerantie over en weer binnen onze gemeente, verdraagzaamheid en tolerantie die in het huidige Nederlandse klimaat zo bikkelhard noodzakelijk zijn, te bevorderen.
Nu zult u misschien zeggen dat dat naïef was, en wellicht was dat zo, maar voor mij was het de absolute must van het proberen waard. Zo even zei ik dat het soms verstandig is om te zwijgen over bepaalde zaken, en daarom wil ik nu het zwijgen maar verder voor mij laten spreken.
U zult ongetwijfeld begrijpen waarom’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer De la Haye.
De heer DE LA HAYE spreekt de aanwezigen toe.
‘Goedenavond, vier velletjes, maar ik ben een aantal punten vergeten op te nemen dus, ja.
Laat ik beginnen om de heren in alfabetische volgorde, de heren Dul, Otten en Steunenberg, geluk te wensen met het ontvangen van de erepenning en de Koninklijke Onderscheiding.
De burgemeester heeft het gezegd, een drietapsraket. Maar beste mensen, ik ga u verwennen, het wordt niet een drietrapsraket, ook geen viertraps maar vanavond een vijftraps. Mijn toespraak van vanavond heet: Er is een tijd ………
Mijn geliefde en ik hebben gezamenlijke hobby’s, ondermeer fotograferen, motorrijden en elkaar.
Afgelopen zomer zijn wij met ons tweeën, twee camera’s en twee motorfietsen door Scandinavië getrokken. Ook hebben wij rondgezworven door de drie hoofdsteden en onze conclusie wat dat betreft is: dat Kopenhagen voor ons een warm weerzien was, dat Stockholm een betoverende indruk op ons achterliet en dat Oslo een stad is waar ieder van ons afzonderlijk eerder is geweest.
Een stad waar de een de ander iets bijzonders wilde laten zien. Ik heb Marjolein meegenomen naar het Rãdhuset, een groot maar eenvoudig gebouw. Een gebouw waarin het ontstaan van de aarde en meer specifiek die van Noorwegen wordt verteld door midden van schitterende wandkleden, schilderijen en mozaïeken, een aanrader voor ieder raadslid om daar eens rond te kijken.
Marjolein nam mij, tegen haar gewoonte in, mee naar de meest bezochte attractie van Oslo, maar ook van Noorwegen. Niet de Vikingen of een bouwkundig getuigschrift uit het verleden maar het Vigelandsparken. Een monumentaal park waarin het levenswerk van Gustav Vigeland in circa 200 sculpturen en circa 650 figuren over een afstand van 850 meter groepsgewijs aaneen rijgt.
Van dit park hebben wij vele foto’s gemaakt en daaruit heb ik er vier geselecteerd, niet de vier mooiste maar de vier meest toepasselijke in mijn relaas over mij periodes als raadslid. Deze foto’s worden tijdens mijn speech getoond.
Er is een tijd van komen.
Voor mij was dat in het voorjaar van 1998 in de toenmalige gemeente Holten. Als ik terugkijk op die eerste periode dan was dat een geweldige periode met veel persoonlijke contacten en veel gedram. Maar wat hebben wij als laatste college veel gepresteerd. In een voor mij ongebruikelijke willekeurige volgorde: transformatie van het Industrieterrein De Kol naar de Woonwijk De Kol, een unaniem aangenomen, van kaft tot kaft VSP, de opzet van een Kulturhuset, het realiseren van riolering in het buitengebied en IBA’s, de aanzet voor de nieuwbouwwijk de Liesen.
Er is een tijd van herontdekken.
Er is een tijd van ontdekken en herontdekken. In de eerste gezamenlijke periode van Holten en Rijssen, hebben alle raadsleden en schaduwraadsleden moeten herontdekken hoe dingen in elkaar zitten. Soms ontdek je eigen tenen opnieuw, met name op die momenten dat anderen daarop zijn gaan staan. Maar het is ook een periode waarin de gemeente Rijssen-Holten bezig is aan het langzaam maar zeker vorm geven van haarzelf en haar omgeving.
Er is een tijd van gewenning.
Deze tweede periode is er een om met ons allen de louter toevallige piketpaaltjes uit de eerste periode maar toch een slag dieper slaan. In die periode zijn vele van ons over elkaar gebuiteld waarbij sommigen zelfs uit de bal gevallen zijn. Het is ook overigens een periode die gekenmerkt werd door veel persoonlijk leed en verdriet.
Aan de nieuwe raad zou ik willen meegeven, denkend aan het beeld van Winterberg 2009: de collegialiteit, de eensgezindheid, de vriendschap die we daar samen hebben ervaren.
Tja mensen, ik kom tot een afronding, u zult begrijpen dat ik met enige weemoed terug kijk op de afgelopen week en wil u kond doen van mijn besluit.
Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.
Maar mijn tijd om te gaan is nog niet gekomen. Net als het kind op deze foto wil ik nieuwsgierig vooruit kijken. Ik ga voor een nog een periode van vier jaar, zij het op de tweede rij.
‘T geet euch good’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Hofhuis.
De heer HOFHUIS spreekt de aanwezigen toe.
‘Voorzitter, dames en heren, na bijna 8 jaar als raadslid en fractievoorzitter van Gemeentebelang van de raad van de gemeente Rijssen-Holten afscheid nemen is vandaag een feit. De laatste tijd liet mijn gezondheid wat te wensen over, vandaar mijn besluit om het wat rustiger aan te gaan doen.
In deze 8 jaren zijn er veel onderwerpen aan de orde geweest waarvan je als gewone burger nauwelijks weet hebt, zo verging het mij althans wel. Maar niet alleen onderwerpen kwamen aan de orde, ook politieke standpunten werden verhandeld en die waren soms nog moeilijker te doorgronden dan de gewone zakelijke onderwerpen. In de achterliggende jaren hebben wij als raad hoogtepunten gekend maar ook dieptepunten zowel per partij als gezamenlijk. Toch wil ik stellen dat je hier ook weer van leren kunt als je bereid bent naar elkaar te luisteren en elkaars standpunten respecteert.
