Verslag Raad 12 november 2010
Soort document:Verslag
Soort vergadering:Raad
Datum:12 november 2010
Week nummer:45
Tijdstip:10.00 uur
Locatie:raadzaal gemeentehuis Rijssen

verslag raadsvergadering
Datum vergadering : vrijdag 12 november 2010
Tijdstip en plaats : 10:00 uur in de raadzaal in Rijssen
aanwezig: | ![]() |
voorzitter: | A.C. Hofland |
SGP CDA CU PvdA VVD GB | B. Beens, drs E.G. Bosma, A. Kamphuis, A.J. Scheppink, J. Schreuder en J. Slootweg; drs I. Kahraman, R.J. Cornelissen, G.H. Kastenberg, H.J. Nijkamp en mw G. Tigelaar-Vruggink; B.D. Tijhof, J. Berkhoff, J. van Veldhuizen en mw W.L. Riezebos-Tessemaker; R.M.C. de la Haye, H.G.D. Siegerink en mw M.J. Tijhof-Zwijnenberg; R.A. de Koe, A.J. Kevelam en R. Smelt; A.J. Aanstoot, A. Nijkamp en mw J. Kuiper-Ruitenberg |
afwezig: | G. Kreijkes |
griffier: | drs H.A.J. van de Vliert |
notulisten: | mw R. Aanstoot-Stam, mw S. Vollenbroek-Huitink, mw E. Linssen-Nijland |
namens het college: | J.J.A. ter Keurst, J. Ligtenberg, J.A. Stegeman en mr B. Wolterink |
secretaris: | A.C. van Eck |
pers: | 3 |
publiek: | 55 |
1. Opening
De VOORZITTER opent de vergadering met het ambtsgebed.
Hij heet iedereen van harte welkom, in het bijzonder de leerlingen van groep 7 van de Banisschool.
Als beginnummer voor hoofdelijke stemming wordt getrokken nummer 24, mevrouw M.J. Tijhof-Zwijnenberg.
2. Spreekrecht burgers
Mevrouw WIELAARD (namens de leraren lichamelijke opvoeding Scholengemeenschap De Waerdenborch) spreekt in over de akoestische problemen in gemeentelijke sportaccommodaties. Zij trekt over de gehuurde gemeentelijke sportaccommodaties een vergelijking met een huis dat wordt gehuurd en waarvan het dak lekt. Dan belt men de verhuurder.
De gemeente verhuurt gymzalen, terwijl bekend is dat er geen gymlessen gegeven mogen worden vanwege de nagalm. Als er meer dan 85 dB geluid is moet het veiligheidssignaal “gehoorbeschermers verplicht” opgehangen worden voor gebruikers: leraren, leerlingen, avondgebruikers en vrijwilligers.
Het gebruik van otoplastieken is, zoals gemeld in de commissie MDV van 4 oktober 2010, geen optie.
De leraren Lichamelijke Opvoeding kiezen voor hun eigen veiligheid. Zij hebben dat jarenlang niet gedaan en ondervinden de gevolgen hiervan.
In 2008 is er geen geld beschikbaar gesteld; wel werd voor de tweede keer een onderzoek gedaan. Als de gemeente de resultaten van het Arbo- en akoestisch onderzoek en de gehoorsveiligheid van werknemers die in haar zalen werken serieus neemt, dan ziet zij hopelijk in dat aanpassen van ’t Mossink onuitstelbaar en onvermijdbaar is. Als de zalen niet worden aangepast, zal de schoolleiding gevraagd worden waar wel les gegeven kan worden, want de gymleraren willen alleen nog werken in veilige arbeidsomstandigheden.
De heer AANSTOOT zegt dat in de eigen accommodaties van de school onlangs maatregelen zijn genomen. Hoe zijn daarmee de ervaringen?
Mevrouw WIELAARD zegt dat de fracties zijn uitgenodigd en een aantal van hen heeft onlangs zelf de ervaringen kunnen ervaren. Het effect is heel goed te merken. Luider spreken is niet meer nodig en kinderen ervaren de rust en worden daardoor ook zelf rustiger. De gymleraren zijn zeer tevreden over de maatregelen.
Mevrouw RIEZEBOS vraagt welke partijen uitgenodigd zijn om de gymzalen te bekijken.
Mevrouw WIELAARD zegt dat aan alle raadsfracties een e-mail is gestuurd over de aanpassingen en dat zij welkom waren dit zelf te ervaren. De ChristenUnie heeft hierop niet gereageerd. De fracties van het CDA en de VVD zijn in de gymzalen geweest. De SGP heeft laten weten verhinderd te zijn. GEMEENTEBELANG en PvdA hebben gereageerd, maar zijn niet in de gymzalen geweest.
De VOORZITTER zegt dat er wat de ChristenUnie betreft wellicht een communicatieprobleem is geweest. Dat kan vandaag niet meer worden opgelost. Het is nu via de inspraak echter duidelijk geworden wat de bedoeling van de uitnodiging was.
3. Vaststellen agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
4. Vaststellen Programmabegroting 2011
De heer BEENS van de fractie van de SGP krijgt het woord.
“Voorzitter, aanwezigen, in het bijzonder de leerlingen van de Banisschool, wij hebben dit jaar een bijzondere begroting voor ons liggen. Als ik mij de vorige begrotingen herinner, dan waren het begrotingen waar gesproken werd over verdeling van geld over diverse portefeuilles. Nu ligt een begroting op tafel waar eerder sprake is van verdeling van de bezuinigingen onder de diverse portefeuilles. Op dit moment is dat ook goed. Wij moeten nu een pas op de plaats maken en voorzichtig zijn met onze gemeentelijke financiën.
Wij willen als SGP-fractie het college en de ambtenaren een compliment geven voor het opstellen van deze begroting. In het coalitieakkoord hebben wij door middel van een schema aangegeven op welke programma’s er bezuinigd moet worden en in welke mate. En daar is gehoor aan gegeven. Dat ligt nu op tafel. Daarom kunnen wij ons ook vinden in deze begroting. Wij komen daarom als SGP-fractie dit keer niet met amendementen om de begroting aan te passen.
Wij willen graag de vinger leggen bij onze algemene reserves en ons weerstandsvermogen. Laten wij ook de komende tijd voorzichtig zijn met onze reserves en ons weerstandsvermogen. Wij waarderen de woorden van het college tijdens de commissievergadering voorafgaand aan dit overleg. Toen is aangegeven dat, ondanks geluiden uit Den Haag dat het financieel toch iets rooskleuriger is dan gedacht, wij eerst de komende periode maar eens moeten afwachten. Laten wij eerst de harde cijfers maar eens zien van het Gemeentefonds. Graag nemen wij deze gegevens mee in de kaderstelling die volgend jaar op ons afkomt. Dan kunnen wij op dat moment met elkaar beoordelen of er ruimte is voor nieuw beleid.
Zoals gezegd hebben wij geen voorstel tot aanpassing van de begroting middels een amendement. Daarnaast hebben wij ook geen motie voor nieuw beleid, omdat wij van mening zijn dat daar dit jaar geen financiële ruimte voor is. Wij komen ook niet met een motie voor nieuw beleid om dat alvast te parkeren voor de kaderstelling die volgend jaar op de agenda staat. Dit doen wij bewust niet, in tegenstelling tot een aantal andere partijen in deze raad. De discussies van vandaag moeten betrekking hebben op de begroting van 2011. Volgend jaar praten wij over de kaderstelling. In de loop daarnaar toe zullen wij ongetwijfeld met voorstellen komen, maar wíj gaan daar deze begrotingsverga-dering niet voor gebruiken. Mogelijk is dit een harde noot richting een aantal andere partijen, maar om heel eerlijk te zijn, dit zijn uw eigen woorden van de afgelopen jaren geweest.
Wij komen, zoals gezegd, niet met een wijziging op de begroting middels een amendement. Wel hebben wij als SGP-fractie er behoefte aan om aan te geven dat wij het op één onderdeel fundamen-teel oneens zijn met de voorliggende begroting. Jaarlijks worden er namelijk subsidies verstrekt aan verenigingen en instellingen binnen onze gemeente, waar wij als SGP-fractie het om principiële redenen niet mee eens zijn. Deze verenigingen of stichtingen ontplooien activiteiten op de zondag of zijn anderszins verenigingen of stichtingen die activiteiten organiseren die naar ons inzicht indruisen tegen Gods Woord. Jaarlijks voegen wij een lijstje aan de begroting toe met namen van deze verenigingen en instellingen. Dat doen wij dit keer niet. Wij maken daar nú een punt van. Het doet ons als SGP-fractie elk jaar pijn dat wij dit aan de orde moeten stellen. Wat wordt er gemakkelijk gesold met de Dag des Heeren. Naar principiële bezwaren wordt nauwelijks of niet meer geluisterd. Wij willen u allen vanaf deze plaats met klem oproepen om niet in strijd met Gods Woord te handelen. Wij willen vanaf deze plaats het college vragen om richting die verenigingen en stichtingen, die zondags-activiteiten ontplooien, aan te geven dat dat niet wenselijk is. Wij zullen zeer verheugd zijn als het huidige college deze taak op zich wil nemen. Gezien de samenstelling van dit college mogen wij dit ook verwachten.
Wij willen een paar dingen noemen betreffende de programma’s.
Programma Economie en Werk. Wij hechten grote waarde aan de uitvoering van de revitaliserings-plannen van onze bedrijventerreinen. Wij moeten blijvend aandacht houden voor onze eigen ondernemers om de werkgelegenheid binnen onze gemeentegrenzen op een goed niveau te houden. Aandacht mag er ook komen voor verbreding van de werkgelegenheid. Daartoe willen wij het college oproepen om hier het komende jaar oog voor te hebben.
Mogelijk kan hier de bedrijvencontactfunctionaris een mooie rol in vervullen. Wij blijven als SGP-fractie graag op de hoogte van de ontwikkelingen en vorderingen van de bedrijvencontactfunctionaris.
Zorg en Welzijn. Er is de laatste jaren veel gesproken over de Wmo. Het zal ook de komende jaren onze aandacht vragen. Wij zijn, samen met u, zeer benieuwd wat de zorg de komende jaren te wachten staat, ook vanuit de landelijke politiek. Laten wij daarom als gemeente Rijssen-Holten pal achter onze burgers staan die het moeilijk hebben en die onze steun verdienen. Wij willen het college opdragen om alle betrokken partijen hiertoe aan te moedigen om samen met ons als gemeente de schouders eronder te zetten. Te denken valt aan de woningcorporaties, de zorgaanbieders, de welzijnsorganisaties en de consumentenorganisaties.
Integrale veiligheid. Het blijft een grote uitdaging om alle burgers in onze gemeente een veilig gevoel te geven. Wij vragen daar toch uw aandacht voor. Wij weten dat u als college al jaren druk bezig bent met de problematiek rond de brandveiligheid op het terrein van de zomerhuisjes op de Borkeld. Gelukkig werken de meeste bewoners en eigenaren positief mee aan het veiliger maken van de Borkeld. Helaas geldt dit niet alle eigenaren. Wij hopen dat er op korte termijn een doorbraak in deze impasse komt. Zet er de druk op, college, want wij moeten deze risico’s samen met de eigenaren uitsluiten.
Verkeer en Vervoer. De kern Rijssen ligt op dit moment aardig op de schop. Denk alleen maar aan de Reggesingel. Wij zijn blij met deze ontwikkelingen. Wij beseffen goed dat het eerst veel overlast bezorgt, maar wij zien ernaar uit dat op korte termijn de verkeersstroom via de tunnels en de Reggesingel vlotjes verloopt. Wij waarderen het dat er snel en adequaat doorgepakt is wat betreft het voorstel om een tunnel bij de Roelf Bosmastraat te realiseren. Hiermee laten wij zien dat wij niet voor niets de slogan dragen van ‘Ondernemende Gemeente‘.
Nu nog de kern Holten. Laten wij ervoor gaan om Holten verkeersluw te maken. De komende periode zullen wij vanuit het coalitieprogramma daar ook definitieve keuzes in maken, conform het coalitie-akkoord.
Graag zouden wij als SGP-fractie over elk programma wel iets willen zeggen. Maar daar is nu helaas de tijd niet voor. In de commissievergaderingen zullen wij daar het komende jaar wel op terugkomen en krijgt het alsnog de aandacht.
Ten slotte, mijnheer de voorzitter, willen wij als SGP-fractie de wens uitspreken, dat u met de wethouders, de gemeentesecretaris en de hele raad alsook de griffie in het komende jaar Gods Woord een lamp voor uw voet en een licht op uw pad mag wezen. Het zijn bekende woorden uit Psalm 119. Daarbij willen wij ook het ambtelijk apparaat, de politie en onze vrijwillige brandweer betrekken.
Graag wil ik deze algemene beschouwingen besluiten met de woorden die wijlen de heer Dieks Willems, die ons onlangs is ontvallen door de dood, in 1999 uitsprak aan het eind van zijn algemene beschouwingen. Met zijn woorden besluiten wij ook deze algemene beschouwingen:
“Moge ook het komende jaar, als de Heere ons het leven spaart, de bede in ons aller hart leven: “Heere, wat wilt U, dat wij doen zullen, want eens ieders wegen zijn voor de ogen des Heeren en Hij weegt al onze gangen”.
De heer KAHRAMAN van de fractie van het CDA krijgt het woord.
“Voorzitter, het jaar 2010 zal de boeken ingaan als een bewogen jaar. Een jaar waarin we konden zien dat de financiële crisis ook onze gemeente, haar inwoners en haar bedrijven niet ongemoeid heeft gelaten. Een jaar waarin zeker duidelijk is geworden dat het niet altijd gaat zoals we graag zouden willen. Maar 2010 was ook het jaar waarin we het nieuwe Kulturhus en het eerste kunstgrasveld in Holten mochten openen en waarin er in Rijssen forse schreden zijn gemaakt in de LTVV (Lange Termijnvisie Verkeer en Vervoer). 2010 was ook het jaar waarin onze gemeente sportief goed op de kaart kwam te staan, met fantastische evenementen en zelfs een Olympische huldiging. 2010, een jaar met een dubbel gevoel.
Voorzitter, vandaag buigen wij ons als gemeenteraad over de begroting 2011 en als CDA kunnen wij niet anders concluderen dan dat wij ook hier zitten met een dubbel gevoel. We kunnen tevreden zijn als we kijken naar de begroting 2011, waarin we duidelijk de eerste stap hebben gezet in de bezuinigingstaakstelling waar we als gemeente voor staan.
Daarnaast zien we dat er op dit moment hard wordt gewerkt door de gehele organisatie aan de grote taakstelling die nog voor ons ligt. Voor de wijze en gedrevenheid waarmee dit gebeurt spreekt de CDA-fractie ook graag haar waardering uit en dit schept natuurlijk verwachtingen voor de toekomst. En hoewel de vooruitzichten somber zijn, kunnen we ook met elkaar concluderen dat we er op dit moment veel slechter voor hadden kunnen staan.
