Verslag CommissieABZM 9 februari 2009
Soort document:Verslag
Soort vergadering:CommissieABZM
Datum:9 februari 2009
Week nummer:7
Tijdstip:20.00 uur
Locatie:gemeentehuis Holten

Verslag commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen
datum vergadering: | maandag 9 februari 2009 |
tijdstip en plaats: | 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Rijssen |
aanwezig: | ![]() |
voorzitter: | de heer J. Slootweg |
leden: | SGP : de heren B. Beens, J. Ligtenberg, E.G. Bosma CDA : de heren H.J. Dul, drs. I. Kahraman, A.J. Draaijer PvdA: de heren R.M.C. de la Haye, R.W. Meijerink, J. Pluimers CU : de heren W.Otten, J. Berkhoff GB : de heren A. Hofhuis, A. Nijkamp; mevrouw J. Kuiper-Ruitenberg VVD : de heren A.J. Kevelam, F.W. Noordam |
griffier: | de heer drs. H.A.J. van de Vliert |
notuliste: | mevrouw S. (Sylvia) Vollenbroek - Huitink |
namens het college: | de heren B. Koelewijn, W.A.J. ter Schure |
externe ondersteuning: | mevrouw K. IJmker, clusterchef politie West-Twente |
pers: | 3 |
publiek: | 37 |
1. Opening
De VOORZITTER opent de vergadering en heet iedereen welkom.
2 Inventarisatie spreekrecht
Voor agendapunt 10 hebben zich de volgende sprekers gemeld: de heren A. Pouw, K. Jansen,
ds Schreuder en mevrouw M. de la Haye.
3. Vaststellen definitieve agenda
Na enig overleg besluit de commissie agendapunt 10 na agendapunt 6 te behandelen.
De VOORZITTER geeft aan dat de discussie bij agendapunt 8 moet worden beperkt tot het onderwerp administratieve lastenverlichting.
De heer DE LA HAYE wil graag een inhoudelijke en technische behandeling.
De VOORZITTER besluit, in overleg met de commissie, het agendapunt te behandelen in de commissie ABZM van 9 maart 2009.
De agenda wordt gewijzigd vastgesteld.
4. Verslag van de vergadering van 12 januari 2009
Tekstuele wijzigingen:
Op pagina 4 de tekst: “en geeft aan dat hij over een voorstel van orde heeft gedacht, omdat hij van mening is dat alle commissieleden bij deze vergadering aanwezig hadden moeten zijn.”
Vervangen door: “Om een objectieve discussie te voeren zouden juist millenniumwergroepleden geen deel aan de commissie ABZM moeten nemen en alleen de voorzitter van de werkgroep als gastspreker moeten inspreken”.
Pagina 5, de zin: “de heer DUL refereert aan de bijeenkomst ten behoeve van het opstellen van de verkiezings-programma’s en wijst erop dat dat een moment kan zijn waarop de raad bij burgers informeert wat ze aan millenniumdoelen doen”.
Vervangen door:”De heer DUL merkt op dat wanneer er een politieke avond kan worden gehouden en de inwoners daartoe worden opgeroepen, het ook mogelijk moet zijn een netwerkbijeenkomst te houden, waar iedereen die zich met een of meerdere millenniumdoelen bezighoudt kan worden opgeroepen”.
Naar aanleiding van:
De heer LIGTENBERG vraagt of de bezorging van het Rijssens Nieuwsblad inmiddels weer goed verloopt. Verder vraagt hij of de problemen met de bezorging consequenties heeft voor de burgers in verband met de bekendmakingen van de gemeente in het weekblad.
Burgemeester KOELEWIJN heeft direct contact gezocht toen er problemen waren over de bezorging van het Rijssens Nieuwblad. Als het goed is wordt het weekblad vanaf deze week weer overal bezorgd.
Het is niet van betekenis als het gaat om de rechtsgeldigheid van de gemeentelijke publicaties. De publicaties zijn algemeen openbaar bekend gemaakt, ook via de website. Er is bekendheid aan gegeven dat mensen, die het blad niet thuis ontvingen, op bepaalde adressen het Rijssens Nieuwsblad konden afhalen. De gemeente heeft hiermee meer dan voldoende voldaan aan de inspanningsverplichting.
5. Actiepuntenlijst
Actiepunt 1: het gebruik evalueren van de trouwlocaties in Rijssen en Holten in 2009.
Burgemeester KOELEWIJN antwoordt dat het een bevoegdheid van het college is. De aanwijzing van trouwlocaties is al eerder, opiniërend, in de commissie besproken. De uitkomsten van de evaluatie verwacht spreker in april 2009.
Actiepunt 2: Voorstel over deelnemingen voorbereiden.
Burgemeester KOELEWIJN vraagt zich af of het nog relevant is. Hij verwacht het voorstel in mei/juni 2009. Intussen wordt er een discussie gevoerd over Twence. De eerder gemaakte afspraken worden naast de voorstellen gelegd, die nu voor Twence worden gedaan.
6. Mededelingen vanuit samenwerkingsverbanden (Regio e.d.) en over strategische projecten
Burgemeester KOELEWIJN geeft aan dat men binnen de regio bezig is met de instituering van de veiligheidsregio Twente en de regionalisering van de brandweer in Twente. Er is inmiddels een startdocument dat vanochtend in de veiligheidsraad aan de orde is geweest. De afspraak is gemaakt dat de deelnemers aan het beraad een week de tijd krijgen inhoudelijke opmerkingen te maken over het startdocument. Spreker heeft de suggestie gedaan het document te gebruiken voor de communicatie met de gemeenteraden. In december 2009 moet men tot besluitvorming komen over de regionalisering van de brandweer. In de volgende commissievergadering is er eventueel gelegenheid voor een discussie over het startdocument regionalisering brandweer.