Als Gemeentebelang hebben wij deze acht jaar als coalitiepartij deelgenomen aan het besturen van deze gemeente. Achterom kijkend niet geheel zonder succes alhoewel je altijd meer zou willen bereiken maar dat zit in de politiek gebakken want het is een spel van willen en kunnen.
Met dit laatste doel ik o.a. op de ontstane situatie naar aanleiding van de financiële crisis gevolgd door het beperken van de bouwvolumes. Hierdoor zullen er naar mijn mening diverse projecten in de koelkast gezet moeten worden maar niet in de diepvries.
Dit is voor een vooruitstrevende gemeente als de onze een zware dobber maar aan de andere kant moet je ook niet bouwen voor leegstand en de realiteit onder ogen zien.
In Rijssen is de infrastructuur na het beëindigen van de onderhanden werken aardig op orde, terwijl voor Holten het startschot nog gegeven moet worden. De verkiezingen hebben duidelijk aangegeven dat spoedige aanleg van de eerste fase gewenst wordt door de Holtenaren en geen discussie over de binnenbocht of de buitenbocht zoals bij het schaatsen maar met de snelste tijd. In de zachte sector zullen wij als gemeente de komende tijd een harde tijd krijgen maar de minder bedeelden zullen beschermd moeten worden.
Voorzitter, daar is vanavond al veel gesproken en daarom ik wil het hierbij laten nadat ik iedereen bedank voor de steun die ik van iedereen heb ontvangen en die deze periode voor mij als een plezierige periode gemaakt hebben. Ook de sprekers van vanavond bedankt en ik wens het toekomstige college en de raad veel wijsheid toe’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Nieuwenhuis.
De heer NIEUWENHUIS spreekt de aanwezigen toe.
‘Voorzitter, bedankt voor uw waarderende woorden en dat geldt ook voor de voorzitter van de kiesvereniging van de ChristenUnie. Daarnaast de raadsleden Dul, Steunenberg en Otten, gefeliciteerd met hun Koninklijke danwel gemeentelijke onderscheiding.
Ik heb geen lange toespraak gemaakt, ik heb ongeveer drie regels per jaar dat ik in de raad heb gezeten dus ik ben zo klaar. Na 4 jaar in de Staten van Overijssel te hebben gezeten ben ik in april 2007 in de raad gekomen door het overlijden van Jan Tijhof. Ik heb geen periode van 4 jaar vol kunnen maken. Nu wordt ik ingehaald door de tijd, want bij 65 jaar kom je toch op een keerpunt in je leven en het is de vraag of je dan nog weer voor 4 jaar moet gaan. Je gevoel zegt ja, maar je verstand (en je vrouw) zegt nee.
Het is mooi geweest, zegt ze, de jeugd moet ook kansen krijgen. Ik zeg Jo, ik ben het helemaal met je eens. Daarom iedereen, collega raadsleden, collegeleden en ambtelijke organisatie, bedankt voor de prettige samenwerking.
Meert is dialectmoand en ik wil disse korte toespraak eindigen met ne typische Twentse spreuke.
Ik kreeg het doar noch wa moeilijk met en veund der twee wa heel mooi.
Dom wean heendert nit, het wördt pas slim a’j het zölf nit in de gaten hebt.
En de tweede spreuke is: Hoo minder a’j begriept, hoo better ’t mangs is.
Zo no en dan zegge vie ok wa smangs’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Te WIERIK.
De heer TE WIERIK spreekt de aanwezigen toe.
‘Ik heb geen toespraak voorbereid maar heb wel de behoefte de redenen aan te geven waarom ik de politieke arena ga verlaten. Het zijn vier redenen, ik noem ze in willekeurige vorgorde.
Gezondheid, leeftijd en dan twee heel goede redenen, een opadag die ik er weer bij heb, daar ben ik zuinig op. Iedereen weet dat ik vorig jaar ziek ben geweest. Ik kom net terug uit Suriname. Dat heeft mij tot de volgende reden gebracht. Ik wil me de komende periode inzetten voor het oprichten van een foundation voor de ontwikkeling van een gezondheidscentrum, multifunctioneel, waar reguliere geneeskunde gaat samenwerken met de alternatieve geneeskunde en met in ieder geval de kruiden en medicijnen vanuit Suriname die mij in ieder geval weer tot volle energie hebben gebracht. Ik wil in ieder geval de raad hartelijk dank zeggen en ook de fractie, voor de samenwerking. En natuurlijk uiteraard de nieuwe raad alle succes toewensen. Ik dank u wel’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Pluimers.
De heer PLUIMERS spreekt de aanwezigen toe in het dialect. De toespraak is vertaald naar het Nederlands.
‘Tja voorzitter, ik doe het in het dialect. Het is de maand van het dialect, ik kan dat wel maar doe het niet vaak omdat ik in Den Haag werk. In Den Haag zitten belangrijke mensen. Ik heb acht kantjes voorbereid maar ach, ik doe het maar niet. Ik wil iedereen bedanken, met name de raad, voor de samenwerking in de afgelopen jaren. Soms hadden we een andere mening maar goed, de raad is toch het hoogste orgaan in de gemeente Rijssen-Holten.
Ik vind dat we veel zaken goed gedaan hebben. Dat ik uit de raad stap heeft als reden dat ik in Den Haag werk en de reistijden onmogelijk zijn, ook moet er verjonging komen. Ik heb de laatste tijd gezien dat er een stukje verharding optreedt.
Ik hoop dat de nieuwe raad goed bij zichzelf nagaat dat we er niet zijn om elkaar de vliegen af te vangen maar om elkaar te helpen en te zorgen dat de burger optimaal bediend wordt. Ik hoop dat de raad dit serieus oppakt. Ik bedank het college, de raad, alle ambtenaren en speciaal de griffie en de bodes. Die hebben het leven de afgelopen tien jaar mooi gemaakt met de lekkere snacks na afloop van de vergaderingen. Ik laat het hierbij en dank iedereen voor de fijne samenwerking’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer OTTEN.