Toch kunnen we niet alleen tevreden zijn, want als het gaat om de ambities die we met elkaar hebben uitgesproken moeten we concluderen dat we hier een pas op de plaats hebben moeten maken. We kunnen niet anders dan de discussie hierover doorschuiven naar de kaderstelling 2012, omdat we dan pas echt helder hebben hoe de vlag er voor de gemeente Rijssen-Holten daadwerkelijk bij hangt. Een weloverwogen beslissing, maar wel een die ons als fractie zeer zwaar valt. Dit neemt niet weg dat we blijven staan voor onze ambities en dat we alles in het werk zullen stellen om deze ambities ook waar te maken. Zo kan men van ons verwachten dat wij ons onder andere hard blijven maken voor:
- een goede dienstverlening aan onze burgers;
- de kwaliteit van de zorg en steun voor hen die buiten de boot dreigen te vallen;
- het behouden van werkgelegenheid in onze gemeente;
- de sportvisie: met kunstgrasvelden en een investeringsregeling sport;
- een verkeersluw en aantrekkelijk centrum voor Holten;
- voortgang in de woningbouw met oog voor duurzaamheid;
- de ondersteuning van de zwakkeren in onze samenleving.
Dit behelst niet alle punten en programma’s. Dit waren voor het CDA wel de hoofdlijnen die zij graag wil neerzetten.
Het feit dat wij dus nu een pas op de plaats maken wil niet zeggen dat we niet staan voor onze ambities, die tevens in het beleidsakkoord zijn vastgelegd. De CDA-fractie staat voor de uitvoering van deze ambities. Het geeft aan dat ook wij de realiteit van vandaag onder ogen zien en wij zullen de kaderstelling 2012 gebruiken om met u tot een goede integrale afweging te komen.
De CDA-fractie zal vandaag een tweetal moties indienen die betrekking hebben op de sport. De gezondheid van onze inwoners staat bij het CDA hoog in het vaandel. Eén van de manieren, die door onze burgers veel gebruikt wordt om de lichamelijke gezondheid op peil te houden en de zinnen even te verzetten, is het recreatief sporten in onze mooie gemeente. Onze fractie is van mening dat sport een grote bijdrage levert aan een actieve leefstijl en de maatschappelijke betrokkenheid tussen mensen vergroot. Met het indienen van deze twee moties vragen wij het college dit mee te nemen in de kaderstelling.
Vandaag gaan wij ook een besluit nemen over de verkeerstunnel bij Veeneslagen. Door de aanleg van deze tunnel behoren alle spoorwegovergangen in de kern Rijssen tot de historie. Onze fractie is zeer content met deze ontwikkeling, mede met het oog op de toename van het aantal treinen dat door onze gemeente gaat rijden. Ik werd nog aangesproken met: “Die toename van het aantal treinen kan mede door jou komen, omdat je in de Regioraad oproept om meer treinen in de gemeente te laten stoppen.” Maar dat is een zijweggetje, een zijspoor.
De CDA-fractie hoopt dat het college met dezelfde voortvarendheid te werk gaat als zich een mogelijkheid aandient om de laatste grote gelijkvloerse spoorwegovergang weg te nemen, namelijk de overgang in de N350. Wij hebben straks een heel mooie doorgaande route op de Reggesingel. Het zou zonde zijn als het verkeer stil komt te staan op de N350 bij Holten.
Ik wil mijn algemene beschouwingen beëindigen met u en alle aanwezigen hier bij de moeilijke opgaven Gods zegen toe te wensen.”
De heer TIJHOF van de fractie van de ChristenUnie krijgt het woord.
“Voorzitter, wat is er veel gebeurd in het afgelopen jaar, het is bijna te veel om op te noemen. Toch noem ik een aantal zaken: Holten heeft een prachtig Kulturhus gekregen, in Rijssen zien we dat de twee tunnels hun voltooiing naderen, het hospice in Rijssen kan worden gebouwd, net als de eerste passiefhuiswoningen, de muziekschool viert haar 50-jarig jubileum op een prachtige nieuwe plek, terwijl de oude locatie niet verloren is gegaan, maar als monument behouden blijft voor Rijssen-Holten.
Vlot na de verkiezingen ontstond er een nieuw, breedgedragen college, onder aanvoering van onze nieuwe burgemeester. Ik mag wel zeggen: de verhoudingen in de raad mogen best goed genoemd worden.
U hoort het, heel veel positief nieuws! We horen en lezen vaak alleen het negatieve. De ChristenUnie-fractie is blij en dankbaar dat zo veel positieve zaken gerealiseerd zijn en in de steigers staan.
Het is helaas niet zo dat er alleen positieve zaken zijn, er zijn ook punten van zorg. Onze samenleving lijkt zijn basis kwijt te zijn in veel opzichten. Waar zijn de financiële zekerheden, waarop we rotsvast vertrouwden? Wat is er over van de sociale zekerheid, en hoe houden we die voor de toekomst betaalbaar? Bovendien lijken we de morele waarden kwijt te zijn geraakt. Geloof en gemeenschapszin waren kenmerkend voor onze samenleving, nu lijkt het vaak: ieder voor zich. Wat is er over van het zo bekende noaberschop?
De rol van de burger in de samenleving is aan het veranderen, ook de rol van de overheid is aan een herijking toe. In dit kader komen we met een motie. Dit betreft de motie ‘Innovatief burgerschap Rijssen-Holten’. Deze wordt besproken bij de beleidsvisie.
De ChristenUnie-fractie van Rijssen-Holten is met de andere Twentse ChristenUnie fracties tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor meer SAMEN. SAMENwerken waar mogelijk, SAMENbindend bezig zijn in en voor de SAMENleving. Even voor alle duidelijkheid: samenwerken en samenbindend bezig zijn is iets anders dan samenvoegen of fuseren.
Deze samenwerking is niet iets dat we alleen doen met ChristenUnie-fracties, maar we proberen het vorm te geven met IEDEREEN. Als eerste resultaat van deze nieuwe Twentse ChristenUnie-samenwerking willen we u als ChristenUnie Twente een manifest aanbieden. Dit manifest omvat onze gezamenlijke visie op alternatieve energie. Over het manifest en de bijbehorende brief, die naar alle Twentse colleges van B&W is verzonden, zouden we graag binnenkort met u als raad en college van gedachten wisselen (Het manifest en de brief zijn uitgedeeld).
In Rijssen-Holten heeft ons nieuwe college van burgemeester en wethouders, samen met onze ambtenaren, de begroting samengesteld die vandaag voor ons ligt. Een hele klus, gezien het huis-houdboekje van onze gemeente. Ook wordt er ondertussen hard gewerkt aan de bezuinigingsvoor-stellen, om ook in de toekomst tot een sluitende begroting te komen. Onze complimenten voor het vele werk en de creatieve ideeën.
Voorzitter, als ChristenUnie fractie maken we ons zorgen over het aantal taken dat vanuit Den Haag naar de gemeentes gaat, zonder de daarbij behorende middelen. Taken als gezinsbeleid en jeugdzorg zijn net opgezet of moeten zelfs nog komen, terwijl er al bezuinigingen ingeboekt zijn. Voor de ChristenUnie-fractie blijft het gezin de hoeksteen van de samenleving, we zullen ons dan ook van harte blijven inzetten voor een goed gezinsbeleid.
De wensen die er bij veel verenigingen en organisaties leven komen in de knel doordat er te weinig middelen zijn om alle wensen te vervullen. Bezuinigingen raken iedereen, de makkelijke oplossingen liggen al achter ons. Dit betekent dat er beslissingen genomen moeten worden die pijn doen. Dit mogen we niet voor ons uit schuiven.
De ChristenUnie heeft zich altijd sterk gemaakt voor de bescherming van de zwakkeren in de samen-leving. Dit zal zo blijven, ongeacht de dreigende bezuinigingen.
Voorzitter, een andere basis in onze samenleving is het onderwijs. We zijn blij dat er in Rijssen-Holten goed onderwijs is voor iedereen. Alle denominaties zijn ruim vertegenwoordigd. Alle kinderen in Rijssen-Holten moeten op een veilige manier naar school kunnen en leerlingen en leerkrachten moeten veilig en gezond kunnen werken in de scholen. Hier lijkt zich een aantal knelpunten aan te dienen. Vakleerkrachten lichamelijke oefening trekken aan de bel vanwege geluidsoverlast, de school in Dijkerhoek toont allerlei gebreken, de Holtense Haarschool is op termijn aan vervanging toe, een aantal scholen van het PCPO wacht al te lang op de onderwijskundige vernieuwingen, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als ChristenUnie-fractie vinden we het van groot belang dat het onderwijs niet het kind van de rekening gaat worden. We zijn in dit kader trouwens blij met de tunnel die gerealiseerd gaat worden bij de Roelf Bosmastraat. Voor de leerlingen van de Overes, de Constantijnschool, de Ronde Maat, de Julianaschool en de Fruytierschool is dit een flinke verbetering.
Het politieke klimaat in Rijssen-Holten is al jaren redelijk stabiel. Na de verkiezingen is dat ook weer zichtbaar, echter de landelijke verkiezingen lieten ook zien dat de PVV hier ook al flink scoort. Is dit een normale landelijke trend of een stille oorlog in Rijssen? Wij zijn van mening dat de gemeenschap van Rijssen-Holten in haar volle breedte goed functioneert. Her en der is best wel eens een correctie nodig, maar daar hebben we geen PVV of filmmaker voor nodig.
Voorzitter, de ChristenUnie zal tijdens deze begrotingsbehandeling niet met wijzigingsvoorstellen op de begroting komen, dit omdat het financieel perspectief nog niet duidelijk is en omdat de raad bezig is met het opstellen van de nieuwe Strategische Visie.
Beide aspecten zijn essentieel voor het beleid van de komende jaren. We hebben het gezinsbeleid, onderwijs en het opkomen voor de zwakkeren in onze samenleving al benoemd. Daarnaast leeft er bij ons een aantal andere wensen. Ik noem een paar voorbeelden:
1. de maatregelen om het geluid te reduceren in sporthal ‘t Mossink in Holten;
2. de uitvoering van de sportvisie;
3. uitvoering van het woningbouwprogramma;
4. het opstellen van de cultuurnota met een lokale kleur.
De ChristenUnie-fractie zou graag zien dat deze wensen uitgevoerd worden in deze raadsperiode.
Om één aspect in de sportvisie niet te vergeten wil ik in deze vergadering aan de fractievoorzitter van het CDA een presentje aanbieden, maar daarmee zou ik in deze vergadering de VVD te kort doen. Daarom geef ik het presentje maar vast aan de voorzitter van de raad om de uitvoering van de sportvisie niet te vergeten.
(Overhandiging aan de burgemeester van een stukje kunstgras)
Onze samenleving is aan veel verandering onderhevig. Toch zijn er ankerpunten die niet veranderen. Wij zijn blij dat onze God dezelfde is en blijft. Op Hem kunnen we vertrouwen en van Hem mogen we onze hulp verwachten. Wij wensen onze raad, ons college en ons hele ambtelijk apparaat Zijn zegen toe.”
De VOORZITTER: “Ik dank u voor uw cadeau. Ik heb thuis net gras ingezaaid. Had ik dit geweten, had ik nog even gewacht. Als het maar de goede kwaliteit uit de goede gemeente is, met dat kunstgras”.
De heer DE LA HAYE van de fractie van de PvdA krijgt het woord.
“Voorzitter, geachte aanwezigen en luisteraars. Laat ik eerst de voorzitter danken dat hij zo coulant was met de spreektijden bij de vorige sprekers. Dat geeft mij moed mijn acht velletjes met u door te nemen.
Alvorens vooruit te kijken willen wij even terugblikken naar een drietal memorabele momenten.
Een van die momenten was de verkiezingsuitslag van 3 maart 2010. Ik kan niet zeggen dat wij deze tegenslag hadden voorzien en als ik mijn collega’s mag geloven ook niemand van hen. De opkomst was beduidend minder, hetgeen met name óns parten heeft gespeeld. Tot in de zomer van 2010 hebben wij hier last van gehad maar ik verzeker u: langzaam krabbelen wij weer op.
Coalitieonderhandelingen. Onze insteek bij de coalitieonderhandelingen was, mede ingegeven door de economische en financiële onzekere tijden, een van gepaste terughoudendheid. Landelijk moesten de verkiezingen voor de Tweede Kamer nog plaatsvinden, een nieuwe regering worden gevormd (bij voorkeur voor 1 juli) en ten slotte: duidelijkheid gaan ontstaan hoe de rijksbegroting uit gaat pakken voor de uitkering die onze gemeente ontvangt uit het Gemeentefonds. Inmiddels weten we dat wij hierover in het begin van 2011 uitsluitsel gaan krijgen.
Strategische Visie. In de Kaderstellende vergadering van april 2009 is een door ons opgestelde en ingediende motie omtrent de nieuwe Strategische Visie, met een doorkijk tot 2030, unaniem aangenomen. Om geen discontinuïteit te creëren, is afgesproken dat de nieuwe raad in 2010 daarin het voortouw zal nemen. Inmiddels is dit proces intern en extern in gang gezet; de consultatie bij de bevolking en standsorganisaties is afgelopen zomer gestart en wordt binnenkort voltooid. Vervolgens is de raad weer aan zet.
Begroting. Tijdens de aanloop naar deze vergadering zijn wij, als PvdA-fractie, tot de conclusie gekomen dat het van onze kant niet noodzakelijk is om met enig amendement of enige motie te komen, die een bijstelling van de begroting 2011 vereist. Nog sterker leek het ons zelfs, gelet op een drietal onzekerheden, zijnde ten eerste de uitkering van het Gemeentefonds, ten tweede de wensen en verlangens van onze burgers en ten derde de achterblijvende financiële en economische ontwikkelingen, niet gewenst om in deze begroting nieuw beleid voor te stellen en/of aan te nemen.
Thema’s. In de Strategische Visie wil de fractie van de PvdA een concept waarin ecologische, economische en sociale belangen bij elkaar komen, voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Wij zijn ervan overtuigd dat het van belang is om een evenwicht tussen deze drie basisconcepten te vinden. Als wij met zijn allen kleine stapjes voorwaarts maken zullen vele stappen leiden tot een vaste en zekere tred.
Ik neem even de vrijheid om bij vier kleine stapjes stil te staan:
Bouwontwikkelingen. Willen wij in onze gemeente stappen voorwaarts zetten dan is uitbreiding van ons woonareaal van belang. Zo blijven onze voorzieningen op ondermeer cultuur, educatie, recreatie en sport op peil, waardoor vrijwel elke inwoner aan zijn of haar trekken kan komen.
Vanuit het besef dat er nog niet zo lang gelden verkondigd is dat in onze gemeente ruim 2.000 woningen gebouwd moeten gaan worden en dat daarvoor de uitbreiding ‘’t Opbroek’ het meest geëigend was en is, hebben wij nu vraagtekens daarbij. Inmiddels is het aantal nieuw te bouwen woningen naar beneden bijgesteld en bedraagt nu krap 600.