De Wet tijdelijk huisverbod wordt vanaf 1 maart 2009 toegepast in onze gemeente. Er vindt een discussie plaats de bevoegdheid strikt bij de burgemeester te laten of mandaat te geven aan een hulpofficier van justitie. In de regelgeving staat dat de burgemeester onverwijld in kennis moet worden gesteld en eventueel terug moet komen op beslissingen die zijn genomen. Wat het begrip onverwijld betekent wordt nog concreet nagekeken.
Tijdens de radenconferentie over de thematiek Twence waren ook raadsleden van onze gemeente aanwezig. Binnenkort komt er een krant uit waarin een sfeerbeeld wordt weergegeven van het besprokene. De stuurgroep Twence gaat door tot de volgende radenconferentie in juni 2009.
De heer DUL vraagt, met betrekking tot de veiligheidsregio voor de brandweer, of het traject dat wordt ingezet, betrekking heeft op het cluster of wordt er gepraat over de hele veiligheidsregio? In het laatste geval kan spreker zich voorstellen dat clustergemeenten eerst met elkaar praten over de invulling van de veiligheidsregio.
Burgemeester KOELEWIJN antwoordt dat er over beide opties wordt gesproken. Over de veiligheidsregio in de zin dat er iets moet worden georganiseerd waarbij de veiligheid los wordt geweekt van de regio Twente, omdat de wetgeving eist dat er een veiligheidsregio komt waarvan alleen de burgemeesters bestuurder zijn. Er wordt gekeken hoe hiermee moet worden omgegaan.
Ten tweede wordt gekeken hoe men omgaat met de regionalisering van de cluster brandweer en met de regionalisering van vrijwilligers.
We hebben een bloeiend cluster. Dat blijkt uit de inventarisatie. Ons cluster scoort een 7 en hoger voor alle criteria.
Er worden twee opties uitgewerkt. Het cluster zo dicht mogelijk of helemaal van de gemeente laten en een optie waarin alles naar de regio gaat, zodat zowel het cluster als de vrijwilligers naar de regio gaan.
10. Op verzoek van de SGP en VVD behandeling van de brieven:
- van de heren J. Haazebroek en W. ter Harmsel over Elsrock
- de antwoordbrief van de burgemeester
- het bestuur van de Stichting Elsrock
De heer JANSEN maakt gebruik van het spreekrecht. Hij spreekt namens de SGP-jongeren.
De SGP-jongeren hebben, om zowel principiële als zakelijke redenen, bezwaar tegen het festival.
Ook de Kerkenraden, docenten uit het voortgezet onderwijs en andere betrokkenen hebben hun protest tegen het evenement laten horen.
Bij het bestuderen van de lyrics, het aanhoren van het gekrijs en geschreeuw van de grunts en het kennisnemen van de intentie, die volgens spreker daaruit spreekt, is het duidelijk dat deze manifestatie op zeer gespannen voet staat met de principes van de SGP-jongeren, en met die van zeer veel (jonge) Rijssenaren.
Verder wijst spreker op de democratische rechten. Een groot deel van de Rijssense bevolking had last van een disproportioneel geluidsniveau. Talloze mensen hebben zich geërgerd en velen waren zelfs diep gekwetst door datgene wat ten gehore gebracht werd.
De burgemeester kan, op grond van het zedelijkheidsbeginsel en het vloekverbod, zoals opgenomen in de APV van de gemeente Rijssen-Holten, stappen ondernemen. Hij wijst hierbij op websites van de bands die zijn uitgenodigd. Bij nalezing van de teksten, die bands als Tankara en Sodom geproduceerd hebben, blijkt dat de inhoud van de teksten gewelddadig, satanisch, zelfs pornografisch maar ook blasfemisch is.
De burgemeester is verantwoordelijk voor het verlenen van de vergunning. De SGP-jongeren nemen met de voorgenoemde afwegingen en argumenten afstand van een verstrekking van een vergunning voor Elsrock en hopen dat de burgemeester de vergunning weigert. Als er wel een vergunning wordt afgegeven hoopt spreker dat er een nauwkeurig draaiboek wordt opgesteld waar de organisatie en de popgroepen zich aan dienen te houden.
De heer MEIJERINK vraagt of de heer Jansen een definitie kan geven van inbreuk op vrijheid. Verder vraagt hij in hoeverre de vrijheid van meningsuiting, genoemd in artikel 7 van de grondwet, overeenkomt met het pleidooi van de heer Jansen.
De heer JANSEN vindt de geluidsoverlast en het niet in alle rust achter het huis te kunnen zitten voorbeelden van inbreuk op vrijheid. Spreker is op de hoogte van de jurisprudentie. Het vloekverbod is opgenomen, als ook een zedelijkheidsbeginsel. De teksten zijn godslasterlijk, dat heeft spreker duidelijk verwoord in zijn spreekrecht. Hij doet een beroep op de afweging die de portefeuillehouder moet maken bij het verstrekken van deze vergunning en uiteraard onderwerpt hij zich aan het besluit dat genomen wordt en wat de wet uiteindelijk voorschrijft.