De heer OTTEN spreekt de aanwezigen toe.
‘Ik zal het kort en zakelijk houden. Geacht college, leden van de griffie, raad- en schaduwfractieleden. Wij hebben korte of lange tijd mogen samenwerken. Hoewel niet altijd alles vlekkeloos verliep, zijn er veel zaken gerealiseerd voor onze goede gemeente Rijssen-Holten en haar inwoners. Allen bedankt voor de goede en veelal prettige samenwerking. Ik hoop en verwacht dat binnen de raad, de sfeer, zoals deze er in de afgelopen jaren was, overeind blijft.
In het bijzonder wens ik Bert Tijhof met zijn nieuwe team veel succes. Het nieuwe nog te vormen college en de nieuwe raad, wens ik een goede samenwerking toe, onder Gods onmisbare zegen.
Burgemeester Pieter van Veen, dank voor uw lovende woorden, het was een kort genoegen om met u samen te werken. Voorzitter Johan ten Hove van kiesvereniging de ChristenUnie, dank
voor je lovende woorden en ook dank voor de goede samenwerking tussen bestuur en onze fractie.
Maar bovenal dank ik de Heere dat ik onder zijn zegenende handen, mijn taak mocht verrichten.
Het ga u allen goed’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Slagman.
De heer SLAGMAN spreekt de aanwezigen toe.
‘Voorzitter, allereerst wil ik Gerrit Steunenberg en Harry Dul hartelijk feliciteren met hun Koninklijke Onderscheiding. Eveneens wil ik het driemanschap DOS, te weten Dul, Otten en Steunenberg, gelukwensen met de aan hen uitgereikte erepenning van onze gemeente. Ik had ook een onderscheiding kunnen krijgen maar ik heb toch een voorrecht bij de andere heren vergeleken, ik zit bij Hare Mejesteit in de wachtkamer.
Voorzitter, u en Ben Beens ook hartelijk bedankt voor de hartelijke en welgemeende woorden, tot mij gesproken.
En ja, nu moet ik beginnen en nu is het papier niet alles maar ik heb het ook nog langzaam geschreven. Dus, zet u schrap.
Voorzitter, 24 april 2018. Dan is het, als God het geeft, 100 jaar geleden dat de SGP werd opgericht. De SGP, mijn partij, heeft zich vanaf 1918 mogen ontwikkelen tot de oudste politieke partij van Nederland. Langzaam groeiend, haar wortels stevig en vast verankerd in het woord van God. Zij heeft nu meer dan 90 jaren, binnen de regels van onze Nederlandse democratie gefunctioneerd.
Zij is een partij, waartegen door de jaren heen meerdere pogingen zijn ondernomen, om haar uit ons staatkundig bestel te doen verdwijnen. Dan hoeven we alleen maar te denken aan de nu nog lopende gerechtelijke procedure. Hoe het op 24 april 2018 zal zijn? Wij weten het niet! Dat hoeven we ook niet te weten. Als God over de SGP wil waken, wie zal haar dan kwaad kunnen doen?
Na de gemeenteraadsverkiezing van 1919, hebben de eerste SGP-ers hun intree gedaan in de Rijssense politiek. Zelf ben ik in 1965 lid geworden van de SGP. U zult zich afvragen, had je toen al politieke ambities? Neen, dat kwam pas vele jaren later. Maar de liefde voor het beginsel van de SGP, die was er bij mij al wel. Die liefde is er in mijn jeugd door mijn ouders thuis als met de paplepel ingegoten. Mijn vader sprak altijd over de staatspartij.
Als ik het goed geteld heb, werd ik in 1993 de 39e SGP-er die in de gemeenteraad van Rijssen kwam. 38 Rijssenaren gingen mij voor, om als SGP-raadslid het welzijn van onze gemeente te zoeken. Gelukkig ben ik de laatste niet, ook nu komen er weer nieuwe SGP-ers, getuige de uitslag van vorige week woensdag. Bij die 38 waren er, die bij veel inwoners van onze stad respect afdwongen. Mensen, die niet alleen in het maatschappelijk leven een grote plaats innamen maar ook in het kerkelijk leven. Mensen, waar men nu nog met eerbied over spreekt. En toch waren dit doorgaans maar eenvoudige mensen. Zij leefden in afhankelijkheid van hun Heere. Zij droegen in de raadszaal van Rijssen hun principes uit, zij kwamen op voor God en zijn eer.
Gelukkig kwamen er na mij ook nieuwe SGP-raadsleden. Als God het geeft worden donderdag a.s. zelfs drie nieuwe SGP-ers beëdigd, de nummers 45, 46, en 47. Ook voor hen mag het woord van God het richtsnoer van hun handelen zijn.
Samen, met collega raadsleden, diverse colleges en vijf burgemeesters die ik hier heb zien komen en gaan, hebben we in de gemeenteraad van Rijssen, en later Rijssen-Holten, veel meegemaakt. Soms hebben we moeilijke en ingrijpende beslissingen moeten nemen.
Bij een plaatselijk boekhandelaar vond ik een boekje, getiteld: ‘Reisboek van Overijssel’, in 1950 uitgegeven door de provinciale VVV. Behoudens een beschrijving van alle Overijsselse gemeenten, toen 52 en nu nog 25, staan daar een aantal aardige dingen in. Het toenmalige gemeentebestuur plaatste in deze uitgave een advertentie waarvan ik u een deel niet wil onthouden:
Te Rijssen is o.a. ‘onbeperkte industrievestiging mogelijk’ en ‘gas, waterleiding en elektriciteit zijn aanwezig’.
Kom daar nu nog eens om, ‘onbeperkte industrievestiging mogelijk’. ‘Gas, waterleiding en elektriciteit’ zijn een vanzelfsprekendheid geworden. Dat andere trouwens een onmogelijkheid.