De PvdA-fractie is benieuwd hoeveel nieuwe energiezuinige woningen gebouwd kunnen worden op onze braakliggende terreinen binnen de bebouwde kom en het centrum daarvan. Daarnaast zijn wij benieuwd hoeveel “krotten”, niet alleen in woonbuurten maar ook op aan de woonbuurten aangrenzende oude bedrijfsterreinen, kunnen worden gesloopt om daadwerkelijk vorm te geven aan onze duurzame bouwplannen. Deelt het college onze nieuwsgierigheid ?
Ons, de PvdA-fractie, wordt herhaaldelijk verteld dat wij trots moeten zijn op onze bouwheren en projectontwikkelaars. Wij willen ze uitdagen: laten we er gezamenlijk voor zorgen dat ‘Rijssen Bouwstad’ een begrip gaat worden door ook daadwerkelijk die woningen te bouwen die nu al elders door hen worden gebouwd. Verschuil u niet achter onze regels en besluiten, maar vertoon lef en daadkracht en onze kritiek zal ombuigen in lof.
Energie. Ook op dit onderwerp wil ik de ondernemers uitdagen. Kunnen zij er nou niet met zijn allen voor zorgen dat er een aardgasvulpunt in Rijssen tot stand komt? Hiermee is niet alleen hun eigen portemonnee maar ook hun eigen milieu gediend.
Om in onze eigen energiebehoefte te voorzien moeten wij praten over circa elf windmolens of een groter dakoppervlak waarop zonnepanelen bevestigd kunnen worden. Onze conclusie is dat wij wel willen praten over alternatieve energie, maar om daadwerkelijk die stap te zetten is een tweede. Als ik denk aan de discussie in de maand mei van 2010 over windmolens in onze gemeente en/of zonnecellen op onze daken: het eerste willen we niet, want het sociaal evenwicht wordt verstoord of het landschap raakt ontsiert; het tweede houdt in dat ons dakoppervlak vier maal zo groot moet worden. Toch ook geen gezicht vier daken op elkaar? Maar wat willen we dan ?
LTVV. De “Lange Termijnvisie Verkeer en Vervoer” uit de vorige eeuw was een heel evenwichtig en ambitieus plan, waarin helder beschreven stond hoe Rijssen verkeerskundig moest worden ingericht. Vele beschreven maatregelen, ontwikkelingen en oplossingsrichtingen hebben inderdaad gestalte gekregen. Maar inmiddels is dat plan oud, antiek zelfs. Het is daarom goed het verkeer en vervoer in Rijssen te herijken, de achterhaalde maatregelen en oplossingsrichtingen over boord te gooien en open te staan voor nieuwe ideeën die een bijdrage leveren aan een op de tijd afgestemde toekomst-gerichte oplossing.
Duurzaam. Dit woord wordt ons inziens te pas en te onpas gebruikt door Jan en alleman. Net zoals het diegene uitkomt. Zo ook voor de gemeente en de gemeenschap van Rijssen-Holten.
“Duurzaam”: het is maar een klein woordje, maar het heeft een grote invloed op het denken, handelen en uitvoeren, in en tussen onze gemeenschappen en de gemeente.
Van vier dingen zijn wij overtuigd:
Het eerste is dat Rijssen-Holten een mooie gemeente is met flinke woonwijken van een hoge kwaliteit en met veel groen. Toch wordt het tijd voor een herijking, mede gezien de ontwikkelingen op het gebied van industrie, werkgelegenheid en bevolkingsgroei. De Strategische Visie zal hiertoe een goede aanzet zijn.
Het tweede is dat wij met z’n allen gezamenlijk willen wonen, werken, leren, zorgen en ontspannen, kortom: met z’n allen willen leven, in onze natuurlijke gemeente gelegen aan de voet van de Holterberg op de grens tussen Salland en Twente.
Het derde is dat wij hierin keuzen moeten maken en op dit moment is onze uitleg dat een keuze voor iets niet betekent dat het een keuze tegen iets is.
En ten vierde: wij maken die keuze niet alleen voor onszelf maar ook voor onze kindskinderen.
Tot slot:
De PvdA-fractie neemt in alle Vrijheid haar Verantwoordelijkheid. Wij willen dat in onze gemeente alle voorzieningen toegankelijk en hoogwaardig blijven, waardoor niemand aan de kant komt te staan.
Dat dit voor de begroting van 2011 en voor al die jaren daarna, mede gezien het rijksbeleid waar wij mee te maken zullen krijgen, geen eenvoudige opgave gaat worden, daarvan zijn wij ons bewust. En juist daarom willen wij graag met u keuzen maken om samen liever te investeren in mensen dan in beton.”
De heer DE KOE van de fractie van de VVD krijgt het woord.
“Voorzitter, u heeft het al gehoord van de andere fracties: dit is de begroting die gaat over bezuini-gingen. Bezuinigingen, die waarschijnlijk bij de kaderstelling begin volgend jaar hun beslag zullen krijgen. De VVD zou de VVD niet zijn als zij daar niet net iets anders mee omgaan. Wij zien bezuinigen als een kans, een kans om nieuwe ontwikkelingen in deze gemeente een plek te geven, een kans om het oud en verstoft beleid op de schop te nemen of af te schaffen, een kans om de kaasschaaf ter zijde te leggen en fundamentele keuzes te maken, een kans om te kijken wat echt noodzakelijk is, een kans om vetrandjes weg te snijden, een kans voor een kleine efficiënte overheid. Een kans voor iedere inwoner om een bijdrage te leveren aan deze prachtige samenleving. Mensen die niet [durven] veranderen zijn de dinosaurussen van morgen.
Maar bezuinigen is zeker ook een bedreiging, een bedreiging voor mensen die misbruik maken van voorzieningen, voor mensen die niet over hun eigen schaduw heen durven stappen, voor mensen die vasthouden aan het verleden. De grootste bedreiging van de toekomst, ís het verleden. En de bedreigingen, dat zijn de wolken die ver boven ons hoofd voorbijrazen.
Voorzitter, voor ons ligt de begroting van de gemeente Rijssen-Holten die bol staat van bezuinigingen. Onmiskenbaar een van de moeilijkste begrotingen in de geschiedenis van de gemeenten Rijssen en Holten. De gevolgen hiervan zullen aan geen enkele inwoner voorbijgaan. Van ons als VVD wordt verwacht dat we staan voor een solide toekomst, voor een solide gemeente en dat wij staan voor onze inwoners. Zoals u van ons gewend bent lopen wij niet weg voor deze verantwoordelijkheid. Maar wij geven u mee: angst en angstig maken heeft hierin geen plaats.
In de afgelopen dagen hebben de coalitiepartijen onze constructieve houding als oppositiepartij wederom danig op de proef gesteld. Dit heeft er helaas in geresulteerd dat wij ons genoodzaakt voelden een aantal wijzigingen in het beleid te moeten voorstellen, welke wij in eerste instantie dachten in goed overleg te kunnen realiseren. Wijzigingsvoorstellen die waarschijnlijk niet noodzakelijk waren geweest als er open was gecommuniceerd. Maar helaas, na vorig jaar heeft een aantal partijen weinig geleerd.
Dit is ook de eerste begroting van het nieuwe college, het college dat er volgens de kiezer anders had moeten uitzien, een college dat ons inziens soms ook verkeerde keuzes maakt. Toch zijn we als VVD tevreden met de begroting die voorligt. Het zijn juist de bezuinigingen waar de VVD de kansen voor de toekomst ziet om Rijssen en Holten op de kaart te houden en waar nodig weer op de kaart te zetten.
Wij kiezen voor een burger die geniet van de vrijheid die hem geboden wordt in dit land, maar verlangen van hem ook een bijdrage naar vermogen aan deze prachtige samenleving. Als VVD proberen wij problemen te benoemen en te overbruggen, maar grijpen hard in waar dat nodig is. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
De tijd van symboolpolitiek ligt ver achter ons. Het uitproberen ván, links en rechts een vetrandje: het geeft geen pas meer. Projecten die geld kosten in plaats van dat ze geld opleveren, zonder enig effect te sorteren, moeten worden beëindigd. Zo kost de slagboom voor de parkeergarage onder dit gemeentehuis bijna € 1 per jaar per inwoner. Wat de VVD betreft: weg met de slagboom. Het geld dat hiervan overblijft kunnen wij gebruiken om in samenspraak en in overleg met Excelsior kunstgras-velden aan te leggen. Dit raakt dus niet de voorgestelde bezuinigingen van de coalitie en van het college, maar dit geeft ons net de ruimte om toch nog iets te doen in deze moeilijke tijd.
Als we een gelegenheid krijgen diensten van de gemeente goedkoper aan te bieden zonder dat deze direct de kwaliteit van de dienstverlening raken, moeten wij deze kans zo snel mogelijk grijpen en doorvoeren. Zo vinden we als VVD dat er moet worden gekeken naar de huisvesting van de bibliotheek in Rijssen. We geven het college direct een denkrichting mee: dit gemeentehuis.
De Zorg, nu al een van de grootste kostenposten op de begroting van de gemeente. In de komende jaren wordt de vraag naar zorg alleen maar groter, alhoewel: tijdelijk. Het budget dat wij hiervoor beschikbaar krijgen zal niet rechtevenredig meegroeien. Alleen al om die reden moet de zorg anders worden georganiseerd. Inwoners van de gemeente Rijssen-Holten verwachten ook dat de zorg in hun eigen omgeving gaat plaatsvinden. In de afgelopen jaren hebben we als VVD hierop al meermalen gehamerd. Nu zullen om financiële reden grote stappen moeten worden gezet om te komen tot tijdelijk huisvesting van ouderen in hun vertrouwde omgeving.
Vorig jaar tijdens de begrotingsvergadering hebben we een forse bezuiniging doorgevoerd, voor het overgrote deel op de eigen organisatie. Achteraf gezien een juiste beslissing. Een tweede bezui-nigingsronde op de eigen organisatie is aangekondigd. Wij verlangen en dat zal ook gebeuren, dat de eigen organisatie over haar schaduw heenstapt, maar niet alleen over haar eigen schaduw, ook over de schaduw van de gemeentegrenzen.
Er zal meer samenwerking moeten worden gevonden bij de gemeenten Wierden en Hellendoorn om te kijken wat ze in de backoffice gemeenschappelijk kunnen doen.
Om verdere bezuinigingen op een verantwoorde manier vorm te kunnen geven, moet er op een dieper niveau inzicht worden gegeven in de begroting. De gemeente Rijssen-Holten is altijd een gezonde gemeente geweest en zal dat moeten blijven. Ook in de toekomst moet de gemeente in staat zijn om grote projecten van de grond te krijgen, misschien iets minder in de kern Rijssen en iets meer in de kern Holten. Hiervoor moet ruimte worden gecreëerd in de lopende begroting.
Aan verduurzaming van onze samenleving moet vormgegeven worden. Dit is een taak van de overheid, maar ook verschillende private partijen nemen deze taak op. Door de financiële situatie van de gemeente Rijssen-Holten zullen wij die private partijen moeten ondersteunen waar dat kan, zonder dat het ons al te veel geld kost.
Een aantal partijen kiest ervoor moeilijke dossiers wederom door te schuiven naar de kaderstelling. Jammer dat er partijen zijn die geen beslissing durven nemen op sommige verzoeken van aanvragers. Je kunt die mensen niet eeuwig een vette worst blijven voorhouden, ook niet tot aan de kaderstelling. De vraag is nog maar of tijdens de kaderstelling er nog een mager worstje overblijft. Wek geen verwach-tingen die je niet waar kunt maken en wees eerlijk, ook al is soms de boodschap niet de leukste, maar het geeft de inwoners van Rijssen–Holten vertrouwen in de politiek en het geeft ons als politiek de geloofwaardigheid.
De VVD-fractie heeft het vertrouwen in de toekomst en in deze gemeente. Ik vind dat wij als gemeenteraad en dagelijks bestuur van deze gemeente de verantwoordelijkheid hebben om dit vertrouwen uit te stralen en over te dragen aan onze inwoners.”
De heer AANSTOOT van de fractie van GEMEENTEBELANG krijgt het woord.
“Voorzitter, allereerst wil ik mijn dank uitbrengen aan het ambtelijk apparaat, hier deels aanwezig, voor de stukken waarvan wij voorzien zijn en de uitleg die wij daarover gekregen hebben. Daarover geen klagen. Dat was netjes voor elkaar.
Voor ons ligt de programmabegroting 2011 en de nota reserves en voorzieningen, welke in belangrijke mate is gebaseerd op de uitgangspuntennota, vastgesteld in het coalitieakkoord 2010-2014. Als basis geldt nog steeds de huidige van kracht zijnde Strategische Visie. Die zullen wij het komende halfjaar gaan vernieuwen, zoals wij hebben gehoord.
Daarnaast hebben we als gemeente te maken met een economische crisis, die vooral in de bouw-sector zwaar wordt gevoeld, een bevolkingskrimp welke zich hoofdzakelijk in het landelijk gebied manifesteert en een vergrijzing van de bevolking. Deze landelijke problemen zullen ook onze gemeente in volle omvang raken, waarbij te denken valt aan hogere werkloosheid, een verschuiving in de woningbehoefte en grote afboekingen op de grondexploitaties. Kortom, we staan als gemeente voor moeilijke keuzes.
In uw richtinggevende aanzet tot bezuinigingen in de huidige raadsperiode stelt u, het college, voor om € 50.000 te bezuinigen op het programma Toerisme en Vitaal platteland. Dit is volgens de fractie van GEMEENTEBELANG in strijd met het uitgangspunt om onze gemeente als “toeristisch en landschappelijk” uit te dragen en dit zullen wij dan ook niet ondersteunen. Wij zullen dit voorstel dan ook amenderen.
Programmaveld De Burger centraal. De kwaliteit van het klantcontact met onze inwoners achten wij van groot belang. De klanttevredenheidsscore inzake schriftelijke klantcontacten blijft duidelijk achter en ook uw ambitie om dit te verbeteren vinden wij mager.
Programma Economie en Werk. Onze fractie hecht aan een goed ondernemersklimaat, we zijn immers niet voor niets een ‘ondernemende gemeente’. Dit betekent dat ondanks de economische recessie er voortvarend met herstructurering van bestaande bedrijventerreinen moet worden doorgegaan en de nieuwe aanleg, zoals het bedrijventerrein Enter-Rijssen, moet worden uitgevoerd. Daarnaast is het zaak om ook Rijssense bedrijven te interesseren voor het bedrijventerrein Vletgaarsmaten in Holten. We zullen er alles aan moeten doen om de werkgelegenheid binnen onze gemeente te behouden en zo mogelijk uit te breiden.
Om een sterke en gevarieerde middenstand te behouden dient de gemeente te zorgen voor een sfeervol en verkeersluw ingericht centrum. Hierbij horen goede parkeervoorzieningen nabij het centrum. Met name in Holten moeten we hier nog grote slagen maken.
Zorg en Welzijn. De Zorg is voor de fractie van GEMEENTEBELANG een grote zorg. Het is de plicht van de gemeente om de Zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarnaast dient de te leveren zorg van voldoende kwaliteit te zijn. Hierbij zal kritisch gekeken moeten worden naar de gekozen aanbestedings- en contractvormen die we hanteren. We moeten meer op prijs/kwaliteit selecteren dan alleen op het criterium van de laagste prijs en voorkomen dat er voor de feitelijke Zorg bestemd geld ergens aan de strijkstok blijft hangen.