De heer NOORDAM is van mening dat de APV een werkzaam instrument moet zijn. De heer Jansen beroept zich op de APV. Maar in de APV van onze gemeente staan zaken die wettelijk niet kunnen.
De heer JANSEN is blij met de APV. Het geeft hem een valide argument zich uit te spreken op basis van de APV.
De heer HOFHUIS vraagt of de heer Jansen zelf heeft geconstateerd dat er niet juist wordt omgegaan met de zedelijkheid.
De heer JANSEN heeft dat zelf niet geconstateerd.
Dominee SCHREUDER maakt gebruik van het spreekrecht.
Spreker geeft aan hier niet als christenfundamentalist te staan die per definitie iedereen de mond wil snoeren omdat men er een andere privé-mening op na houdt dan hijzelf.
Als zodanig wil hij graag respect opbrengen voor iedere medeburger die vanuit zijn eigen principes wenst zijn of haar leven in te vullen en zich daarbij onderwerpt aan het gezag en de regels van de overheid die er alles aan doet zodat iedereen vreedzaam met elkaar kan samenleven.
Wel staat hij hier als inwoner van Rijssen die zijn stem wil laten horen en die weet dat hij de spreekbuis is van vele medeburgers, die een openluchtevenement als Elsrock noodgedwongen als een soort onweersbui over zich hen moeten laten komen.
En hij staat hier vooral als predikant vanuit de kerken. Zoals bekend, hebben de kerken vanaf het begin bezwaren tegen dit openluchtevenement niet onder stoelen of banken gestoken, zoals verwoord in een brief gedateerd 1 juli 2006. Ook nu wil spreker de bezwaren herhalen in de hoop en verwachting dat er geen vergunning wordt afgegeven.
Ten eerste de lastering van Gods heilige Naam. Dit weegt het zwaarste.
Op de tweede plaats gaat de muziek gepaard met allerlei ondergrondse geluiden en roept destructieve gedachten en gevoelens op. Men spot niet alleen met God als Schepper, maar men wil ook alles wat er nog aan goeds en eerbaar is in de mens als schepsel van God naar beneden halen.
Ten derde is het lawaai qua intensiteit en inhoud aanstootgevend voor ieder die niet bij het festival aanwezig is of wil zijn maar het wel over zich heen moet laten komen.
Ten vierde. De overheid vindt, dat er ruimte moet worden gegeven aan de vrijheid van meningsuiting.
Dit beginsel is, naar mening van spreker, vooral van toepassing op het individuele vlak of als twee groepen/partijen tegenover elkaar staan. Bij dit evenement wordt geen mening geuit ten opzichte van een andere partij.
Men wil zich uitleven op een bepaalde manier met als gevolg dat anderen daar, op een voor hen stuitende manier, gedwongen worden kennis van te nemen zonder dat men zich partij voelt. Daarbij werkt het beginsel van vrije meningsuiting zolang er van twee kanten respect is.
Spreker is van mening dat het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid tegenover de burgers en tegenover de Heere moet nemen. Het geeft rust in het geweten en het ontmoet veel begrip en waardering bij de inwoners
De heer POUW van de Stichting Elsrock maakt gebruik van het spreekrecht.
De Stichting heeft op 23 januari jl. een bezwaarschrift ingediend bij het college omdat er nog geen beslissing was genomen over de vergunningverlening voor het organiseren van Elsrock 2009. De aanvraag is ingediend op 27 november jl. Volgens de APV dient de gemeente binnen 8 weken een beslissing te nemen. Tot het moment van het indienen van een bezwaar heeft de Stichting geen mondelinge en/of schriftelijke reactie ontvangen waarin staat dat de gemeente meer tijd nodig heeft voor de afhandeling. Spreker is van mening dat een normale afhandeling niets in de weg staat. In oktober 2008 heeft er een evaluatie plaatsgevonden met enkele medewerkers van de gemeente en de politie. Ook hier zijn geen zaken aan de orde gekomen die een langere behandeltermijn rechtvaardigen. De vorige aanvragen voor 2007 en 2008 hebben 4 maanden in beslag genomen voor een vergunning werd verstrekt. Als organisatie moeten ze tijdig te beginnen met het vastleggen van bands en ander zaken.
Spreker gaat in op de ingezonden brief met handtekeningenlijst van de heren Haazebroek en
Ter Harmsel. De Stichting organiseert Elsrock enkel en alleen omdat ze dit genre muziek mooi vinden. Het is nooit de intentie om welke religieuze groepering dan ook te beledigen of te discrimineren. Ook daarom heeft ze bij vorige vergunningverleningen ermee ingestemd dat er een voorwaarde werd opgenomen waarin werd gesteld, dat als er godslasterlijke teksten ten gehore zouden worden gebracht, de gemeente dan aangifte zou doen bij de officier van justitie.