We zijn nu 60 jaren verder. Rijssen heeft zich in de achterliggende jaren geweldig ontwikkeld. Vele omliggende gemeenten zijn jaloers op die ontwikkeling. Onze stad heeft een aantal prachtige bedrijventerreinen, een bloeiende middenstand en bedrijfsleven. Hoewel de recessie ook onze gemeente niet voorbijgaat is Rijssen-Holten gelukkig nog steeds voortvarend en ondernemend.
Vletgaarsmaten in Holten moet nu dienen om het bedrijfsleven uit onze gemeente te faciliteren. Gemeenteraad, zorg ervoor dat onze bedrijven, zowel uit Holten als uit Rijssen, gelegenheid hebben en houden om binnen onze gemeente te blijven. Laat ze niet vertrekken naar het RBT bij Bornerbroek. Ieder bedrijf dat uit onze gemeente vertrekt en zich elders vestigt, gaat ten koste van onze werkgelegenheid. Onze inwoners kunnen niet alleen van schone lucht leven. Iedereen is gebaat bij goede werkgelegenheid.
Medio jaren ‘90 werd een bijeenkomst georganiseerd om de verkeersproblemen in en om Rijssen te bespreken. Het resultaat werd vastgelegd in de Lange Termijn Visie Verkeer. Nu vijftien jaar later, zijn meerdere rotondes aangelegd en zelfs een fietstunnel met bovenliggende turborotonde. Grote verkeertunnels zijn in een vergevorderd stadium. Hierna komen nog een paar rotondes en een fietstunnel. Het hele plan is dan nagenoeg, van kaft tot kaft, uitgevoerd. De bevolking en het bedrijfsleven zullen hier haar voordeel van ondervinden.
Rijssen heeft haar grootse verkeersplannen bijna uitgevoerd. Rijssen was er als de kippen bij toen er geld te halen was. Allemaal dankzij attente bestuurders, en niet te vergeten, ambtenaren.
Het enige wat naar mijn idee, in Rijssen nog ontbreekt, is een goede verkeerstunnel tussen Veeneslagen en Braakmanslanden. In verband met de verwachte toename van het aantal goederentreinen, zal een verkeerstunnel daar naar mijn idee de enige goede oplossing zijn. Officiële documenten spreken van 90 goederentreinen per dag in 2020, naast de 150 personentreinen die er nu al per dag rijden, samen 240 per dag.
De gemeente Rijssen was, en nu de gemeente Rijssen-Holten, is een voortvarende gemeente. Gemeenteraad, zorg ook voor een adequate oplossing van de verkeersproblemen in Holten. Holten moet een dorp worden waar inwoners en toeristen niet door het verkeer het trottoir opgeperst worden. Persoonlijk, en dat meen ik oprecht, heb ik veel liever dat de auto’s over de tenen van de Holterberg rijden, dan over mijn hakken als ik in het centrum van Holten wandel.
Toch zijn er binnen onze gemeente Rijssen-Holten ook ontwikkelingen die mij persoonlijk met zorg vervullen. De winkelsluiting op zondag, die gelukkig in onze gemeente nog van kracht is, wordt steeds meer aangevallen. Ik wijs op de voortgaande secularisatie. Deze ontwikkeling vindt zijn weerslag ook in de besluitvorming van de gemeenteraad. Gods woord en zijn inzettingen worden steeds meer terzijde geschoven. De zondag, Gods dag, wordt steeds meer ontheiligd door gemeentelijke accommodaties op zondag open te stellen.
Vanavond is het de laatste keer dat ik hier als raadslid het woord mag voeren. Ik ben in Rijssen geboren en getogen. Daarom zal het volgende u niet vreemd in de oren klinken: Ik hou van Rijssen. Ik hou als raadslid ook van Rijssen-Holten. Het is mijn gemeente. Ik heb het welzijn van al onze inwoners op het oog gehad. Van een raadsbesluit dat vele tientallen miljoenen euro’s kostte, neem bijvoorbeeld het genoemde LTVV, of de nieuwbouw van dit prachtige stadhuis, daar heb ik echt nooit wakker gelegen. Wanneer het om principiële zaken ging, dan was de slaap wel eens ver bij mij weg. Steeds vaker komen de laatste tijd de woorden van de profeet Amos in mijn gedachten, nl.: schik u, o Israël! om uw God te ontmoeten. Wij, als raadsleden van de gemeente Rijssen-Holten, moeten ook die God ontmoeten. De vraag is, zullen wij de door ons genomen besluiten, voor God kunnen verantwoorden?
Voorzitter, iedereen, waarmee ik in de afgelopen 17 jaren heb mogen samenwerken, in wat voor hoedanigheid dan ook, wil ik hartelijk bedanken. Er ligt een periode achter ons waarin we elkaar liever de oren wasten dan de voeten. Dat was niet goed. Ik ben oprecht blij dat het tij ten goede keert. Ik hou goede gevoelens over aan de reis naar Winterberg en de bijeenkomst van vorige week vrijdagavond.
Een speciaal woord van dank aan de leden en oud-leden van de SGP-fractie. Ik ben blij dat ik ook die hier vanavond zie. Het raadswerk, mede door de prettige onderlinge samenwerking, had de liefde van mijn hart. Mijn tijd in de gemeenteraad is voorbij. Ik zal het echt missen. Het ga jullie straks allemaal goed. Ik wens, dat jullie wijsheid en ondersteuning van God mogen ontvangen bij, en zijn zegen mogen ervaren op de vele verantwoordelijke werkzaamheden. Ook het plaatselijk bestuur van de SGP en de kiezers hartelijk dank voor het vertrouwen dat zij al die jaren in mij gehad hebben. Ik hoop het vertrouwen niet beschaamd te hebben en vraag u mij de gemaakte fouten te vergeven.
Tenslotte een woord van dank aan mijn familie. Vooraf wil ik eerst met het volgende voorval illustreren hoeveel beslag het raadswerk op een gezin legt.