Sport. De fractie van GEMEENTEBELANG vindt sport en bewegen, zowel uit maatschappelijk als vanuit medisch oogpunt, belangrijk voor onze inwoners. Ook de toegankelijkheid/laagdrempeligheid vinden wij van wezenlijk belang. Bij een goed sportbeleid horen ook kwalitatief goede accommodaties. In dat kader merken wij op dat de sportaccommodaties in Holten zo spoedig mogelijk moeten worden opgeknapt. Onze fractie onderschrijft de wens van de betreffende verenigingen en de Sportraad om te stoppen met de ontwikkeling van het Netwerkplan Sport Holten. Het collegevoorstel daaromtrent onderschrijven wij dan ook op dit punt en dat er de komende jaren versneld wordt gewerkt aan het opknappen van de accommodaties in Holten, achten wij van groot belang. Toch willen wij ook de overige verenigingen niet in de kou laten staan en zullen daarom het collegevoorstel, inzake de investeringsregeling, amenderen.
Integrale Veiligheid. In het streven naar een grote mate van veiligheid scoren we qua veiligheids-gevoel binnen de gemeente goed, maar ten aanzien van de brandveiligheid kunnen we dat niet zeggen van het zomerhuisjes terrein de Borkeld. Door het niet-realiseren van de dwarsverbindingen blijft er naar onze mening een onveilige situatie bestaan, die de bewoners en de gemeente uiteindelijk duur kunnen komen te staan.
Het programma Verkeer en Vervoer kent een tweetal hoofdonderdelen, de LTVV te Rijssen en het VSP te Holten. Het LTVV is voortvarend in uitvoering, maar het VSP in Holten stagneert vanwege langlopende procedures. De fractie van GEMEENTEBELANG is van mening dat zodra deze procedures zijn afgerond er per omgaande moet worden gestart met de uitvoering. Dus: direct de schop in de grond. Het recente tunnelplan ter plaatse van de Veeneslagen te Rijssen zal de verkeersveiligheid van zowel het fiets- als het autoverkeer ten goede komen. Ook wij begrijpen dat door de financiële toezegging van ProRail dit een eenmalige kans is die je als gemeente zou moeten pakken. Toch hebben wij moeite met de financiering van het geheel, waarbij de bijdrage van de provincie en de Regio (in totaal ca. € 1.300.000) niet hard is.
Het heeft onze fractie verbaasd dat er voor de niet op korte termijn te realiseren parkeerkelder Tusveld in 2011 toch € 17.000 voor “parkeervoorziening en onderhoud coating” in de begroting is opgenomen. Het voorstel om de bestemmingsreserve voor dit project, dus de parkeerkelder Tusveld, bij de Strategische Visie ter discussie te stellen, ondersteunen wij. Maar dat er tevens wordt voorgesteld om de bestemmingsreserves voor de Verlengde Waagweg en Infra Kom Holten ter discussie te stellen bij de Strategische Visie, nog voordat er überhaupt met het project is begonnen, gaat ons te ver en dit zullen wij dan ook niet steunen en het voorstel amenderen.
Toerisme en Vitaal platteland. De fractie GEMEENTEBELANG vindt het uitdragen van onze gemeente als “toeristisch met grote landschappelijke en natuurwaarden” van groot belang. Echter, de vele projecten die in ontwikkeling zijn missen financiële dekking. Onze fractie is van mening dat we hier naarstig naar op zoek moeten, zonder de toeristenbelasting te verhogen. Het beschikbare budget voor het herstellen van landschapselementen is vrij beperkt in relatie tot het uitdragen van genoemde landschaps- en natuurwaarden. Ook daarop zullen wij terugkomen bij de Strategische Visie.
Wonen. Uit het recente woningmarktonderzoek van de Regio blijkt dat onze inwoners zeer honkvast zijn. Daarnaast blijkt de sociale huursector vrij klein ten opzichte van de koopsector. Tevens is er vanwege de economische omstandigheden een duidelijker behoefte aan goedkope huur- en/of koopwoningen en/of appartementen. Naast de groeiende groep senioren moeten we vooral zorgen dat we de jeugd betaalbare huisvesting bieden om ze voor onze gemeente te behouden. We gaan er dan ook van uit dat hier bij de bouwplannen op de Kol en in ‘t Opbroek invulling aan wordt gegeven. Het faciliteren van starters door middel van een lening heeft onze steun.
Onderwijs. De fractie van GEMEENTEBELANG maakt zich grote zorgen over de instandhouding van de openbare scholen in Espelo (de Bosschool) en in Dijkerhoek. Het feit dat er geen financiële middelen zijn voor renovatie en/of nieuwbouw voor deze basisscholen is voor ons niet acceptabel.
Wij ondersteunen het voorstel om de kosten van het leerlingenvervoer eens grondig te onderzoeken.
Inzake onze verantwoordelijkheid voor een goede werkomgeving voor het onderwijsgevend personeel is de fractie van GEMEENTEBELANG van mening dat we de akoestische problemen in sporthal
’t Mossink nu moeten oplossen. Wij schuiven dit niet door naar de toekomst, ook niet naar de integrale visie. Wij willen dit nu opgelost hebben. Wij komen dan ook met een amendement hiervoor.
Werk en Bijstand. De fractie van GEMEENTEBELANG onderschrijft het uitgangspunt “Werk boven Inkomen” en is van mening dat een goede begeleiding van werkzoekenden naar de arbeidsmarkt noodzakelijk blijft om mensen die het betreft weer toe te laten treden tot genoemde arbeidsmarkt. Een goed contact met deze arbeidsmarkt, lees: werkgevers en branches, is hiervoor een voorwaarde.
Voor het wijk- en gebiedsbeheer achten wij het van belang om hierover in gesprek te blijven met onze inwoners. De wijkavonden zijn hiervoor een uitstekend instrument.
Inzake bestuur en organisatie is de fractie van GEMEENTEBELANG van mening dat er gewerkt moet worden met een flexibele organisatie, welke is afgestemd op de door inwoners en bedrijven gevraagde dienstverlening en producten. Daarnaast is de samenwerking met de buurgemeenten absoluut noodzakelijk.”
De vergadering wordt geschorst van 11.05 tot 11.15 uur.
De VOORZITTER heropent de vergadering en dankt de fracties voor de manier waarop zij hun algemene beschouwingen hebben neergezet en hun waardering hebben uitgesproken aan de organisatie.
Wat betreft de opmerkingen over de brandveiligheid op de Borkeld zegt spreker dat het college van mening is dat de veiligheid op een aanvaardbaar niveau is. Een extern bureau is gevraagd dat te toetsen. Zodra het rapport daarover binnen is, zal blijken of het collegestandpunt juist is. Spreker merkt richting de heer Beens op dat uitsluiten van risico’s nooit helemaal mogelijk is.
De fractie van de SGP heeft opgeroepen brieven te schrijven aan instanties die subsidie krijgen. In algemene zin zegt spreker dat het college zich houdt aan de Zondagswet en de handhaving daarvan. Het college en de raad zijn er voor alle inwoners. De opvattingen van alle inwoners worden gerespecteerd en doen ertoe. Er zijn juridische kaders waaraan zaken steeds worden getoetst. Het college vindt het niet noodzakelijk bij de subsidieverlening nadere accenten te leggen.
Wethouder LIGTENBERG refereert aan wat in commissieverband in mei 2010 is meegedeeld over het zware financiële weer dat de gemeente te wachten staat en hoe daarmee omgegaan wordt voor wat betreft de algemene reserve en het weerstandsvermogen. Gezegd is dat de vinger aan de pols gehouden zou worden, ook als het gaat om kortingen op het Gemeentefonds. In de loop van de tijd zijn er bijeenkomsten geweest om duidelijk te maken hoe de financiële vlag erbij hangt, gezien de ontwikkelingen in Den Haag. Het college heeft gemeend daarnaast de commissie te moeten informeren over decentralisatie van taken naar de lokale overheid en de risico’s die er op dat gebied te verwachten zijn.
In het beleidsakkoord is richtinggevend aangegeven in welke programma’s bezuinigingen moeten worden gezocht. Daarnaast loopt de discussie omtrent de Strategische Visie. Er zullen tussentijdse evaluaties zijn om de actuele ontwikkelingen te blijven volgen. De laatste stand van zaken omtrent de financiën is dat rekening moet worden gehouden met een bijstelling van 400 miljoen euro. Als dat op lokale basis wordt doorvertaald, gaat het om € 600.000 tot € 700.000 negatief. De definitieve doorvertaling komt in januari 2011. Het college kijkt per programma naar de noodzakelijk bezuinigingsvoorstellen, zodat vervolgens de raad zijn keuze kan maken. Spreker proeft uit de discussies van de laatste tijd, dat ook de raad een pas op de plaats wil maken. In januari 2011 is het definitieve beeld beschikbaar. Bij de kaderstelling in het voorjaar zullen de keuzes gemaakt worden.
De VOORZITTER geeft de fracties gelegenheid op elkaar beschouwingen te reageren.
De heer DE LA HAYE legt enige prikkels neer bij andere fracties:
- De heer Beens sprak over de zondagsrust. Spreker wil dat graag breder zien en discussiëren over
de mogelijkheid ook andere dagen in de week in aanmerking te laten komen.
- De heer Kahraman hield een pleidooi voor een tunnel onder de N350. De heer De Koe zou in zijn
gesprek met de heer Klaasen op 15 november a.s. dit onderwerp naar voren kunnen brengen.
- De heer Kahraman heeft in dit verband verder niet gesproken over de N350 en Holten. Volgens
spreker zijn er andere wegen waar nut en noodzaak wél een overweging zou kunnen zijn, omdat
daar slachtoffers zijn gevallen.
- Naar aanleiding van het manifest van de ChristenUnie zegt spreker dat hij op 7 november 2008 al
heeft gepleit voor alternatieve energie. Toen stond de PvdA daarin alleen. Hij is blij dat nu ook
andere fracties zich daarachter scharen.
- De heer De Koe zei: “De grootste bedreiging van de toekomst is het verleden”. Zelf zou spreker
zeggen: “Wie achterom kijkt, kan niet vooruit kijken.”
- De heer De Koe wil de slagboom in de parkeerkelder weghalen en de gelden daarvan bestemmen
voor Excelsiorvelden. De koninklijke weg is dat deze gelden eerst naar de algemene middelen
vloeien. Daarna kan de raad een afweging maken.
- De heer Aanstoot had een mooie maidenspeech. Spreker had echter wat meer visie en uitdaging
verwacht dan alleen een opsomming van welgevallige en onwelgevallige items.
De heer BEENS zegt dat de heer De Koe een bijzonder speech heeft gehouden, die er eigenlijk op neer kwam dat de hele begroting op z’n kop gezet zou moeten worden. In het licht van deze speech snijden de aangekondigde moties van de VVD geen hout. Komt er een tegenbegroting van de VVD?
Spreker geeft de PvdA een kleine prikkel. Af en toe moet er onderhoud plaatsvinden aan wegen en tunnels of worden er nieuwe wegen en tunnels gebouwd. Hoe kan dat gedaan worden als er geen beton of asfalt mag worden gebruikt?
De heer DE LA HAYE zegt dat de fractie van de PvdA liever wil investeren in mensen. Er moeten afwegingen gemaakt worden over geld. Hij heeft het in dat kader liever over sport, cultuur, recreatie en dergelijke items dan over beton.
De heer DE KOE merkt naar de heer Beens toe op dat hij ook heeft gezegd dat er een goede begroting voorligt. De bezuinigingen zijn misschien niet allemaal conform de ideeën van de VVD, maar zullen in den brede wel worden gesteund door de VVD. De VVD staat voor een solide begroting.
De heer AANSTOOT zegt dat de bijstelling uit het Gemeentefonds € 600.000 tot € 700.000 negatief is. Komt dat bedrag nog bovenop de € 2.400.000 aan verwachte bezuinigingen?
Wethouder LIGTENBERG zegt dat in de recent gehouden commissie de laatste stand van zaken is meegedeeld, lettend op de berichtgeving over een mogelijke meevaller. Gezegd is dat de gemeente zich niet rijk moet rekenen. Het college wil de afronding afwachten, die in januari 2011 plaatsvindt. Wat is gezegd over de € 600.000 tot € 700.000: dit zijn nieuwe gegevens en moeten in negatieve zin bij de € 2.400.000 opgeteld worden.
De heer AANSTOOT zegt dat de fractie van GEMEENTEBELANG blij is met de reactie van de voorzitter op wat de heer Beens heeft gezegd over de zondagsrust. Tegen de heer De la Haye merkt spreker op dat de algemene beschouwingen van GEMEENTEBELANG vooral zijn geënt op déze begroting. Bij de behandeling van de Strategische Visie gaat zijn fractie dieper in op de verschillende programma’s.
De heer TIJHOF zegt tegen de heer De la Haye dat duurzaamheid een serieus punt is dat al lang op de kaart staat bij de fractie van de PvdA. De PvdA staat en stond daarin niet alleen. Duurzaamheid en milieubeleid zijn al heel lang de pijlers waarop de ChristenUnie haar bestaansrecht heeft geënt. Spreker is blij dat duurzaamheid nu in gezamenlijkheid op de kaart wordt gehouden.
De heer KAHRAMAN zegt na afloop van de vergadering met de heer De Koe te zullen spreken over het doorgeven van de boodschap van het CDA aan de heer Klaasen.
Wat betreft de spoortunnel in de N350 complimenteert spreker de voormalige gemeente Holten. De belangrijkste spoorwegovergangen in Holten zijn niet-gelijkvloers. Verkeersveiligheid is voor het CDA een heel belangrijk item. Als de mogelijkheid voor de spoortunnel zich voordoet, moet het college daarmee aan de slag gaan.
De heer DE LA HAYE vraagt het college of het de nieuwsgierigheid van de fractie van de PvdA deelt wat betreft woningbouwontwikkelingen.
Wethouder STEGEMAN zegt dat op dit moment gewerkt wordt aan de voorbereiding voor een eerste uitgifte in plan de Kol met 23 woningen met een EPC-waarde kleiner dan 0,39. Mogelijk worden starterswoningen daar als experiment bij betrokken.
De VOORZITTER stelt voor over te gaan naar de behandeling van de amendementen en moties. Per voorstel geeft de indiener een korte toelichting, dan krijgen fracties de gelegenheid informatieve vragen te stellen en krijgt de indiener de gelegenheid in te gaan op de gestelde vragen. Vervolgens krijgt het college de gelegenheid zijn standpunt toe te lichten. Dan volgt er één debatronde en wordt er overgaan tot de besluitvorming.
Amendement op 1.1 Programmaplan: wijziging richtinggevende aanzet bezuinigingen
De fracties van GEMEENTEBELANG en de VVD dienen een amendement in: wijziging richtinggevende aanzet bezuinigingen. De heer AANSTOOT licht het amendement toe.