Gelukkig leven wij in een democratie waarin iedereen zijn mening mag en kan verkondigen, dus ook de heren Haazebroek en Ter Harmsel. Maar men moet wel de juiste feiten weergeven. Zij stellen dat op het festival van vorig jaar een nummer is gespeeld met de tekst “The heaven shall burn”. Dit is niet juist. Wel heeft er een band gespeeld met de naam Heaven Shall Burn. Dit stond gewoon op de site en de posters. Verder is het bestuur van Elsrock geschrokken van de beschuldigingen tot het aanzetten tot discriminatie, respectloosheid en het in de hand werken van de verloedering van onze maatschappij. De organisatie van Elsrock en haar bezoekers zijn mensen die allen normaal functioneren in de maatschappij. Het enige wat zij doen is genieten van een mooie dag uit met hun favoriete muziek. Verder geeft spreker aan dat de doelgroep breed is, minder dan 5% van de bezoekers is jonger dan 16 jaar. Meer dan 70% van de bezoekers is ouder dan 25 jaar. Ook wordt er een vrij hoge drempel opgeworpen voor jongeren om het festival bezoeken middels een relatief hoog entreebedrag en het bedrag dat voor een consumptie wordt gevraagd. Bij de toegang wordt een leeftijdscontrole uitgevoerd waarbij bezoekers jonger dan 16 jaar een ander kleur armbandje ontvangen. Hiermee wordt voorkomen dat deze jongeren alcoholhoudende drankjes kunnen kopen.
De heer KEVELAM vraagt of de vergunningen in 2007 en 2008 na vier maanden zijn afgegeven.
De heer POUW beaamt dit. Hij is van mening dat het bij een derde aanvraag wel sneller kan.
De heer DUL vraagt of de Stichting bericht heeft gekregen dat de behandeling van de aanvraag langer duurt.
De heer POUW heeft hierover geen bericht ontvangen.
De heer NOORDAM vraagt of er in het verleden rekening is gehouden met het gegeven van de APV, godslastering en vloeken. Als dit artikel wordt verwijderd uit de APV gaan dan de remmen verder los?
De heer POUW antwoordt dat er in het verleden en ook dit jaar afspraken zijn gemaakt met de burgemeester. De stichting heeft de toezegging voor 2009 gedaan. Over 2010 wil hij nog geen uitspraak doen.
Mevrouw DE LA HAYE maakt gebruik van het spreekrecht. Ze spreekt namens de jeugdraad.
De jaarlijks terugkerende discussie in de politiek over het rockfestival zorgt elk jaar voor veel vermaak buiten de gemeente en een zucht in de gemeente. De geluiden die de jeugdraad hoort binnen de jeugd van Rijssen-Holten is dat de politiek op moet houden te zeuren. Zolang er niemand moedwillig gekwetst wordt en de geluidsnorm gehandhaafd wordt, is er geen reden de vergunning niet af te geven. De jeugdraad is van mening dat de organisatie van Elsrock prima in elkaar zit.
De heer NOORDAM vraagt of de jeugdraad hier eerder over heeft gesproken met het college.
Mevrouw DE LA HAYE antwoordt dat er niet eerder over is gesproken.
De heer BEENS vraagt of mevrouw De la Haye zich kan voorstellen dat mensen zich gekwetst kunnen voelen.
Mevrouw DE LA HAYE wijst er of dat het een kwestie van nemen en geven is. Het is niet de bedoeling van het festival mensen te kwetsen.
De VOORZITTER bedankt de insprekers voor hun inbreng.
De heer BEENS van de fractie van de SGP heeft gevraagd om behandeling van de brief van de heren Haazebroek en Ter Harmsel, mede ondertekend door veel mensen, werkzaam in het reformatorisch onderwijs in Rijssen. Spreker heeft ook het antwoord van de burgemeester gelezen. Hij betreurt het dat elk jaar opnieuw initiatieven genomen worden om te komen tot het bewuste rockfestival in Rijssen. Muziek die helse klanken nabootst, vaak door bands met zeer schokkende tot God onterende namen toe, staat lijnrecht tegen God en Zijn Woord. De SGP wil het college en de raad nogmaals oproepen om dit in ogenschouw te nemen en oproepen om rekening te houden met de inwoners die dit ter harte nemen en hier serieus naar wensen te leven.
Over de briefwisseling heeft spreker een paar vragen. De portefeuillehouder geeft in zijn beantwoording aan dat het punt voorkomen of beperken van overlast geen weigeringsgrond was om de vergunning aan Elsrock te weigeren. Aangezien het Elsrockfestival van 2008 nagenoeg in heel Rijssen luid en duidelijk te horen was lijkt het spreker wel een reden de vergunning te weigeren.
In de brief wordt aangegeven dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de waarden en normen in de gemeente. Rijssen heeft een overwegend christelijk karakter. Er is maar een zeer beperkte groep Rijssenaren die Elsrock bezoekt en hiervoor belangstelling heeft, waardoor een zeer beperkte groep een zware claim legt op een hele grote groep. Hoe kijkt de portefeuillehouder naar deze verhouding?
Terecht geven de briefschrijvers aan dat zij verbaasd zijn over het feit dat het uiten van godslasterlijke taal een criterium was waarvan het wel of niet doorgaan van dit concert afhing. Volgens de briefschrijvers werd er een nummer ten gehore gebracht onder de naam “The heaven shall burn”. Vertaald in het Nederlands “De hemel zal branden”. Hier wordt geen reactie op gegeven in de antwoordbrief. Daarom is spreker benieuwd of de burgemeester met hem van mening is dat dit tegen de afspraken in is. Het is zeer opvallend dat veel namen van optredende bands en nummers die zij laten horen zo nodig godslasterlijk moeten zijn. Dat moet te denken zetten.