Op een zeker moment, ik was nog niet zolang raadslid, stond ik gereed om naar de gemeenteraad te gaan. Plotseling zag ik onze jongste zoon Dick lopen. Ik wist werkelijk niet wat ik zag. Keurig in een zwart kostuum, wit overhemd en een zwarte vlinder voor. Ik keek mijn ogen uit en vroeg: ‘Nel, wat is dit nou’? ‘Jan, dat is je zoon Dick, die jongen is al maanden lid van het Noordermannenkoor, hij heeft vanavond een uitvoering’, was haar antwoord. Ik wist echt niet dat mijn zoon lid van het Noordermannenkoor was geworden. Vanavond wil ik hiermee, vooral tegen de jonge en nieuwe raadsleden, zeggen: Vergeet je kinderen en je vrouw niet.
Veel dank ben ik verschuldigd geweest aan Nel, mijn lieve eerste vrouw. Steeds weer heeft zij mij gemotiveerd mijn raadswerk te doen, ook toen zij ernstig ziek werd en later verzorging nodig had. Nooit heb ik echter om reden van haar ziekte één vergadering hoeven over te slaan. Integendeel, zij dwong mij meermalen om te gaan. ‘Dat werk is op je schouders gelegd, daar mag je niet van thuis blijven’, heeft ze menig keer gezegd. Ook mijn kinderen hebben het hunne bijgedragen om dat alles mogelijk te maken. Kinderen, hartelijk dank daarvoor.
In het bijzonder wil ik mijn schoonzuster Bets en zwager Ruth Mauritz uit Streefkerk, hier aanwezig, bij deze gelegenheid, noemen. Hoeveel dagen en avonden zijn jullie in die moeilijke jaren wel bij Nel geweest terwijl ik in het stadhuis of in het provinciehuis in Zwolle was. Ruth en Bets, bij deze nogmaals, heel héél hartelijk bedankt.
En dan, Anna, mijn lieve tweede vrouw. Ook van jou heb ik veel steun mogen ervaren. Je medeleven en betrokkenheid was groot en oprecht. Al kwam ik laat thuis na een vergadering, je was er, je wachtte op me. Er werd altijd nagepraat. Hartelijk dank voor je ondersteuning. In beide huwelijken heb ik de kracht en ondersteuning van een biddend thuisfront mogen ervaren. Boven alles God de eer voor alle kracht, gezondheid en zegeningen. Soli Deo Gloria’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Steunenberg.
De heer STEUNENBERG spreekt de aanwezigen toe.
‘Meneer de voorzitter, leden van de gemeenteraad, familie en verdere aanwezigen. Vanavond neem ik na een periode van 27,5 jaar afscheid van de gemeenteraad Rijssen-Holten.
In september 1982 ben ik in de gemeenteraad van Rijssen gekomen, zonder enige politieke kennis, laat staan te weten hoe het er in zo’n gezelschap aan toe zou gaan. U mag best weten dat mij de eerste tijd een gevoel bekroop in het diepe te zijn gegooid, achteraf bezien heeft dat soms ook een groot voordeel. Na verloop van tijd kreeg het toch mijn interesse. Nimmer had ik kunnen denken, dat het zo’n lange periode zou worden. Ik ben dankbaar voor de kracht en gezondheid die ik van God heb ontvangen om dit werk te mogen doen.
Als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt is het verstandig om de taken over te dragen aan jongeren.
Onze fractie beschikt nu over jong talent. Zij hebben al enkele jaren meegelopen in het politieke gebeuren.
In de achterliggende jaren is er in Rijssen veel tot stand gekomen. Ik wil er enkele noemen: realisering van bedrijventerreinen De Mors en Plaagslagen, woningbouw in Veeneslagen, sanering van het Ter Horst terrein. Het is bijzonder jammer voor het Rijssense bedrijfsleven dat er geen mogelijkheden geboden worden om het bedrijventerrein Plaagslagen verder uit te breiden. Een uitbreiding van circa 30 hectare was in onze beleving best in te passen in de ecologische zone.
Ook zijn er diverse infrastructurele werken uitgevoerd: aanleg Reggesingel, fietstunnel, renovatie winkelerf en momenteel de realisering van enkele tunnels onder het spoor door naar de Reggesingel.
Dit kon allemaal gerealiseerd worden doordat Rijssen aanzienlijke gelden had gereserveerd.
Jammer dat in Holten de besluitvorming over de verkeerssituatie niet ineens genomen kon worden. Aan de genomen besluitvorming is ontzettend veel tijd besteed, maar er is ook onnodig veel tijd aan verloren gegaan.
Tevens zijn in Holten na de herindeling diverse vooruitgangen geboekt zoals ontwikkeling van de woningbouw in de Liesen, uitbreiding bedrijventerrein Vletgaarsmaten, en er is een begin gemaakt met de sanering van de Kol. Zakelijk bekeken allemaal goede ontwikkelingen.
Principieel bezien zijn er ook minder goede ontwikkelingen. Wat mij zeer verontrust is dat er in toenemende mate activiteiten op onze gemeente afkomen die regelrecht indruisen tegen Gods woord. Van dergelijke activiteiten kan de gemeente geen zegen verwachten. Soms schijnt het dat alles wat met christelijk leven te maken heeft moet verdwijnen. We hopen dat het christelijk karakter voor de gemeente behouden mag worden en dit mag zijn tot Gods eer en tot welzijn van onze gemeente.
Mijnheer de voorzitter, afscheid nemen heeft iets weemoedigs. Ik heb ruim 27 jaar meegedaan in allerlei belangrijke beslissingen die de gemeenteraad heeft genomen, dat behoort vanaf nu tot het verleden.
Wat ik bijzonder zal missen zijn toch wel de fractievergaderingen. Nimmer ben ik met tegenzin naar een fractievergadering gegaan. Soms wel onder tijdsdruk, maar dat is iets anders. De sfeer en samenwerking was vanaf het begin tot nu toe heel goed. Meningsverschillen, die er zelden waren, hebben nooit geleid tot verwijdering. Hier wil ik de fractieleden hartelijk voor bedanken. Ook betrek ik hierin de oud-fractieleden Dieks Willems, Henk Voortman en Ard Leusink, waar ik lang mee heb samengewerkt.