Overwegende dat:
- het bevorderen van toerisme speerpunt van beleid is;
- de raad in tijden van bezuinigingen strategische keuzen maakt die passen in het lange-termijnbeleid;
- het programma Toerisme en Vitaal platteland qua doelen net als het programma Economie en Werk bijdraagt aan de economische structuur en inkomsten van de gemeente.
Besluit:
- de richtinggevende bezuinigingen voor programma 7. Toerisme en Vitaal platteland op nihil te stellen en de benoemde € 50.000 te zoeken in de programma’s Veiligheid (€ 25.000) en Wijk- en gebiedsbeheer (€ 25.000).
Wethouder LIGTENBERG zegt dat ook Toerisme en Vitaal platteland niet ontkomt aan bezuinigingen. Het college stelt vast dat het amendement indruist tegen het door de raad vastgestelde beleids-akkoord. De discussie hierover dient plaats te vinden bij de kaderstelling.
De heer KEVELAM zegt dat er voor het onderdeel Economie en Werk geen bezuinigingen worden voorgesteld. Toerisme en Vitaal platteland moet in hetzelfde licht worden gezien vanwege de werk-gelegenheid en heeft direct betrekking op het speerpunt economie in deze gemeente. De VVD wil dit onderdeel dan ook buiten de bezuinigingen houden en heeft daarom het amendement mede-ondertekend. Mochten er in de kaderstelling voorstellen komen om op dit programmaonderdeel te bezuinigen, dan zal de VVD deze niet accorderen.
De VOORZITTER concludeert dat het amendement wordt gesteund door de fracties van de VVD en GEMEENTEBELANG. De fracties van de SGP, het CDA, de ChristenUnie en de PvdA zijn tegen het amendement.
Daarmee krijgt het amendement 6 stemmen voor en 18 stemmen tegen en wordt het verworpen.
2.4 Sport: raadsvoorstel voortgang Netwerkplan Sport Holten
Behandeling van en besluitvorming over het raadsvoorstel:
Motie naar aanleiding van het raadsvoorstel : voortgang Netwerkplan Sport
De fracties van het CDA, de SGP en de ChristenUnie dienen een motie in: voortgang Netwerkplan Sport. De heer CORNELISSEN licht de motie toe. Hij merkt hierbij op dat het te ver gaat de investe-ringsregeling sport gedurende de periode van het beleidsakkoord aan te wenden voor renovatie. De renovatie op zich staat niet ter discussie, maar wel de manier waarop deze gedurende de jaren 2012, 2013 en 2014 gebruikt wordt.
Overwegende dat:
- in het beleidsakkoord 2010-2014 wordt gesproken over borging van de kwaliteit van de huidige accommodaties en dat de punten 3a, 3b en 3c hiermee in lijn liggen;
- het college voorstelt aan de raad investeringen in renovatie en privatisering van sportaccommo-daties in Holten van 2012 te dekken door het volledige budget investeringsregeling sport voor 9 jaar te reserveren;
- in het beleidsakkoord 2010-2014 uitdrukkelijk wordt vermeld dat op de investeringsregeling sport niet wordt bezuinigd en dat punt 4 (ten dele) hier niet in volgt.
Roept het college op:
- bij de kaderstelling van 2012 een alternatieve dekking voor de investeringen in renovatie en privatisering van de sportaccommodaties in Holten in beeld te brengen, waarbij de investeringsregeling sport zoals is vastgelegd in het beleidsakkoord ongemoeid blijft gedurende de periode dat het beleidsakkoord uitgangspunt is voor het beleid.
De heer KEVELAM zegt dat in de motie staat dat het voorstel van het college indruist tegen het gesloten beleidsakkoord. Waarom steunen dan niet alle collegevormende partijen de motie?
Mevrouw TIJHOF zegt dat de fractie van de PvdA de motie niet heeft ondertekend in verband met een verschil van mening over het inzetten van de € 100.000 per jaar. Volgens de PvdA-fractie is dat een manier van wél-rechtdoen aan de investeringssubsidie. Zij vraagt de indiener van de motie een toelichting te geven op wat hij heeft gezegd over het gebruik van de investeringsregeling, waarbij er drie jaren uitgehaald worden.
De heer AANSTOOT vraagt hoe groot de kans wordt ingeschat dat het college de € 800.000 à € 900.000 zal vinden.
De heer CORNELISSEN licht toe dat het college wordt opgeroepen een alternatieve dekking te zoeken voor de jaren 2012, 2013 en 2014. Het is belangrijk bij de kaderstelling een integrale afweging te kunnen maken en de voortgang van het netwerkplan sport daarbij als onderdeel te zien. Indien de raad nu met het voorliggende raadsvoorstel instemt kan bij de kaderstelling de discussie hierover niet meer worden gevoerd. Er is bewust gekozen voor de periode van drie jaar. Het gaat niet om € 900.000, maar om € 300.000, waarvoor gedurende drie jaar een alternatieve dekking gevonden moet worden.
Wethouder TER KEURST zegt dat het alternatief, dat als eerste tot het college kwam, was om jaarlijks te bezien of er bij de kaderstelling of bij de begroting geld over was dat in de accommodaties in Holten gestopt kon worden. Het college heeft gemeend dat om te draaien en de investeringsregeling te gebruiken, zodat zeker was dat binnen een tijdsbestek van tien jaar het probleem zou worden opgelost. Jaarlijks zou bezien worden of er geld over was om ook aan de wensen tegemoet te komen. Het college heeft niet meer of minder gedaan dan wat de raad in het beleidsakkoord heeft aange-geven: binnen het programma sport zekerstellen dat het noodzakelijke zou gebeuren in het kader van: ‘sport mocht best wat minder’. In de aanloop naar de kaderstelling in 2011 krijgt de raad mogelijkheden en alternatieven voorgelegd. Dan moeten zaken worden afgewogen en besluiten worden genomen. Het college ontraadt de motie.
De heer KEVELAM zegt dat de wethouder aangeeft dat de voorstellen die voorliggen passen binnen het beleidsakkoord, terwijl de indiener van de motie dat juist als argument gebruikt om de motie in te dienen.
Mevrouw TIJHOF zegt dat het volgens de toelichting van de indiener alleen gaat om een onderzoek naar alternatieven voor de € 300.000. Als dat inderdaad het geval is, stemt de PvdA in met de motie.
De heer SLOOTWEG zegt dat de fractie van de SGP de motie als volgt heeft gelezen: “Bij de kaderstelling willen wij ruimte hebben om een afweging te kunnen maken”. Volgens spreker gaat het voorstel van het college niet in tegen het beleidsakkoord. Wat bij de SGP meespeelt is dat de alternatieve dekking in principe binnen het programma sport gevonden moet worden.
De heer AANSTOOT zegt dat de fractie van GEMEENTEBELANG blij is met antwoord van de wethouder die de motie ontraadt en die zegt dat er voldoende budget moet komen voor de inhaalslag in Holten.
De heer TIJHOF zegt dat de fractie van de ChristenUnie de motie medeondertekend heeft om bij de kaderstelling nog besluiten te kunnen nemen. Dat is in lijn met de visie van het college en het beleidsakkoord.
De vergadering wordt geschorst van 12.00 tot 12.05 uur.
De VOORZITTER heropent de vergadering.
De heer KEVELAM zegt dat het college kiest om te stoppen met het Netwerkplan Sport Holten. De VVD is er voorstander van op termijn te bekijken of het plan opnieuw opgepakt kan worden. Wat er zit tussen optie 1, stoppen en optie 2, voorlopig stoppen, is iets wat niet in het voorstel van het college staat. Als de gemeente de verworven gronden in eigendom houdt, is er een mogelijkheid over een bepaald aantal jaren een heroverweging te maken en eventueel alsnog te investeren. Als nu besloten wordt te stoppen met het Netwerkplan Sport en ook te besluiten de verworven gronden te vervreemden, is die mogelijkheid er niet. Is het college bereid deze gronden in eigendom te houden?
Wethouder TER KEURST wijst op de brief van de Holtense sportverenigingen van april 2010. Zij hebben aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het Netwerkplan Sport. Spreker heeft de verenigingen daarin gelijk gegeven. De verenigingen wilden voorts een onafhankelijk onderzoek naar de accommodaties en de velden. Mede naar aanleiding van deze brief heeft het college gekozen definitief te stoppen met het Netwerkplan Sport. In overleg met de Sportraad is een rapport opgesteld door de gemeente waaruit blijkt dat er € 1.100.000 geïnvesteerd moet worden en dat er een voorziening getroffen moet worden van € 700.000. Daarop zijn de woning en de gronden al in mindering gebracht. Zou dat niet gebeuren, dan zou het tekort verder oplopen.
De heer KEVELAM zegt dat de vervreemding van de verworven gronden niet in het voorstel is opgenomen. Daarom stemt de fractie van de VVD tegen het raadsvoorstel.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel, waarbij de fractie van de VVD geacht wordt tegengestemd te hebben.
De VOORZITTER stelt de stemming over de motie aan de orde.
De heer DE KOE zegt dat de fractie van de VVD de investeringsregeling sport zoveel mogelijk overeind wil houden en dat zij daarom de motie steunt.
De VOORZITTER concludeert dat de motie wordt gesteund door de fracties van de SGP, het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en de VVD. De fractie van GEMEENTEBELANG is tegen de motie.
Daarmee krijgt de motie 21 stemmen voor en 3 stemmen tegen en wordt aangenomen.
Behandeling overige voorstellen met betrekking tot programma 2.4 Sport:
Amendement: investeringsmogelijkheid sportaccommodaties
De fractie van GEMEENTEBELANG dient een amendement in: investeringsmogelijkheid sportaccommodaties. De heer AANSTOOT licht het amendement toe. De fractie van GEMEENTE-BELANG wil € 900.000 veiligstellen en zo snel mogelijk tot uitvoering komen op Meermanskamp en
‘t Vletgoor. Daarmee worden tien verenigingen geholpen die te maken hadden met het netwerkplan.
De overige verenigingen, ook uit Rijssen, dreigen daarmee buiten de boot te vallen. In het amendement wordt voorgesteld gedurende deze raadsperiode jaarlijks de investeringsregeling te voeden met € 40.000 ten behoeve van deze verenigingen.
Overwegende dat:
- de raad zojuist heeft besloten het netwerkplan sport Holten niet verder uit te voeren;
- besloten is de investeringsregeling voor 9 jaar volledig te reserveren om de achterstanden in de accommodaties die betrokken waren bij het netwerkplan sport weg te werken en investeringsvragen van andere sportverenigingen jaarlijks af te wegen bij de kadernota;
- dit teveel onzekerheid met zich meebrengt voor de sportverenigingen die geen deel uitmaakten van het netwerkplan sport Holten;
- het daarom wenselijk is voor de huidige raadsperiode een jaarlijks bedrag voor sportinvesteringen op te nemen voor sportclubs die niet betrokken waren bij het netwerkplan sport.
Besluit:
- in de jaren 2012, 2013 en 2014 jaarlijks incidenteel € 40.000 toe te voegen aan programma 4.
- Sport ten behoeve van overige investeringsaanvragen in de sport conform de systematiek van de investeringsregeling;
De heer DE KOE vindt het jammer dat in het amendement een beperking wordt opgenomen met het harde bedrag van € 40.000. Het is niet bekend of het geld er zal zijn. Daarnaast is het zo dat als er geld is voor sport en er zijn wensen vanuit de sport, dat die wensen uitgevoerd moeten worden.
De heer KAHRAMAN zegt dat de € 900.000 zojuist veilig is gesteld in het aangenomen raadsbesluit.
De heer AANSTOOT zegt dat het erom gaat dat de investering voor negen jaar veilig wordt gesteld en dat de investeringsregeling gevoed wordt voor de overige sportverenigingen.
Mogelijk is de € 900.000 inderdaad veiliggesteld. De fractie van GEMEENTEBELANG is van mening dat er voor de overige verenigingen ook budget beschikbaar gesteld moet worden. Zij stelt € 40.000 voor, alhoewel dat bedrag arbitrair is.
De heer SLOOTWEG vraagt of de heer Aanstoot zo-even heeft tegengestemd om ruimte te maken voor zijn eigen amendement.
De heer AANSTOOT zegt dat € 900.000 is veiliggesteld. De jaarlijkse dotatie investeringsregeling is niet veiliggesteld. Dat beoogt dit amendement.
Wethouder TER KEURST zegt dat het college het amendement sympathiek vindt, maar moeite heeft met de dekking. Mochten er waar dan ook middelen vrijvallen, dan vloeien deze terug naar de naar algemene middelen.
Het amendement beoogt € 120.000 vrij te maken. Mocht blijken dat ergens in de gemeente alsnog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden dan moeten er middelen voor zijn dan wel, dan moeten die middelen uit de algemene reserve komen. Het college ontraadt het amendement.
De heer KEVELAM zegt als intentie uit te spreken dat de raad in komende jaren bij investerings-wensen van verenigingen in de afweging tijdens de kaderstelling daar zeer welwillend en met een sportminded hart naar kijkt. De VVD wil zich niet persé vastleggen op een bepaald bedrag.
De VOORZITTER concludeert dat het amendement wordt gesteund door de fractie van GEMEENTEBELANG. De fracties van de SGP, het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en de VVD zijn tegen het amendement. Daarmee krijgt het amendement 3 stemmen voor en 21 stemmen tegen en is het verworpen.
Amendement: kunstgrasvelden Excelsior
De fractie van de VVD dient een amendement in: kunstgrasvelden Excelsior. De heer DE KOE licht het amendement toe. Bij de verkiezingen heeft een van de partijen hard geroepen dat dit jaar kunstgrasvelden voor Excelsior worden gerealiseerd. De VVD zelf had daarover gezegd de komende járen kunstgrasvelden voor Excelsior te willen realiseren. Helaas moest daarna geconcludeerd worden dat de financiële positie van de gemeente zo slecht was dat daarover geen beslissing genomen kon worden bij de kaderstelling en dat dit punt doorgeschoven zou worden naar de begroting. De VVD voelt de verplichting in deze begroting ruimte te zoeken om de kunstgrasvelden te realiseren. Het amendement dat de VVD indient, moet gezien worden in samenhang met het amendement dat hierna wordt ingediend en als strekking heeft dat de slagboom in de parkeerkelder verdwijnt. Daarmee komt € 26.400 structureel beschikbaar voor de kunstgrasvelden.
Overwegende dat:
- het aantal leden van Excelsior ‘31 blijft toenemen;
- er geen uitbreidingsmogelijkheden op de huidige locatie meer zijn;
- het huidige kunstgrasveld op het middenterrein van de AV en de overige velden onvoldoende
- capaciteit bieden voor de huidige omvang en eventuele groei;
- gebruik van het middenterrein door Excelsior.