Spreker las in het blad Binnenlands Bestuur van 6 februari dat de Duitse rockband Sodom op het programma staat. De burgemeester gaf in dat interview aan dat hij daarvan al op de hoogte is. Zijn reactie schokte. Citaat: “Ja, daar ben ik van op de hoogte. Die naam is niet aantrekkelijk voor veel Rijssenaren, maar moet je louter en alleen op de naam afgaan? Ik heb wel naar liedjes geluisterd maar je verstaat nauwelijks in welke taal ze zingen, laat staan wat ze zeggen. Ik schat in dat de vergunning er weer komt, maar we gaan dit jaar wel voor het eerst het geluidsniveau meten”. Einde citaat. Spreker trekt hieruit de conclusie dat het geluidsniveau belangrijker is dan namen van bands en hetgeen ze ten gehore brengen, ook al ervaart christelijk Rijssen het als godslasterlijk.
Hij geeft aan benieuwd te zijn naar de beantwoording van deze vragen.
De heer KEVELAM geeft aan dat de traagheid in het verlenen van de vergunning de reden is dat de VVD gevraagd heeft om de brief van de Stichting te agenderen. Hij vraagt of de vergunning inmiddels is verstrekt.
Hij wil in de commissie geen discussie over de inhoud van het festival. Hij wijst op de vrijheid van meninguiting. Wat spreker betreft hoeven er geen aanvullende voorwaarden worden opgesteld voor wat betreft zaken die ten aanzien van APV niet zijn geregeld.
Burgemeester KOELEWIJN antwoordt dat veel inwoners van Rijssen moeite hebben met de sfeer en muziek van Elsrock. Dit is twee jaar geleden aanleiding geweest een gesprek te voeren met het bestuur van de Stichting Elsrock om helder te krijgen wat het festival precies inhoudt. Hij heeft in dit gesprek gevraagd rekening te houden met de aard van bands en te letten op de teksten, in verband met het karakter van Rijssen. Deze bereidheid van de Stichting is vastgelegd.
Spreker heeft zich niet direct met de vraag beziggehouden in hoeverre het juridisch verantwoord is er afspraken over te maken. Het is fantastisch vast te stellen dat, als er zorgen zijn in de samenleving, er oog bestaat voor die zorgen en uit vrije wil de bereidheid wordt getoond niet te gaan tot het scherpst van de juridische snede maar rekening te willen houden met deze gevoelens.
Toch roept zo’n festival gevoelens op. Daarom heeft spreker een gesprek geïnitieerd met dominee Schreuder, een vertegenwoordiging van de kerkenraden en het bestuur van de Stichting Elsrock.
Het was een constructief gesprek. Er is met respect naar elkaar geluisterd en men ging in op elkaars argumenten.
Dit heeft ertoe geleid dat, met de uitdrukkelijke mededeling van spreker dat men let op de aard van de wens, dat men niet wil provoceren, dat men bewust verantwoordelijkheid neemt voor de taal die wordt gebezigd, er bij de toetsing aan de normen van de APV geen weigeringgrond overblijft . Getoetst is aan openbare orde, verkeersveiligheid, aan openbare zedelijkheid. Er is menig gesprek gevoerd met de organisatie, er zijn gesprekken gevoerd met de politie en met de ambtenaren die bij evenementen betrokken zijn. Dit heeft op een constructieve manier geleid tot een stelsel van afspraken waar evenementen aan worden getoetst. In dit geval heeft het bestuur Elsrock zelfs voorgesteld om
23.00 uur te stoppen.
Spreker kan zich de gevoelens van veel inwoners van Rijssen best voorstellen. Echter, hij kan daar verder niets mee. De regels voor toetsing zijn democratisch vastgesteld, als burgemeester staat spreker in een ambt en de wetten van het land heeft spreker te eerbiedigen als het gaat om de toepassing van de regels voor iedereen.
Een burgemeester mag zich vooraf niet bezig houden met een toetsing van teksten op een dergelijk festival. De organisatie heeft vrijwillig medewerking verleend geen godslasterlijke taal te bezigen en rekening te houden met het uitnodigen van de bands. Daarnaast blijft bestaan, als mensen vinden dat de organisatie zich niet aan de afspraken houdt, zelf aangifte kunnen doen bij de politie.
Verder wijst hij er op dat het ieders vrijheid is naar een concert te gaan of niet. Aan de vergunning is het voorschrift verbonden dat er niet meer geluid mag worden gemaakt dan dat waarneembaar is tot 85dB(A) op de dichtstbijzijnde gevel. Dit is bij de evaluatie uitdrukkelijk aan de orde geweest. Dit jaar wordt het aantal dba gemeten.
Er zijn met het bestuur afspraken gemaakt dat het geluid van te voren wordt ingeregeld en tijdens het evenement gemeten wordt. Verder let de gemeente op de verkeersveiligheid zoals toezicht bij het oversteken van de weg.
Spreker hecht er aan uit te leggen dat een burgemeester niet overal over gaat. Er is een stukje eigen verantwoording in de samenleving. In een democratische rechtstaat zijn normen waarvan iedere burger ervan mag uit gaan dat de burgemeester deze zuiver toetst. Alle argumenten die een rol spelen mogen benoemd worden en worden nauwkeurig gewogen. Daarom duurt een aanvraag voor een vergunning soms langer.
Spreker merkte bij de laatste raadsvergadering dat de aanvraag voor een vergunning er al een tijdje lag. De termijn van 8 weken was voorbij. Dat heeft hem aanleiding gegeven op korte termijn maatregelen in te nemen zoals tijdens de raadsvergadering is beloofd.
De vergunning is nog niet verstrekt, spreker wilde eerst de discussie deze avond afwachten. De commissie ABZM heeft gevraagd de brieven te bediscussiëren. Die ruimte is er.