Wat mij en mij gezin bijzonder goed heeft gedaan is de ondersteuning die wij van de fractie hebben ontvangen in een moeilijke periode. Allemaal hartelijk bedankt.
De SGP heeft in de gemeente Rijssen bijna 85 jaar een wethouder geleverd. Het was buitengewoon schokkend, dat wij als fractie tijdens de collegeonderhandeling in 2006 moesten constateren als grootste partij uitgesloten te worden van deelname in het college. Ik hoop dan ook dat er binnenkort een college gevormd mag worden met een evenwichtige afspiegeling van de verkiezingsuitslag.
Dat maakt een college en raad sterk. Voor burgemeester Hofland zou dit een goed begin zijn.
Graag wil ik als eerste mijn vrouw en kinderen bedanken voor de gelegenheid die zij mij gegeven hebben om dit werk te mogen doen. Mijn regelmatige afwezigheid is niet altijd even leuk geweest, zeker niet in een gezin met opgroeiende kinderen. Ik heb in de achterliggende jaren een goed thuisfront ervaren.
Burgemeester van Veen, ik vraag u mijn dank over te willen brengen voor de Koninklijke Onderscheiding die ik zojuist mocht ontvangen. Het gemeentebestuur ben ik zeer erkentelijk voor de ontvangen erepenning van de gemeente Rijssen-Holten. Ik ben zeer verrast.
Daarnaast wil ik u, burgemeester, bedanken voor de gesproken woorden. Nog enkele maanden en dan zit deze waarneming er voor u weer op. Ik heb van u vernomen, dat u met veel genoegen uw werk in de gemeente Rijssen-Holten doet. Ik kan niet anders zeggen dan dat u dit op een waardige wijze doet.
Ook fractievoorzitter Ben Beens, hartelijk bedankt voor de welgemeende woorden.
Mijnheer de voorzitter, tot slot wil ik graag het college van burgemeester en wethouders, gemeentesecretaris, de leden van de gemeenteraad, de griffie, ambtenaren en de facilitaire dienst, niemand uitgezonderd, bedanken voor de goede samenwerking.
De raadsleden die vanavond ook afscheid nemen, wens ik alle goeds toe voor de toekomst. Ik wens de nieuwe raad van de gemeente Rijssen-Holten veel wijsheid en Gods onmisbare zegen toe.
Ik dank u’.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Dul.
De heer DUL spreekt de aanwezigen toe.
‘Voorzitter, dames en heren, voor u staat een gelukkig mens. Afscheid maakt weemoedig maar vanavond, met alle versierselen opgespeld, prima, leuk, aardig, ik ben er heel gelukkig mee. Ik zou dan ook willen vragen, burgemeester, mijn dank over te brengen aan Hare Majesteit voor de Koninklijke Onderscheiding. Ik dank het gemeentebestuur in het algemeen maar ik weet dat de fractievoorzitters een flinke duit bijdragen aan de erepenning. Ook aan u mijn dank.
Afscheid van de raad, je ontkomt er niet aan. Als je er eenmaal aan begint, weet je ook dat het een keer ophoudt. Om het met Prediker te zeggen: ‘Alles heeft zijn tijd’. Remi had het ook al over de tijd en de bijna 28 jaar is ook wel heel belangrijk geweest.
Bij het afscheid van burgemeester Koelewijn kreeg ik de afbeelding van de steenarend. Met daarbij de typologie hoogvliegend, met een weidse blik.
De steenarend heeft net zoals alle roofvogels een super goed gezichtsvermogen. Naar men zegt, is hij in staat een konijn te zien vanaf twee kilometer hoogte. Elk konijn is vanavond echter veilig, ik wijd mijn blik in het kort aan de achterliggende politieke jaren in Holten en Rijssen-Holten.
Toen ik bijna 28 jaar geleden in 1982 aantrad als raadslid in Holten, volgde ik een tweetal oudgedienden op. Ook mensen die hun sporen al hadden verdiend. Van hen kreeg ik met enkele moedgevende woorden, ook hun stapels rapporten en tekeningen van de toen actuele zaken. Ondanks dat er in de jaren daarvoor al wel over was gesproken, zaten er toen weinig stukken bij die betrekking hadden op de verkeersproblematiek in Holten.
Direct al in december ’82 echter bleken de meningen over de oplossingsrichtingen in de raad over het verkeer ver uiteen te lopen. In hun voetspoor heb ik inmiddels een grote doos aan stukken aan de fractie overgedragen om het historisch perspectief door de jaren heen in beeld te houden.
Voorzitter, ik schets dit onderwerp om aan te geven dat het raadswerk niet iets is waarbij je even iets afrond.
Integendeel. Ik heb in de jaren geleerd dat je soms wel een hele lange adem moet hebben, wil je je idealen kunnen nastreven. En daarbij heb je dan ook nog de medewerking nodig van anderen en andere partijen. Vaak duurt een proces zo lang dat geen mens meer begrijpt waarom het zo lang moet duren. In ons democratisch bestel wordt hoge waarde toegekend aan informatie en inspraak en juist dat leidt soms tot een lange doorlooptijd, want zodra men aan de directe belangen van een burger komt, ligt het bezwaar, het is een goed recht van de burger, als het ware al in de gemeentelijke brievenbus.
Moraal: Denk niet dat wanneer je in de raad zit je het wel even zult maken. Je zult het samen met anderen moeten doen en je mag het algemeen belang nooit uit het oog verliezen.
Met welke idealen ben ik de politiek ingegaan?
Toen het CDA in 1980 als politieke partij vanuit een drietal christelijke partijen ontstond, ben ik rechtstreeks lid geworden. Als christen in de politiek kun je en mag je je mijns inziens niet laten leiden door kerkelijke structuren en organisaties. Je mag je wel laten inspireren vanuit je geloofsovertuiging. Daarom vindt je christenen, ook in deze gemeente, terug binnen andere politieke partijen. Mijn drijfveer om de gemeentepoltiek in te gaan kwam voort uit maatschappelijke betrokkenheid op ontwikkelingen zowel in het land als in de directe sociaal- maatschappelijke woonomgeving, die ik in het CDA het best zag te realiseren.