- overeenkomstig het college voorstel d.d. 20 april 2010 optie 3 te kiezen, deze optie houdt in:
- Rekening houdend met een gemeentelijke investering van € 630.000 wordt in deze optie
uitgegaan van een jaarlijkse besparing op onderhoud voor een bedrag van € 7.000 en zal v.v. Excelsior '31 bovenop de huur voor kunstgrasvelden jaarlijks € 14.400 zelf bijdragen. In dit geval komt (incl. vervanging van de toplaag na 15 jaar) de gemeentelijke investering na 30 jaar uit op een bedrag van € 656.100. Volgens dit voorstel zal de gemeentelijke bijdrage in 30 jaar aflopen van € 36.800 in het eerste jaar naar € 6.940 in het laatste jaar;
- ter dekking van de realisatie van de kunstgrasvelden € 26.400 structureel te onttrekken aan de algemene reserve (zie amendement VVD betaald parkeren De Hagen).
De heer TIJHOF zegt dat de fractie van de VVD volgens de derde overweging in het amendement blijkbaar al een kunstgrasveld heeft gevonden, namelijk het middenterrein van de AV Rijssen. Dat is er echter niet. De VVD-fractie claimt dat ze voor kunstgrasvelden is. De hele raad was echter voor uitvoering van de sportvisie. Dan lijkt het spreker overbodig dit amendement in te dienen.
De heer SLOOTWEG zegt dat de heer De Koe een voorschot neemt op het volgende amendement van de VVD. In dát amendement wordt gesproken over opschorten. In vóórliggend amendement wordt gesproken van volledig inboeken.
De heer DE KOE zegt dat de VVD niets wil invoeren wat geen effect sorteert. Als betaald parkeren op enig moment weer wordt ingevoerd moet dat geld opleveren.
De sportvisie, waarin kunstgrasvelden worden genoemd, heeft de VVD onderschreven. Het gaat op dit moment echter om een belofte die bij de kaderstelling is gedaan naar Excelsior. Daarnaast is er op dit moment een mogelijkheid tot financiering sámen met Excelsior. Wellicht is die mogelijkheid er later niet meer. In de derde overweging staat ‘kunstgrasveld’, dit moet uiteraard ‘grasveld’ zijn.
De heer TIJHOF zegt dat de gemeenteraad de belofte die de heer De Koe noemt niet heeft gedaan. Dat een aantal partijen in de verkiezingstijd dingen zeggen die zij niet waar kunnen maken, is een ander verhaal.
De heer DE KOE zegt dat in een van de commissievergaderingen is gesproken over een cofinan-ciering van Excelsior.
Mevrouw TIJHOF wijst erop dat dit voorstel het niet heeft gehaald.
De heer DE KOE zegt dat dat klopt. Ook is toen de belofte gedaan tijdens de begroting hierop terug te komen. Dat is wat de VVD nu doet.
Wethouder TER KEURST complimenteert de VVD met het gevonden bedrag. Dat is echter al eens eerder ter sprake geweest en ook toen is besloten dat op die manier te doen. Het college is van mening dat inleveren van oud voor nieuw beleid gedaan moet worden bij de kaderstelling 2012. Het college ontraadt het amendement.
De heer KAHRAMAN zegt dat de fractie van het CDA zich aangesproken voelt en wil reageren op eerder gedane beloftes. Het enthousiasme dat de CDA-fractie destijds toonde heeft zij nog steeds en zij wil een oplossing vinden voor de veldenproblematiek op de Koerbelt. Dit jaar is er in feite geen kaderstelling geweest. Het CDA komt nog terug op de sportvisie; daarin is de kunstgrasproblematiek opgenomen. De CDA-fractie komt nog met een motie waarin het college wordt opgeroepen dat mee te nemen in de kaderstelling. De fractie van het CDA wil graag met de andere partijen in het voorjaar discussiëren over wat er gerealiseerd kan worden vanuit de sportvisie. Dat betreft dan niet alleen kunstgrasvelden, maar ook de andere punten.
Spreker zegt zich niet te kunnen vinden in het dekkingsvoorstel van het amendement. Er is hierover afgesproken een evaluatiemoment in te bouwen. Op basis daarvan zal het CDA een besluit nemen.
De VOORZITTER concludeert dat het amendement wordt gesteund door de fractie van de VVD. De fracties van de SGP, het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en GEMEENTEBELANG zijn tegen het amendement. Daarmee krijgt het amendement 3 stemmen voor en 21 stemmen tegen en wordt het verworpen.
De vergadering wordt geschorst van 12.30 uur tot 13.30 uur.
De VOORZITTER heropent de vergadering.
2.6 Verkeer en Vervoer: kredietvoorstel voor de realisering van een verkeerstunnel ter vervanging van overweg Holterstraatweg in Rijssen (betreft wijziging begroting 2010)
Behandeling van en besluitvorming over het kredietvoorstel:
De heer DE LA HAYE legt een verklaring af namens de fractie en schaduwfractie van de PvdA dat ze, ondanks de kritische opmerkingen, niet tegen maar voor verbeteren van de verkeersveiligheid is op plekken die er toe doen. Hij geeft aan dat deze kritiek zich op de volgende punten richt:
· een ongelijkvloerse kruising Veeneslagen is niet opgenomen in de LTVV;
· de realisatie van de fietsbinnenring wordt, in de tijd gezien, naar achter geschoven;
· het ontbreken van een verkeers-/vervoerskundige analyse van de huidige en toekomstige situatie;
· daarmee zijn nut en noodzaak tot op heden niet aangetoond;
· er wordt afgeweken van de vastgestelde volgorde van prioriteit van aanleg van de ongelijkvloerse kruisingen;
· door het overschot uit de LTVV van € 1.000.000 rechtstreeks aan deze ongelijkvloerse kruising toe te wijzen, wordt afgeweken van de ‘koninklijke weg’ van de algemene reserve, waarmee een integrale afweging niet mogelijk is;
· dat door het voorhanden zijn van standaard dynamische navigatiesystemen geen hinder meer wordt ondervonden van vertragingen door opstoppingen;
· de PvdA-fractie is er nog steeds niet van overtuigd dat de ongelijkvloerse kruising Veeneslagen en de aanpassing en aansluiting van de infrastructuur binnen het geraamde budget van € 5.000.000 blijft.
Hij is derhalve van mening dat het overschot van € 1.000.000 beter aan andere doeleinden besteed kan worden en vraagt of de andere fracties dit eveneens van mening zijn.
De heer KEVELAM leest een e-mailbericht voor dat hij heeft ontvangen van een inwoner uit Holten, na het lezen van de notulen van de commissievergadering Grondgebied van 7 oktober jongstleden. Deze inwoner is van mening dat de gemeenteraad de beperkte middelen eerlijker moet inzetten in Rijssen én Holten. Hij laat weten dat de fractie van de VVD deze e-mail deels ondersteunt en hij daarom tegen het voorstel stemt.
De heer AANSTOOT laat weten dat de fractie van GEMEENTEBELANG begrijpt dat met dit voorstel de verkeersveiligheid is gediend maar moeite heeft met het dekkingsplan, gelet op het feit dat de bijdragen van de provincie en de regio nog niet definitief zijn. Hij spreekt de wens uit dat het college met dezelfde voortvarendheid actie neemt rondom de situatie bij de N350 in Holten en de vloeiende bocht bij de aansluiting Rijssensestraat/Markeloseweg en het VSP in Holten.
De heer KAHRAMAN is benieuwd naar het antwoord van de heer Kevelam op de voorgelezen e-mail en heeft moeite met deze gang van zaken, omdat er naar zijn mening genoeg in Holten is en nog wordt gerealiseerd.
De heer KAMPHUIS geeft aan dat de fractie van de SGP het college heeft opgeroepen de mogelijk-heden voor de realisatie van een verkeerstunnel ter vervanging van de overweg Holterstraatweg in Rijssen verder uit te werken. De fractie steunt daarom het voorliggende voorstel.
De heer TIJHOF laat weten dat de fractie van de ChristenUnie van mening is dat Rijssen-Holten een ondernemende gemeente is met een ondernemend college en dat de kansen die er liggen opgepakt moeten worden. De fractie steunt het collegevoorstel.
Wethouder WOLTERINK refereert aan de woorden van de heer De la Haye en geeft aan dat er een voorstel ligt om de realisering van een verkeerstunnel op te nemen in de LTVV. Hij waardeert het kritisch meedenken van de fractie van de PvdA in het voortraject en ondersteunt de mening van de PvdA-fractie dat er geïnvesteerd moet worden in mensen, in dit geval in de veiligheid van oversteken-de schoolkinderen en in de doorstroming en bereikbaarheid.
Het gaat om een investering in mobiliteit en in de economie. Spreker wijst hierbij ook op de werk-gelegenheid; er is hierbij sprake van 100 manjaren werk.
Spreker laat weten dat de financiering uit de LTVV plaatsvindt en bevestigt dat de toegezegde
€ 1.300.000 aan subsidies nog niet hard is, maar wijst erop dat het niet verstandig is hierop te wachten en refereert daarbij aan de berichtgeving van deze week over de definitieve toezegging van de subsidie voor de tunnel bij Otje van Potje. Hij wijst erop dat het 1 à 2 jaar kan duren voordat de subsidie van de regio binnen is.
Spreker bevestigt dat het college voortvarend werkt aan het VSP in Holten en bij de N350 en geeft aan dat als de procedures rondom het Zilverzandtracé zijn afgerond met de werkzaamheden wordt begonnen.
De heer DE LA HAYE refereert aan een onderzoek dat in 2008/2009 heeft plaatsgevonden en waaruit naar voren kwam dat er op dit punt geen sprake is van problemen. Hij heeft ook in een presentatie aangetoond dat er de laatste 10 jaren geen ongevallen hebben plaatsgevonden. Hij concludeert dat de verkeersveiligheid op dit moment voldoende gewaarborgd is; er is een afgesloten spoorbaan, er is een verkeersregelinstallatie en hij gaat ervan uit dat de kinderen die ter plaatse moeten oversteken door hun ouders voldoende doordrongen zijn van de gevaarlijke situatie.
De heer KEVELAM geeft aan duidelijk te hebben gemaakt waarop de tegenstem van de fractie van de VVD gebaseerd is en dat het hierbij niet om harde cijfers gaat. Hij geeft aan benieuwd te zijn of de raad ook bereid is € 65.000 vrij te maken voor het veilig maken van een gebouw in Holten.
De heer TIJHOF wijst erop dat er in het voorliggende voorstel niet om extra geld wordt gevraagd en is van mening dat het feit dat er de afgelopen 10 jaren geen ongevallen zijn geweest niet wil zeggen dat er nooit ongevallen hebben plaatsgevonden. Hij refereert ook aan de steeds onveiliger worden van de situatie, gelet op het toenemende aantal auto’s en treinen en is van mening dat er in veiligheid geïnvesteerd moet worden nu de mogelijkheid zich voordoet.
De heer AANSTOOT laat weten dat de fractie van GEMEENTEBELANG blij is met de woorden van de wethouder en vindt het feit dat de gelegenheid zich voordoet te investeren in verkeersveiligheid van groter belang dan het nog niet helemaal veiliggesteld zijn van de subsidie van € 1.300.000. De verwachting is immers dat deze subsidie wordt uitgekeerd en daarom steunt de fractie van GEMEENTEBELANG het collegevoorstel.
De heer DE LA HAYE refereert aan de woorden van de heer Tijhof over de verkeersveiligheid en wijst erop dat er sprake is van andere punten in de gemeente waar de problemen een stuk groter zijn (Butaanstraat, Reggesingel). Hij is van mening dat de afweging over de inzet van de € 1.000.000 uit de LTVV integraal gemaakt moet worden.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel, waarbij de fractie van de PvdA en de heer A.J. Kevelam van de fractie van de VVD worden geacht tegengestemd te hebben.
Behandeling overige voorstellen met betrekking tot programma 2.6 Verkeer en Vervoer:
Amendement: opschorten betaald parkeren parkeergarage De Hagen
De fracties van de VVD en GEMEENTEBELANG dienen een amendement in: opschorten betaald parkeren parkeergarage De Hagen. De heer DE KOE licht het amendement toe.
Overwegende dat:
- de parkeergarage De Hagen nog steeds niet optimaal wordt gebruikt;
- dat het systeem van betaald parkeren in parkeergarage De Hagen netto geld kost;
- een vorm van parkeerregulering wenselijk is;
- deze middelen kunnen worden ingezet ter dekking van de tekorten op de gemeentebegroting of een bijdrage kunnen leveren voor nieuw beleid.
Besluit:
- betaald parkeren in parkeergarage De Hagen op te schorten;
- de middelen, € 26.400 structureel, toe te voegen aan de algemene reserve;
- de parkeergarage De Hagen in te richten als “blauwe zone”.
De heer TIJHOF vraagt of het wel mogelijk is de vrijkomende middelen uit de begroting, door het opschorten van betaald parkeren structureel in te zetten.
De heer KAMPHUIS vraagt welk evaluatiemoment wordt bedoeld en geeft aan dat er begin 2010 al geëvalueerd is.
De heer DE LA HAYE refereert aan de woorden van de heer De Koe en vraagt of erover nagedacht is hoe het parkeren kostendekkend gemaakt kan worden, bijvoorbeeld door het verhogen van de parkeertarieven.
De heer DE KOE is van mening dat de gemeente zaken die geen effect sorteren moet staken in plaats van ervoor te zorgen dat ze kostendekkend worden. Hij vindt dat parkeerregulering pas kan worden doorgevoerd als dit kostendekkend gebeurt. Spreker wacht nog op het evaluatierapport.
Wethouder WOLTERINK refereert aan het amendement en bevestigt dat als het betaald parkeren wordt opgeschort er inderdaad sprake is van een besparing op de exploitatiekosten van de Hagen. Hij laat weten dat hiermee in de begroting 2011 geen geld verdiend kan worden, omdat de overeenkomst met parkeerbeheer Almelo niet voor 1-1-2012 kan worden opgezegd.
Hij is van mening dat bezuinigingsvoorstellen meegenomen moet worden bij de behandeling van de kadernota in april 2011 of de strategische visie.
Wat de blauwe zone betreft geeft hij aan dat er op maaiveldniveau ruimschoots voldoende parkeer-gelegenheid is en wijst erop dat de Hagen voor een deel gebouwd is voor langparkeerders.
Spreker weet niet wanneer het evaluatierapport voorhanden is. Hij ontraadt dit amendement.
De heer KAMPHUIS geeft aan dat de fractie van de SGP dit amendement een sympathiek voorstel vindt, waar helaas voor deze begroting weinig mee gedaan kan worden. Hij laat weten dat tijdens het evaluatiemoment van begin 2010 is gesteld dat de Hagen zo goed als leeg is en stelt voor vrij parkeren bij wijze van proef te proberen en kijken wat er gebeurt, los van het instellen van een blauwe zone. Het feit dat de parkeergarage grotendeels leegstaat kost ook geld. Door het instellen van een pilot vrij parkeren komen de werkelijke kosten boven water en kan er een afweging worden gemaakt.
De heer DE LA HAYE wijst erop dat de eigenlijke evaluatie nog moet plaatsvinden.
De heer KAHARMAN laat weten dat de fractie van het CDA van mening is dat de evaluatie afgewacht moet worden en dat daarna pas besloten kan worden over opheffen of opschorten. Hij stelt voor dit bij de kaderstelling in 2011 te betrekken, waarbij de eindevaluatie voor de kaderstelling aan de raad moet worden voorgelegd.