Samenvattend geeft spreker aan dat de organisatie eerder gemaakte afspraken heeft bevestigd en heeft aangegeven deze afspraken niet ter discussie te stellen. Mocht spreker de vergunning weigeren, dan heeft hij bij een rechter weinig in de hand ten aanzien van de weigeringsgrond.
De heer KEVELAM vraagt naar het knelpunt waarom de toetsing niet binnen 8 weken is geschied. Het festival is in 2007 en 2008 ook gehouden en toen duurde de vergunningverlening ook 4 maanden. Er is toch een protocol als het gaat om vergunningverlening voor een evenement. Hij vraagt om een vergelijking met andere evenementen qua tijdsduur van de vergunningverlening.
De heer NOORDAM kan zich niet voorstellen dat Elsrock dit jaar weer een discussie is binnen de gemeente. Hij is het eens met de woorden van mevrouw De la Haye dat het een keer moet stoppen. De gemeente zoekt op deze manier de publiciteit wat we als gemeente eigenlijk niet moeten willen.
De heer BEENS geeft aan dat de burgemeester een pleidooi heeft gehouden van juridische aard. Er is een gesprek geweest met de organisatie van Elsrock en de reformatorische achterban en geprobeerd is partijen tot elkaar te brengen. Spreker vindt dat een sterke kant van de burgemeester.
Alleen, in dit geval is het totaal niet gelukt. Dat baseert hij op het feit dat dominee Schreuder inspreekt en de sgp-jongeren het initiatief hebben genomen gebruik te maken van het spreekrecht. Het geeft aan dat de gesprekken niet de gewenste resultaten hebben gehad. Het komt omdat de burgemeester probeert vrees weg te nemen over aard en teksten. Net als mevrouw De la Haye, is hij het gezeur ook zat.
Het is een principieel iets, het gaat om de naam God, die hoog staat aangeschreven bij de SGP, hoger dan verschillende juridische zaken. Hij wenst dat de burgemeester daar rekening mee houdt. En spreker wil iedereen erop wijzen dat wij aan God verantwoording schuldig zijn.
Spreker geeft aan dat veel Rijssenaren zich langzaam beginnen te distantiëren van het gemeentebestuur. Dat zegt toch iets.
De heer NOORDAM is verbaasd dat de SGP-jongeren zich niet tot de commissie wenden maar rechtstreeks tot de burgemeester. Dat doet de heer Beens nu ook. De burgemeester heeft duidelijk aangegeven dat hij zich aan de wet te houden heeft. Vervolgens blijft de SGP over hem heen vallen.
De heer BEENS richt zich tot de burgemeester omdat hij de portefeuillehouder is. De heer Noordam kan het de heer Jansen toch niet kwalijk nemen dat hij zich tot de burgemeester richt.
De heer HOFHUIS geeft aan dat er vorig jaar geen overtredingen zijn geconstateerd. De portefeuillehouder heeft een duidelijke uiteenzetting gegeven. In onze samenleving stoort iedereen zich wel aan geluidshinder, de een stoort zich aan een keer per jaar Elsrockmuziek, en de ander stoort zich 50 keer per jaar aan het klokkengeluid. Hij is het eens met de woorden van mevrouw De la Haye dat het gezeur afgelopen moet zijn.
De heer BOSMA stoort zich er aan dat voortdurend een grote groep Rijssenaren wordt weggezet wordt als zeuren. Hij is van mening dat de burger serieus moet worden genomen.
De heer MEIJERINK geeft aan dat een neutraal gemeentebestuur beslist op juridische gronden. Op theologische gronden neemt een bestuur geen beslissingen. Democratische rechten gelden voor iedereen, het is wederkerig.
Spreker is zeer te spreken over de inspanningen die de burgemeester pleegt om te komen tot een soort van wederkerig begrip. De organisatie van Elsrock doen daar ook alles, meer dat ze op grond van de wet zouden moeten doen. Dat verdient een compliment.
Het is prima dat een vergunning zorgvuldig wordt getoetst maar de termijn van 8 weken moet wel worden gehandhaafd, vooral omdat het evenement een jaarlijks terugkerend evenement is. Hij vindt het jammer dat de SGP geen recht heeft gedaan aan de inspanningen die de organisatie heeft gepleegd.
De heer DUL geeft aan dat de brief van de burgemeester duidelijk is. Hij constateert dat afspraken uit het verleden zijn nagekomen, niemand heeft de klimatologische omstandigheden in de hand. De toetsing is gedaan op basis van de hiervoor aangegeven criteria en de afspraken die zijn gemaakt met de organisatie. De fractie van het CDA vraagt de burgemeester de vergunning te verlenen.
De heer OTTEN deelt mee dat de ChristenUnie het betreurt dat er een vergunning moet worden verleend aan het festival. Vanuit principiële redenen en vanuit Gods woord is de fractie erop tegen.
De burgemeester is verantwoordelijk voor de vergunningverlening. Hij moet binnen de juridische regels en de normen en waarden, die hij vertolkt heeft namens het gemeentebestuur, een vergunning verlenen. Hier kan de commissie weinig aan veranderen. Spreker is voor een praktische invulling en bovenal, Gods woord moet bovenaan staan.
De heer BEENS wijst erop dat de fractie van het CDA zich baseert op juridische vragen. Hij vraagt hoe het CDA staat tegenover Gods woord in deze.