Door tot de gemeenteraad toe te treden krijg je er ook een verantwoordelijkheid bij. Niet alleen je eigen idealen, maar ook die van de kiezers die je vertegenwoordigt. Daarboven heb je het algemeen belang na te streven. Terugkijkend is het meebesturen van de gemeente zowel voor als na de herindeling de tijdsbesteding volledig waard.
Tussentijds. Natuurlijk waren er ups en downs.
Als ups ervaar ik de zeven keer dat ik als gekozen volksvertegenwoordiger de eed in de raad mocht afleggen, met de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij God Almachtig’. Ik beschouw die woorden naast een bevestiging ook als een gebed dat je uitspreekt aan het begin van een raadsperiode, immers je spreekt uit dat je het raadswerk doet dankzij en in afhankelijkheid van de schepper. Voor mij hoeft er dan de formaliteit van een ambtsgebed in de raadsvergadering niet meer bij.
Alle besluiten van de raad waar je achter kunt staan zijn vervolgens ups. Iedereen heeft vanavond allerlei zaken die al gerealiseerd zijn genoemd, voor mij is het dat we het met elkaar hebben gedaan en daarmee wordt weer voortgang gemaakt met beleid ten dienste van de inwoners van je gemeente. Zo ervaar ik bijvoorbeeld de herindeling als een vooruitgang. We hebben ons vanuit beide gemeenten als CDA samen met PvdA en VVD er voor ingespannen. Ik besef dat er ook nu nog inwoners zijn die het op zijn minst als een noodzakelijk kwaad betitelen. Zij leggen de nadruk op de culturele verschillen en uiten te pas en te onpas kritiek op het gemeentelijk beleid. Die verschillen zullen er misschien wel altijd blijven maar dat hoeft geen belemmering te zijn om één bestuurlijke eenheid te vormen.
Momenteel is landelijk het gevaar van polarisatie zeer groot geworden, nu met name de vrijheid van godsdienst door sommigen selectief wordt toegemeten. Je mag wel naar de kerk, je mag wel naar de synagoge maar niet naar de Islam en de moskee. Zodra een dergelijke polarisatie binnen onze gemeente zich voordoet, zullen we die eensgezind moeten bestrijden.
Het beeld van 28 jaar raadslidmaatschap laat zien dat er veel zaken zijn gerealiseerd. Maar naast ups waren er ook downs. Ik wil er twee noemen.
Allereerst het nog niet gerealiseerde verkeersluwe centrum van Holten. Nadat het VSP Holten in december 2000 al van kaft tot kaft werd vastgesteld, de woorden zijn eerder gebruikt maar ik heb ze bedacht, duurde het nog veel te lang. Een teleurstellende gang van zaken. Nu echter de verkiezingsuitslag in Holten instemming laat zien met het in juli geformuleerde beleid, gaat het er op lijken dat in de komende periode de schop in de grond gaat.
Hoewel er in elke raadsperiode wel gebeurtenissen zijn die je liever niet zou willen, heb ik de laatste periode zowel voor de raad als voor het CDA als een mindere periode ervaren. Op de politieke gebeurtenissen wil ik op dit moment niet te diep meer op ingaan. Daar is eerder voldoende over gezegd, maar het heeft bij de inwoners in eerste instantie niet bijgedragen aan een positief beeld van de gemeenteraad. Of deze nieuwe raadzaal er aan heeft bijgedragen weet ik niet, maar het feit is wel dat vanaf 1 september 2008 het heel wat beter gaat. Dat zal ook de uitdaging voor de nieuwe periode moeten zijn.
Aan het ingezette beleid zal het niet liggen, dat heeft bij de laatste verkiezing instemming gekregen van onze inwoners. Vanaf 1986 ben ik met een kleine onderbreking fractievoorzitter geweest van de CDA fractie. Leiding geven aan de fractie en de grote lijnen in de gaten houden. Dankzij mijn collega CDA’ers, zij die nu achter de tafel zitten, maar ook zij die als oud-raadslid vanavond aanwezig zijn, was het niet moeilijk. Behalve dan deze laatste periode die gekenmerkt werd door personele wijzigingen onder emotionele omstandigheden. Beste vrienden, bedankt voor jullie steun.
Ik blijf nog wel even meelopen als commissielid, maar wens jullie CDA-fractie, raad en college Gods zegen toe in jullie werk. Moge het zijn ten dienste van alle inwoners van onze gemeente.
Tenslotte. Ik ben dankbaar dat ik in de zeven raadsperiodes van de 353 raadsvergaderingen er maar vijf hoefde te missen en dat meestal ook nog vanwege vakantie. Zoals u allen weet staat in artikel 125 van de grondwet dat de gemeenteraad aan het hoofd staat van de gemeente. Maar het hoofd kan niet zonder de ledematen. Ik mocht samenwerken met 63 collega’ s van een zevental partijen.
Daarbij waren 8 burgemeesters, 5 gemeentesecretarissen, 3 griffiers en 17 wethouders betrokken. Ik ben ervan overtuigd dat we ondanks soms politieke tegenstellingen veel hebben bereikt voor onze gemeente, eerst Holten en daarna Rijssen-Holten.
Hen allen wil ik danken voor de in het algemeen prettige samenwerking. Dat geldt ook voor de massa’s ambtenaren die achter de schermen toch elke keer de nukken van een gemeenteraad moeten vertalen in een concrete aanpak van het beleid. En dank ook aan de griffie die de raad de laatste jaren dat we duaal zijn, de raad zo prima ondersteunt.