De heer TIJHOF geeft aan dat de fractie van de ChristenUnie voor gratis parkeren is. Dat betaald parkeren, na 1,5 uur, is ingesteld heeft te maken met de parkeerregulering. Hij wijst erop dat er op dit moment geen behoefte is aan parkeerregulering, dat de parkeerdruk vrij laag is en er parkeerruimte voldoen is. Spreker vindt dat er niet star met de regelgeving moet worden omgegaan en de kansen en mogelijkheden bekeken moet worden. Hij vindt dat er tijdig geëvalueerd moet worden en dat, wanneer dit mogelijk en noodzakelijk is, het contract met parkeerbeheer Almelo moet worden opgezegd. Spreker vindt dat dit punt moet worden meegenomen bij de kaderstelling in 2011.
De heer DE LA HAYE wijst erop dat er al sprake is van parkeerregulering omdat mensen die in de Hagen parkeren er nu meestal voor zorgen dat ze de garage tijdig verlaten en dus niet hoeven te betalen. Hij is van mening dat de leegstand aan de gemeente zelf te danken is, doordat er sprake is van halfslachtig beleid en stelt voor betaald parkeren in te voeren. Hij vindt dat de evaluatie moet worden afgewacht voordat er besluiten worden genomen.
De heer AANSTOOT wijst op de toezegging van het college dat het evaluatierapport in het voorjaar van 2011 beschikbaar komt.
Wethouder WOLTERINK bevestigt de toezegging dat in maart 2011 een evaluatiemoment plaatsvindt.
De heer DE KOE trekt het amendement in, gehoord hebbende de beraadslagingen en stelt voor de afweging bij de kaderstelling in 2011 te maken en daarna een besluit te nemen.
2.8 Wonen: raadsvoorstel wijziging werking starterslening
Behandeling van en besluitvorming over het raadsvoorstel:
De heer SIEGERINK geeft aan dat de fractie van de PvdA bij de kaderstelling in 2011 meer aandacht wil vragen voor de senioren en de starters om op een goedkopere wijze nieuwe of bestaande woningen te kunnen betrekken, waarbij de diverse woonvormen centraal moeten staan bij het ontwikkelen van plannen.
Wethouder STEGEMAN stemt in met het verzoek van de fractie van de PvdA dit punt te betrekken bij de kaderstelling in 2011.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
Wethouder WOLTERINK refereert aan het programma Onderwijs en Educatie, waarin informatie over het MBO wordt gegeven. Hij laat weten dat begin september jongstleden een gesprek en 10 novem-ber jongstleden een vervolggesprek met vertegenwoordigers van het ROC Twente en Reggesteyn heeft plaatsgevonden over het starten van de MBO-opleiding Zorg en Welzijn en de opleiding Commercie en Ondernemen (detailhandel). Het ROC Twente heeft de intentie uitgesproken om hiermee per 1-8-2011 te starten. Ze onderzoekt of het mogelijk is deze opleidingen in Rijssen aan te bieden op niveau 2, waarbij er op termijn naar wordt gestreefd ook de niveaus 3 en 4 aan te bieden. Hierbij zal ook sprake zijn van betrokkenheid door de Waerdenborch en de Fruytier. Het ROC Twente zal in beeld brengen wat hiervoor geregeld moet worden en welke rol de gemeente daarbij kan spelen. Op ambtelijk niveau worden de bestemmingsplannen geanalyseerd en worden de mogelijkheden en onmogelijkheden geïnventariseerd.
Amendement op programma 2.9 Onderwijs en Educatie: verbetering akoestiek gemeentelijke sportaccommodatie
De fracties van GEMEENTEBELANG en de VVD dienen een amendement in: verbetering akoestiek gemeentelijke sportaccommodatie. De heer AANSTOOT licht het amendement toe.
Overwegende dat:
- de raad op 7 november 2008 unaniem heeft ingestemd met een opdracht aan het college om te onderzoeken wat de risico’s op gehoorbeschadiging zijn voor docenten en in hoeverre deze risico’s ook voorkomen in gemeentelijke sportaccommodaties;
- het college op 13 juli 2010 onderkent dat de overschrijding van de gehanteerde normen voor sporthal ’t Mossink het grootst is, maar dat dit niet leidt tot maatregelen in de begroting 2011 omdat het hier niet gaat om kosten die onuitstelbaar en onvermijdbaar zijn.
- in de raadscommissie Maatschappelijke Dienstverlening is gesproken over de uitkomsten van het onderzoek, waarbij de wenselijkheid tot het treffen van maatregelen breed is onderkend;
- uitvoering van de maatregelen in de eerste helft van 2011 gewenst is, gelet op de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief;
- de raad zomogelijk niet wil korten op andere onderdelen binnen het programma Onderwijs en Educatie;
- het daarom wenselijk is het budget voor het programma Onderwijs en Educatie incidenteel te verhogen;
- het college aan de raad voorstelt om een incidentele storting voor het opruimen van explosieven ten bedrage van € 298.000 toe te voegen aan de algemene reserve omdat deze gelden niet binnen afzienbare termijn zullen worden ingezet voor het doel waarvoor ze zijn verkregen.
Besluit
- de toevoeging aan de algemene reserve van de incidentele storting onder punt 3 van het conceptraadsbesluit voor het opruimen van explosieven te verlagen met € 65.000;
- het resterende bedrag van € 65.000 van de incidentele storting niet te storten in de algemene reserve, maar toe te voegen aan programma 2.9 Onderwijs en Educatie en het college op te dragen in 2011 akoestische maatregelen uit te laten voeren in sporthal ’t Mossink.
Wethouder WOLTERINK geeft aan dat een van de overwegingen niet klopt; de tijdelijke verlaging van de BTW geldt alleen voor woningen. Hij begrijpt het amendement maar refereert aan de afspraak dat het college voor de begroting 2011 alleen O&O-scans heeft meegenomen.
Het gaat hierbij niet om een wettelijke verplichting en spreker heeft moeite met het dekkingsvoorstel, mede gelet op de afspraak dat incidentele meevallers worden ingezet om het weerstandsvermogen te verhogen. Hij ontraadt dit amendement.
De heer KEVELAM refereert aan de beschikbaar gestelde € 1.000.000 voor de tunnel in de Holterstraatweg en vindt het, gelet op de hoogte van het gevraagde bedrag afgezet tegen deze
€ 1.000.000, de discussie niet waard om daarnaast € 65.000 beschikbaar te stellen voor verbetering van de veiligheid in sporthal ’t Mossink te Holten.
Mevrouw RIEZEBOS laat weten dat de fractie van de ChristenUnie positief tegenover dit amendement staat, maar zich ook kan vinden in de integrale afweging tijdens de kaderstelling in 2011. Ze vraagt zich af hoe de fractie van GEMEENTEBELANG hiertegenover staat.
De heer SCHEPPINK geeft aan dat de fractie van de SGP dit een sympathiek voorstel vindt maar wel van mening is dat dit moet worden afgewogen bij de kaderstelling in 2011. Ze onderkennen de problemen maar kunnen zich niet vinden in het dekkingsvoorstel.
De heer AANSTOOT deelt mee dat de fractie van GEMEENTEBELANG van mening is dat de problemen per omgaande opgelost moeten worden, gelet op het feit dat op dit moment het geven van goed onderwijs wordt belet en mensen gehoorschade oplopen. Er kan daarom niet gewacht worden op de kaderstelling in 2011. Hij roept het college op een uitzondering te maken en handhaaft het amendement.
Mevrouw RIEZEBOS vraagt om een schorsing.
De vergadering wordt geschorst van 14.20 tot 14.25 uur.
De VOORZITTER heropent de vergadering.
Mevrouw RIEZEBOS legt een stemverklaring af. Zij geeft aan dat alle voorstellen worden doorgeschoven naar de Kadernota, en deze lijn hanteert de ChristenUnie ook voor dit onderwerp. De Waerdenborch heeft zelf ook maatregelen getroffen en de ChristenUnie stelt voor dat er een evaluatie plaatsvindt, waarbij de door de Waerdenborch getroffen maatregelen worden betrokken en dit mee te nemen bij de kaderstelling in 2011. Mocht er echter sprake zijn van een aanzienlijke verbetering door de getroffen maatregelen door de Waerdenborch, dan zal wellicht geprobeerd worden in 2011 toch middelen beschikbaar te stellen. Op dit moment steunt de fractie van de ChristenUnie het amendement niet.
De heer AANSTOOT gaat in op de woorden van mevrouw Riezebos en wijst erop dat het nut en de noodzaak van het inzetten van de gevraagde € 65.000 is bewezen. De geluidsreductie in de locatie van de Waerdenborch is aangetoond en gebleken is dat het onderwijzend personeel zeer content is met de getroffen maatregelen. De fractie van GEMEENTEBELANG blijft van mening dat de problemen in sporthal ’t Mossink per omgaande opgelost moeten worden en wil de fractie van de ChristenUnie toch overreden hierin mee te gaan.
De VOORZITTER concludeert dat het amendement wordt gesteund door de fracties van de VVD en GEMEENTEBELANG. De fracties van de SGP, het CDA, de PvdA en de ChristenUnie zijn tegen het amendement. Daarmee krijgt het amendement 6 stemmen voor en 17 stemmen tegen en wordt het verworpen, met de aantekening dat de heer Kastenberg zich onthouden heeft van stemming.
De VOORZITTER draagt het voorzitterschap over aan de tweede plaatsvervangend voorzitter van de raad, de heer De Koe.
Moties met betrekking tot de begroting 2011:
Motie op beleidsvisie: innovatief burgerschap in Rijssen-Holten
De fracties van de CHRISTENUNIE, GEMEENTEBELANG, de SGP en het CDA dienen een motie in: innovatief burgerschap in Rijssen-Holten. De heer VAN VELDHUIZEN licht de motie toe.
Overwegende dat:
- in een samenleving waarin we afnemende betrokkenheid constateren actief burgerschap
- belangrijk is, bijvoorbeeld in de vorm van “noaberschop” en wij dit willen behouden;
- vergroten;
- er in de gemeente Hellendoorn een vernieuwende kijk op burger- en overheidsparticipatie
- wordt toegepast, voortkomende uit de campagne “Hellendoorn in actie”;
- netwerken te zien gaf;
- de gemeente Rijssen-Holten mogelijk zo’n actieprogramma ook goed kan toepassen en het
- daarom van belang is dat de gemeenteraad, voor besluitvorming over de strategische visie, meer informatie hierover ontvangt.
- in een volgende vergadering een ervaringsdeskundige van de gemeente Hellendoorn uit te
- nodigen om informatie en advies te verschaffen over “Hellendoorn in actie”.
De heer SIEGERINK vraagt of de fractie van de ChristenUnie ideeën heeft hoe hiermee verdergegaan moet worden of dat het alleen om het organiseren van een bijeenkomst met een ervaringsdeskundige gaat. Hij wijst ook op het grote vrijwilligersnetwerk binnen de gemeente en de betrokkenheid daarvan en vraagt hoe de fractie dit in combinatie ziet.
De heer VAN VELDHUIZEN vindt dat er meer gekeken moet worden naar de veranderende rol van de burgers en de gemeente en dat die rol ook zichtbaar moet worden.
Burgemeester HOFLAND wijst erop dat de raad zelf gaat over de agenda’s van de raads- en commissievergaderingen en niet het college. Hij laat weten dat het college bezig is met de veranderende rol van de overheid en wijst daarbij op ‘missie en visie’ in relatie tot de manier waarop het college de taken moet oppakken en de accentverschuiving van meer samenleven en minder overheid. De gemeente Rijssen-Holten neemt wat dat betreft volop actie. Spreker stelt voor eerst de discussie rondom ‘missie en visie’ af te wachten en daarbij goed te kijken naar de planning en de inzet van de ambtelijke organisatie, voordat bepaald wordt wanneer en of de gemeente dit gaat oppakken.
De heer VAN VELDHUIZEN onderstreept de woorden van burgemeester Hofland, wijst op het belang van de gewijzigde rol van de burger en de gemeente en vindt dat onze gemeente haar voordeel moet doen met de informatie die in Hellendoorn over dit onderwerp beschikbaar is.
De heer KEVELAM vindt het te vroeg om iets te doen met de informatie die beschikbaar is en stelt voor een deskundige uit Hellendoorn uit te nodigen, nadat de interne discussie rondom ‘missie en visie’ is afgerond.
De heer SIEGERINK merkt op dat burgerparticipatie de rode draad is die noodzakelijk is voor een socialere samenleving. Derhalve staat de fractie van de PvdA achter de motie.
Burgemeester HOFLAND wijst erop dat in de motie wordt gesproken over een volgende vergadering, waarmee het tijdpad niet vaststaat en geeft aan dat er informatie vergaard kan worden via de websites van de gemeente Hellendoorn en ‘Actieprogramma lokaal bestuur’. In overleg met het presidium kan ook bepaald worden wanneer dit onderwerp wordt geagendeerd. Spreker is van mening dat wanneer bij de behandeling van de strategische visie wordt gevraagd om het aanbrengen van een verdieping, dit in de uitwerkende zin later in het jaar moet worden opgepakt.
De VOORZITTER concludeert dat de motie wordt gesteund door de fracties van de SGP, het CDA, de CU, de PvdA en GEMEENTEBELANG. De fractie van de VVD is tegen de motie. Daarmee krijgt de motie 21 stemmen voor en 3 stemmen tegen en wordt aangenomen.
De VOORZITTER draagt het voorzitterschap over aan burgemeester Hofland.
De VOORZITTER deelt mee dat de heer Kahraman heeft aangegeven, vanwege zijn betrokkenheid bij de Overijsselse bibliotheek, niet te zullen deelnemen aan de beraadslagingen en de stemming.
Motie op programma 2.3 Zorg en Welzijn: locatieonderzoek Bibliotheek Rijssen
De fracties van de VVD, GEMEENTEBELANG, de SGP en het CDA dienen een motie in: locatie-onderzoek Bibliotheek Rijssen. De heer DE KOE licht de motie toe en geeft daarbij aan dat de bibliotheek al langere tijd gevestigd is in de Hoge Wal. De fractie vindt dit een goede locatie, hoewel de vestiging op de verdieping voor sommige mensen een probleem oplevert en dat het ook geen goedkope locatie is. Gelet op de financiële situatie van de gemeente is de fractie van de VVD van mening dat onderzocht moet worden of er een alternatieve locatie kan worden gevonden, daarbij overwegende dat:
- de voorziening als de bibliotheek moet worden behouden in de kern Rijssen;
- het aanbod van verschillende media niet mag worden beperkt;
- een substantieel deel van de kosten zijn gemoeid met de huur van een locatie van een
- bibliotheek;
Draagt het college op:
- om op korte termijn, en in overleg met het bestuur van de bibliotheek en de VVV, een
- onderzoek te starten naar de mogelijkheden van eventuele her huisvesting van de bibliotheek
en VVV;
- de financiële gevolgen in kaart te brengen.