De heer DUL antwoordt dat de raad zich heeft te baseren op de juridische kant. De raad doet geen uitspraken op theologische gronden. Hij vindt dat gerespecteerd moet worden wat een ander doet. In zijn ogen heeft dat niets met Gods woord te maken.
Burgemeester KOELEWIJN antwoordt dat vergunningverlening voor evenementen meestal, bij mandaat, binnen 8 weken wordt verleend. Hij wijst er op dat niet hij heeft gevraagd de brieven te agenderen. De thematiek beroert veel inwoners van Rijssen en het vraagt om daar uiterst zorgvuldig mee om te gaan. Daarom wil spreker ieder recht doen door de feiten te onderzoeken.
Spreker vindt het jammer, dat naar de burgers toe de indruk wordt gewekt, dat er zeer ernstige dingen gebeuren. Hij vindt dat het niet groter moet worden gemaakt dan het is. Niemand wordt verplicht er naar toe te gaan. Wanneer, ten aanzien van de aard van de teksten, aantoonbaar is dat het beledigend en godslasterlijk is, dan is dit een punt om concreet over door te praten. De laatste twee jaar is daar geen aanleiding voor geweest. De opmerkingen, die wel werden gemaakt in dat verband, zijn zeer nauwkeurig onderzocht en leverden niets op. Dat zijn de feiten waarmee we op dit moment te maken hebben.
De heer Beens is van mening dat God meer moet worden gehoorzaamd dan mensen.
Hij vraagt de heer Beens, als hij burgemeester was en hierover een beslissing zou moeten nemen, of hij dan de vrijmoedigheid zou hebben, staande in het ambt, om bij toetsing aan deze regels de vergunning te weigeren en of hij er dan ook vertrouwen in heeft dat hij door de rechter niet wordt gecorrigeerd. Het is makkelijk in de richting van spreker te schuiven dat de principiële argumenten moeten worden gewogen. Dat is ook gedaan maar het is niet het eind van alle tegenspraak.
Zo heeft spreker deze week ook een gesprek met Elsrock gevoerd. In democratisch opzicht kan de gemeenteraad spreker ter verantwoording roepen en hem naar huis sturen als ze het niet eens is met zijn besluit en het vertrouwen in hem verliest. Spreker vraagt de fracties vanavond uit te spreken in hoeverre ze vinden dat er terecht een verantwoorde beslissing wordt genomen of niet. Dat is helder, ook als het gaat om onze eigen achterban. Laten we eerlijk vertellen wat wel en wat niet kan in een democratische rechtstaat, die we zo hebben gevormd en waarbij we vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van vereniging en vergadering hebben gekregen. De partijen zijn in de samenleving gelijk, daar zijn afspraken voor gemaakt om in vrede met elkaar te kunnen samenleven. Op het moment dat de ene partij de andere partij de norm voorschrijft dan krijgt men oorlog en dat dient de samenleving niet. Ook ten aanzien van de vrijheid van godsdienst, wees er zuinig op, en ook al heeft men gevoelens daaromtrent, spreek elkaar in de samenleving aan met respect. Dat wil spreker stimuleren, maar projecteer het niet eenzijdig naar de overheid die iets wel of niet moet verbieden. Die tijd zijn we voorbij.
De VOORZITTER vindt dat de diverse meningen helder zijn geformuleerd en hoe de diverse standpunten liggen. Ook is het duidelijk hoe de burgemeester hier in staat.
7. Managementcontract Politie (presentatie) (opiniërend; portefeuille B. Koelewijn)
Mevrouw K. IJMKER, clusterchef in cluster West, geeft een presentatie over de resultaten van het afgelopen jaar en de speerpunten voor 2009.
De heer NOORDAM vraagt of mevrouw IJmker de resultaten, genoemd bij jeugdoverlast, kan splitsen in Rijssen en Holten.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat zij deze gegevens niet kan verstrekken. De wijkagenten kunnen hier wel uitspraken over doen.
De heer HOFHUIS leest in de stukken dat de wijkagenten voor 80% worden ingezet voor wijkgerichte taken. Hij vraagt wat de wijkgerichte taken inhouden.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat de wijkagent 80% van de tijd met de wijk bezig is. Dat kan ook een vergadering zijn. Een onderdeel daarvan zijn bureauwerkzaamheden. Het werk is veel omvattend.
De heer LIGTENBERG vraagt of de aangiftebereidheid, voor misstanden zoals mishandeling en misdrijven, in een percentage is uit te drukken. Het valt spreker op dat in de wijkscans een stijgende trend te zien is ten aanzien van overlast. Belangrijk is preventie, blauw op straat en de beschikbare capaciteit per cluster.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat ze geen antwoord kan geven op de aangiftebereidheid, dit moet naar voren komen bij het veiligheids- en leefbaarheidsonderzoek van de gemeente.
In de gemeente Rijssen-Holten is de stijgende lijn, ten aanzien van overlast, hoger dan bij een soortgelijke gemeente.
De resultaten van 2008 zien er voor deze gemeente redelijk goed uit. De capaciteit kan nooit voldoende zijn. Er moeten keuzes gemaakt worden. De totale capaciteit moet binnen Twente verdeeld worden.
Het grote voordeel van de reorganisatie is, dat er wordt gewerkt vanuit teams zodat de capaciteit efficiënter kan worden ingezet. Een groot gedeelte van meer blauw op straat kan worden opgevangen door meer samenwerking.