Op de publieke tribune zitten vanavond minstens 4 personen die daar nog nooit gezeten hebben, mijn kinderen, Erwin, Marjon, Elsbeth en Sigrid. Een groot gedeelte van hun leven hebben zij een vader meegemaakt die politiek bezig was, dus veel niet thuis. Ik heb gelukkig nooit gemerkt dat zij daaronder hebben geleden. Misschien wel onder het feit dat huize Dul in de Holtense periode ongeveer het zenuwcentrum van het CDA was. Gedurende lange tijd is Anneke secretaris geweest van de plaatselijke afdeling en de bestuursvergaderingen werden dan in de huiskamer gehouden. Voor de kinderen was dan even geen plaats. Het is trouwens wel aan te bevelen dat de partner ook enigszins politiek is betrokken. Ik zal het niet ontkennen, enige correctie en relativering is soms wel eens nodig. U begrijpt dus dat mijn terugtreden uit de politiek voor mijn vrouw een grote verandering zal betekenen. Hoewel ik dan wel geen bestuurder meer ben in de raad, in de kamer kom ik niet aan bod, daar houdt zij terecht de touwtjes in handen. Anneke bedankt voor je ondersteuning in de afgelopen jaren.
Zoals gezegd aan alles komt een eind. Ik draag het stokje over aan een jongere opvolgers, Roland Cornelissen uit Holten en het fractievoorzitterschap is al in goede handen bij Isa Kahraman. Zij zijn opgegroeid met als jeugdidool de smurfen. In die beeldspraak sluit ik af, want iemand vergeleek mij deze week met de grote smurf. Nou weet ik niet of u bekend bent met de grote smurf maar ik geef u enkele typeringen, en ik hoop ook dat mijn fractie dat in haar oren wil knopen.
De grote smurf is leider van de smurfen en de wijste van allemaal. Of dat waar is laat ik aan uw beoordeling over en u publiek moet zelf maar eens zien hoe dat smurfenvolk leeft.
De grote smurf is te herkennen aan zijn rode muts, rode broek en witte baard. Remi wees mij daar afgelopen vrijdag al op maar de vergelijking gaat niet helemaal op. De rode muts en de rode broek onderscheidt hem van de andere smurfen.
De grote smurf heeft veel ervaring en beslist altijd alleen. Gaat ook niet op, want in het CDA zit de letter D van democratie. Hij heeft een laboratorium in het smurfendorp met daarin allerlei toverboeken. De grote smurf kan zijn toverkracht ook gebruiken om de smurfen een wijze les te leren, als zij strijd met elkaar hebben of als de eenheid in het smurfendorp in gevaar is. Je zou hem bijna verbinder noemen.
De brilsmurf citeert graag de grote smurf en gaat er prat op altijd te doen wat de grote smurf zegt. Dat zou ongetwijfeld het 6e CDA fractielid zijn geweest, als we zes zetels hadden gekregen. Maar ja, dat is niet waar. Want de andere vijf die er nu zitten, hebben er soms wel moeite mee.
Als de smurfen ergens naar toe gaan, wordt aan de grote smurf regelmatig gevraagd of het nog lang duurt. Het antwoord is dan een allengs geïrriteerder klinkend: ‘Nee hoor, we zijn er bijna’. Als het voor de zoveelste maal gevraagd wordt en de grote smurf het blijkbaar zat is luidt het antwoord uiteindelijk: ‘Ja, het duurt nog héél lang, nog wel vier jaar, maar ik help jullie wel’.
Isa, dank voor je woorden. Ik moet nog een paar dingen helder maken. Eerst maar die baard. We hebben in de raad nog twee mensen met een baard. Ik geef u de raad, hou de tondeuse altijd op het apparaat want als je dat niet doet dan kan het zomaar zijn dat je het apparaat langs je baard heen haalt en er in één keer geen baard meer is. Dat is mij overkomen en toen moest ik inderdaad naar een commissievergadering en het was wijlen Jan Tijhof die mij aan zat te kijken, elke keer weer in die vergadering. En uiteindelijk, aan het eind van de vergadering: “Ie hebt de board erof”. Dat was het, dus simpel, een stommiteit van die grote smurf.
Dan de rekenkamer. Ik vind het een leuk idee. We hebben voor ons zelf bedacht, sprekend voor Gerrit, Willy en Ab, dat wij daarboven op het balkon van de raadzaal gaan zitten, een soort Idols gebruiken met bordjes, en het beste raadslid van het jaar gaan kiezen met allerlei scores die we bij elkaar optellen in onze vereniging van oud raadsleden.
Het gemeentewapen, er zijn een paar dingetjes meer die ik in de loop van de tijd gedaan heb. Ik heb de heer Spijker en de raad ertoe gebracht het Vletgoor, de heer Spijker zei altijd Vletgoar, juist uit te spreken.
Ik heb een aantal spreuken bedacht boven de raadzaal en boven de trouwzaal in Holten. Eén daarvan was: sta open voor goede raad. Die kreet zou ik feitelijk ook hier wel kunnen hangen: Sta open voor goede raad maar luister ook goed naar elkaar, sta open ook voor goede raad die je elkaar als collega’s kunt geven. Dat wil ik zeggen. Dank u wel’.
De VOORZITTER geeft aan dat we tien speeches hebben gehoord. Van die speeches kan in ieder geval worden gezegd dat ze op geheel eigen wijze het afscheid belichten. Deze speeches zullen ons lang heugen en dat is goed want hier is afscheid genomen van een aantal raadsleden waarvan we kunnen zeggen dat het een heel groot aantal jaren is waarin zij deel hebben uitgemaakt van deze raad. Tot slot. De griffier heeft een boekwerkje samengesteld ter ere van het einde van deze raadsperiode. Het wordt nu uitgedeeld.
Na afloop van de raadsvergadering is er een bijeenkomst waarbij gelegenheid is de gedecoreerden te feliciteren en afscheid te nemen van een ieder die de raad verlaat.
7. Sluiting
De VOORZITTER sluit de vergadering met het ambtsgebed.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering
van de raad van de gemeente Rijssen-Holten
op 25 maart 2010
de griffier | de voorzitter |
drs. H.A.J. van de Vliert | P. van Veen |