De heer NOORDAM vraagt of in het onderzoek rekening wordt gehouden met een gemeente, liggend aan een corridor.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat gemeenten nooit exact dezelfde zijn.
De heer DUL geeft aan dat het buitengebied van Holten afwijkend is van andere gemeenten, wellicht als gevolg van de A1.
De heer DRAAIJER vraagt om uitleg dat in de gemeente Rijssen-Holten een stijging is ten aanzien van huiselijk geweld terwijl er in Hellendoorn en Wierden een daling te zien is.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat een verklaring kan zijn dat de gemeente Rijssen-Holten als ook de politie de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in dit probleem en mensen stimuleert aangifte te doen of te melden. De gemeente wijst hulpverlenende instanties op hun rol en verantwoordelijkheid in deze.
De heer DUL ziet in de clusterspeerpunten weinig prestaties terug. Hij vraagt wat er bij de prestatiesturing van de politie uitkomt.
Mevrouw IJMKER wijst op de managementcontracten waarin kwalitatieve normen genoemd staan bij de speerpunten. Daar hoort informatie bij waarin gesproken wordt over cijfers op de verschillende onderwerpen. Dat zijn afspraken die regionaal gemaakt worden. Daarnaast wordt de politie elke maand bevraagd op de resultaten. De monitor is een van de onderwerpen die in het veiligheidsoverleg maandelijks aan de orde komt.
Burgemeester KOELEWIJN geeft aan dat er een overzicht is wat de gemeente in de programmabegroting heeft opgenomen en de prestaties waarop de raad wil sturen.
De heer NOORDAM geeft aan dat er geen vergelijkbare cijfers zijn. Verder vraagt spreker wat de politie verstaat onder jeugdoverlast.
De heer DE LA HAYE geeft aan dat de werkgroep prestatiesturing de indicatoren heeft opgesteld. Dat is voor de raad het meetpunt. De informatie van de politie is achtergrondinformatie. Het sturingsmechanisme zijn de criteria die in de programmabegroting zijn vastgelegd.
Burgemeester KOELEWIJN antwoordt dat de werkgroep prestatiesturing zeer gewetensvol met haar activiteiten is omgegaan. De medewerkers van de integrale veiligheid en de politie hebben ook gegevens aangeleverd, op grond waarvan de werkgroep een keus heeft gemaakt ten aanzien van de indicatoren die de raad belangrijk genoeg vond om in de programmabegroting op te nemen. Alleen de politie beschikt zelf over veel meer managementinformatie dan alleen die informatie.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat jeugdoverlast een melding kan zijn dat jongeren lawaaierig op straat zijn, vernielingen, baldadigheid, het kan een link hebben met uitgaan.
Als een burger belt en aangeeft dat hij of zij overlast heeft, participeert de politie daarop. Er wordt iets geconstateerd, dat wordt geregistreerd en kan vallen onder jeugdoverlast.
De heer KEVELAM geeft aan dat er twee taakaccenthouders beschikbaar zijn voor drugs en drugsgebruik. Hoeveel van de problematiek is daadwerkelijk gerelateerd aan de verkoopgerelateerde problematiek? Medio 2010 zijn resultaten bekend, dan kan er een discussie plaatsvinden of een coffeeshop in Rijssen-Holten deze problemen gedeeltelijk te lijf kan gaan.
Mevrouw IJMKER antwoordt dat dit een onderdeel is van de problematiek. De politie wil dit jaar inzichtelijk krijgen hoe groot het probleem is.
De VOORZITTER vraagt de opinie van de fracties.
De heren OTTEN, HOFHUIS, DUL en LIGTENBERG gaan akkoord met het managementcontract en wensen de politie veel succes.
De heer DE LA HAYE geeft aan dat hij geen commentaar heeft op het stuk dat voorligt. Wel wil hij graag een koppeling zien aan het programma veiligheid, daar staan ook prestatie-indicatoren in.
Eigenlijk had het programma veiligheid hieraan gekoppeld moeten zijn zodat de commissie had kunnen discussiëren of de doelen en de prestaties die er aan gekoppeld waren, ook reëel zijn of bijgesteld moeten worden. Hij verzoekt de griffier bij dit punt stil te staan bij de werkgroep prestatiesturing.
De heer KEVELAM bedankt mevrouw IJmker voor haar toelichting. Hij wijst er op dat prestatiesturing ook een averechts effect kan hebben. Bijvoorbeeld het aantal verkeersboetes is aan afspraken gebonden, dan wordt er gestaan waar de pakkans het grootst is en niet waar de situatie het gevaarlijkst is.
8. Administratieve lastenverlichting
a. Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening Rijssen-Holten 2009
(portefeuille B. Koelewijn)
b. Raadsvoorstel Kapverordening 2009 (portefeuille W.A.J. ter Schure)
Dit agendapunt wordt verschoven naar de commissie van maart 2009.
9. Raadsvoorstel 2e wijziging Legesverordening 2009, gebruiksvergunning
(portefeuille W.A.J. ter Schure)
Hierover wordt niet gesproken.
De voorzitter concludeert dat de leden van de commissie instemmen met het raadvoorstel 2e wijziging Legesverordening 2009, gebruiksvergunning, en positief adviseren aan de raad (B)
11. Rondvraag
Er zijn geen vragen voor de rondvraag.
12. Sluiting
De VOORZITTER sluit de vergadering om 22.30 uur.
aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de
commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen,
op maandag 9 maart 2009
de griffier de voorzitter