De heer BEENS geeft aan dat de fractie van de SGP zich kan vinden in deze motie, maar merkt op dat de vestiging op de eerste verdieping van de Hoge Wal geen problemen zou mogen opleveren van-wege de aanwezigheid van een lift.
De heer TIJHOF geeft aan dat de fractie van de ChristenUnie deze motie medeondertekent.
Mevrouw TIJHOF laat weten dat dit ook geldt voor de fractie van de PvdA.
Wethouder TER KEURST geeft aan dat het vinden van huisvestiging een verantwoordelijkheid van de instellingen zelf is. Een sturingsmiddel daarbij is de budgetsubsidie; door deze naar beneden bij te stellen wordt de instelling gedwongen te bezuinigen, dat het vinden van een goedkopere huisvesting kan inhouden. Ten aanzien van de VVV heeft het college tot twee keer toe laten onderzoeken of huisvesting in het gemeentehuis tot de opties behoort, maar gelet op het beleid aangaande het verhuren van ruimten aan derden, de bijbehorende openingstijden van het gemeentehuis en de benodigde voorzieningen, is er binnen het gemeentehuis geen plek voor de VVV.
Het college is bereid, als bezuinigingsopdracht, te onderzoeken of de bibliotheek wel in het gemeente-huis gevestigd kan worden. Als de fractie van de VVD bereid is de VVV uit de motie te schrappen dan kan het college de motie overnemen.
De heer DE KOE geeft aan dat de fractie van de VVD de woorden van de wethouder ten aanzien van de VVV begrijpt en begrip heeft voor de genomen besluiten. Ze hadden een combifunctie voor ogen, waarbij er sprake zou zijn van ruimere openingstijden en aanpassingen aan het gebouw, voor zowel de VVV als de bibliotheek.
Mevrouw TIGELAAR vraagt zich af waarom de VVV wordt gezien als derde en de bibliotheek niet, waarbij er sowieso binnen het gemeentehuis sprake zou moeten zijn van een eigen ingang, pantry, etc.
Mevrouw RIEZEBOS vraagt om meer uitleg waarom de VVV er niet bij betrokken wordt.
De heer KEVELAM refereert aan de strekking van de motie en dat is het verzoek om te onderzoeken/ bekijken wat de huisvestigingsmogelijkheden zijn.
De heer BEENS verbaast zich over de discussie en geeft aan dat dit onderzoek breder gezien moet worden dan alleen huisvesting binnen het gemeentehuis. Het gaat erom waar binnen de gemeente een goedkopere huisvestingsplek te vinden is voor de VVV en de bibliotheek, waarbij het gemeente-huis als onderdeel moet worden gezien.
De VOORZITTER merkt op dat de wethouder bereid is met de besturen van de bibliotheek en eventueel de VVV te overleggen over de huisvestingsmogelijkheden, waarbij met het bestuur van de bibliotheek ook wordt stilgestaan bij huisvesting in het gemeentehuis.
Wethouder TER KEURST verwacht dat als het college hier medewerking aan verleent zich meer instellingen bij de gemeente zullen melden die op zoek zijn naar een goedkopere huisvesting. Hij is van mening dat het vinden van huisvesting van de bibliotheek, eventueel binnen het gemeentehuis, met instandhouding van de voorzieningen, een opgave is die groot genoeg is en dat het kijken naar een combifunctie niet zinvol is.
De VOORZITTER concludeert dat de wethouder bereid is met het bestuur van de bibliotheek te overleggen over de huisvesting, eventueel in het gemeentehuis. Een voorstel hiertoe zal tijdens de kaderstellende vergadering worden behandeld.
De heer KEVELAM handhaaft de motie, gelet op het feit dat uit het onderzoek wel zal blijken of het niet kunnen huisvesten van de VVV binnen het gemeentehuis een voorbarige al dan niet terechte conclusie van het college is. Hij handhaaft de motie.
De heer KASTENBERG merkt op dat het college voor wat betreft de VVV meerdere malen heeft onderzocht wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn ten aanzien van huisvesting binnen het gemeentehuis en dat het gebruikelijk is dat de raad hiermee instemt. Hij vindt dat de raad dus niet dwars moet gaan liggen door nogmaals aan het college op te dragen een onderzoek te verrichten.
De heer BEENS sluit zich aan bij de woorden van de heer Kastenberg en stelt voor het onderdeel VVV uit de motie te schrappen.
De fractie van de VVD is bereid de huisvesting van de VVV uit de motie te schrappen.
De VOORZITTER concludeert dat de raad unaniem instemt met de gewijzigde motie, waarbij de heer Kahraman zich onthouden heeft van stemming.
Motie op programma 2.4 Sport: uitvoering sportvisie
De fracties van het CDA, de SGP, de CHRISTENUNIE en GEMEENTEBELANG dienen een motie in: uitvoering sportvisie. De heer CORNELISSEN licht de motie toe en geeft aan dat ze duidelijk wil vastleggen wat wel en niet mogelijk is binnen de sportvisie,
overwegende dat:
- bewegen en sport van belang zijn voor een gezonde samenleving waaraan mensen zo lang mogelijk actief blijven deelnemen;
- sport bijdraagt aan een actieve leefstijl en de maatschappelijke betrokkenheid tussen mensen vergroot;
- we bij het vaststellen van de sportvisie hebben uitgesproken dat vanuit het oogpunt van ruimtegebrek en veldgebruik een derde van de gemeentelijke buitensportvoorzieningen uit kunstgras zal bestaan;
- het beleidsakkoord is aangegeven dat temporisering van de aangenomen sportvisie bespreekbaar is, maar hierin ook het belang van kunstgrasvelden wordt onderschreven.
Besluit dat:
- bij de kaderstelling van 2012 de uitvoering en temporisering van de sportvisie, waaronder de mogelijkheid van het aanleggen van kunstgrasvelden moet worden meegenomen.
De heer SLOOTWEG merkt op dat er in een motie nooit sprake is van een besluit maar dat het college wordt opgeroepen tot.
De heer CORNELISSEN bevestigt dit. De motie wordt hierop aangepast.
Wethouder TER KEURST wijst erop dat de raad tijdens de kaderstelling in 2011 zelf afwegingen moet maken en moet bepalen welk oud beleid door nieuw beleid wordt vervangen. Het college kan derhalve instemmen met deze motie.
De VOORZITTER concludeert dat de raad unaniem instemt met de gewijzigde motie.
Motie op programma 2.6 Verkeer en vervoer: parkeergarage Kerkstraat
De fracties van de PvdA, het CDA, de SGP en de CHRISTENUNIE dienen een motie in: parkeer-garage Kerkstraat. De heer DE LA HAYE licht de motie toe. Hij refereert aan de kaderstellende raadsvergadering van 16 april 2008 waarin het college is verzocht de geraamde investering voor een doorgang tussen de inmiddels gerealiseerde parkeer-garage de Hagen en de nog te realiseren parkeergarage Kerkstraat in de ontwerpbegroting op te nemen en deze te voorzien van een dekkingsvoorstel. In de begrotingsvergadering van 7 november 2008 heeft het college een dekkingsvoorstel gepresenteerd en is een amendement aangenomen, waarin werd voorgesteld de lasten structureel ter hoogte van € 108.000 in plaats van incidenteel ter hoogte van € 1.050.000 af te dekken.
De fractie van de PvdA heeft beide voorstellen niet gesteund en stemt opnieuw niet in met het voorstel van het college waarin een bestendiging wordt voorgestaan van de door de raad in 2008 aangenomen motie, daar ze van mening is dat de omstandigheden niet gewijzigd zijn. Ze zijn nog steeds van mening dat het geld zinvoller kan worden ingezet dan vooralsnog geparkeerd te staan in de bestemmingsreserve. Ze wil het college tot 1 oktober 2011 de gelegenheid geven om met de projectontwikkelaar schriftelijk vast te leggen wanneer de realisatie van de parkeergarage Kerkstraat een feit is. Indien de realisatie voor 1 oktober 2014 niet beloofd kan worden of wanneer de onderhandelaars geen overeenstemming bereiken, stelt de fractie van de PvdA voor de geparkeerde middelen op dat moment (dus uiterlijk 1 oktober 2011) terug te laten vloeien naar de algemene middelen. Mochten zich op termijn veranderingen voordoen waardoor een nieuwe situatie ontstaat, dan is de fractie van de PvdA bereid om op dat moment opnieuw een brede afweging te maken. Dit heeft de fractie van de PvdA verwoord in de volgende motie:
Overwegende dat:
- voor het Plan Tusveld nog geen aanvraag voor een bouwvergunning is gedaan;
- er nog geen procedure is gestart voor een wijziging van de bestemming;
- het in het woningbouwprogramma is aangeduid als een “zacht plan”;
- vooruitziend naar de komende jaren, waar zoals moet worden verwacht, gerekend moet worden met beperkende geldstromen vanuit de centrale overheid.
Draagt het College van B&W op:
- voor 1 oktober 2011 klaarheid te geven over een spoedige realisatie (1 oktober 2014) van het plan;
- en zoniet dan dienen de gereserveerde middelen op dat moment (1 oktober 2011) terug te vloeien.
Wethouder STEGEMAN geeft aan dat de voorliggende motie een continering van het ingezette beleid verwoordt, waarbij het tijdpad is beperkt tot 1-10-2011. Inmiddels is er een definitief plan ingediend en spreker stelt voor de datum 1 oktober 2011 te wijzigen in de datum van de begrotingsvergadering 2011. Hij refereert aan de datum 1 oktober 2014 en merkt op dat in het project dat voorstaat en besproken is met het college appartementen zijn opgenomen, waarbij de door de raad vastgestelde plannen nog niet van zachte in harde plannen zijn omgezet. Hij stelt voor de datum van 1 oktober 2014 als een indicatieve datum te beschouwen, want in 2015 kan dit in de harde plannen worden meegenomen. Het kan ook zo zijn dat het beter uitkomt dat er een voorstel wordt gedaan aan de raad om de plannen naar voren te schuiven, mochten er gaten vallen in de realisatie van plannen. Het college wordt daarbij in de gelegenheid gesteld tijdens de onderhandelingen tweeledig op te treden. Hij wijst daarbij ook op de datum van oplevering. Het college aanvaardt de opdracht verwoord in de motie.
De heer AANSTOOT wijst erop dat het college het voorstel heeft gedaan dit te betrekken bij de discussie over de strategische visie en vraagt of het college dan meer duidelijkheid verwacht.
De heer DE KOE vindt het een goed idee om op dit punt in oktober 2011 inderdaad meer klaarheid te krijgen. De fractie van de VVD steunt deze motie.
Wethouder STEGEMAN verwacht, gelet op de kennis van nu, dat er het komende halfjaar meer duidelijkheid komt. Het college zal de voorstellen t.z.t. aan de raad voorleggen.
De VOORZITTER concludeert dat in de kaderstellende notitie zoveel mogelijk helderheid zal worden gegeven en dat in oktober 2011 zal worden besloten hoe hiermee verdergegaan wordt.
Hij brengt de motie in stemming, die met algemene stemmen wordt aanvaard.
De VOORZITTER draagt het voorzitterschap over aan de tweede plaatsvervangend voorzitter van de raad, de heer De Koe.
Motie op programma 2.12 Bestuur en Organisatie: samenwerking BackOffice
De fracties van de VVD en GEMEENTEBELANG dienen een motie in: samenwerking BackOffice. De heer KEVELAM licht de motie toe.
Overwegende dat:
- een groeiend aantal (uitvoerings)taken beter en efficiënter kan worden uitgevoerd in samenwer-king met andere gemeenten;
- de gemeente Rijssen-Holten al diverse samenwerkingverbanden kent op lokaal en regionaal
niveau;
- het gemeenschappelijk inkoopbeleid met de gemeente Hellendoorn en Wierden positieve effecten laat zien;
- de burger geen negatieve effecten ondervindt van een samenwerking op BackOffice niveau.
Draagt het college op:
- in overleg te treden met de gemeente Wierden en Hellendoorn en eventuele andere gemeenten binnen de regio Twente;
- te bezien waar er mogelijkheden bestaan om taken gemeenschappelijk uit te voeren;
- de (financiële) gevolgen van een eventuele samenwerking op BackOffice niveau in kaart te brengen;
- de uitkomsten van het overleg te rapporteren aan de gemeenteraad.
De heer SIEGERINK verwijst naar de behandeling in de commissievergadering ABZM, waarbij het college haar standpunt heeft toegelicht. Hij gaat in op de inmiddels gerealiseerde samenwerking, op de agendering voor de komende commissievergadering ABZM en vraagt zich af wat het effect van deze motie is en of de bespreking in de commissie niet beter afgewacht kan worden.
De heer TIJHOF onderstreept de worden van de heer Siegerink en is ervan overtuigd dat de raadsleden doordrongen zijn van de noodzaak om samen te werken. Wellicht is deze motie dus overbodig.
De heer BEENS onderstreept de woorden van de vorige sprekers en vraagt zich af of de voltallige fractie van de VVD achter deze motie staat.
De heer KEVELAM bevestigt dat de voltallige fractie van de VVD achter deze motie staat en merkt op dat de samenwerking die nu gestalte heeft gekregen ook is ingegeven door andere zaken. Hij wijst hierbij op onder anderen het jeugdbeleid dat nu de verantwoording van de gemeenten is en voorheen een taak van de provincie was. Hij geeft aan dat er sprake zou kunnen zijn van een BackOffice, bestaande uit een aantal ambtenaren, gevestigd in een bepaalde gemeente, die voor een aantal gemeenten werkzaamheden verricht.
De heer AANSTOOT laat weten dat de gemeente Wierden ook gevraagd heeft om meer samen-werking.
Burgemeester HOFLAND merkt op dat er al wordt samengewerkt tussen de gemeenten Hellendoorn, Wierden en Rijssen-Holten, waarbij door de inzet van de gemeentesecretarissen al veel tot stand is gekomen en samenwerkingsverbanden zijn opgestart. Hierbij is wel vastgesteld dat de fase van vrijblijvendheid voorbij is en dat er nu nadrukkelijker geprobeerd wordt meer uit de samenwerking te halen. Hierbij gaat het, wat het college betreft, vooral om het efficiënter en goedkoper werken. Wellicht dat hierbij iets ingeleverd moet worden op de kwaliteit van de werkzaamheden. Spreker is van mening dat het belang van de motie is dat ook het bestuur, de gemeenteraad, aangeeft meer druk op samen-werking te willen leggen, waarbij er een appèl op de gemeenten Hellendoorn en Wierden wordt gedaan. Ook bestuurlijk gezien wordt gekeken waar samenwerking mogelijk is. Hiertoe overleggen de portefeuillehouders P&O met de gemeentesecretarissen. Men is bereid ver te gaan in de samen-werking en spreker spreekt zijn vertrouwen hierover uit.
De heer TIJHOF geeft aan dat de beantwoording van het college het beleid dat wij als gemeente voeren ondersteunt. Dit maakt de motie overbodig, hoewel deze wel aangenomen kan worden om een signaal af te geven richting de anderen gemeenten dat onze gemeente een goede samenwerking waardevol vindt.
De heer SIEGERINK deelt mee dat het soms zo kan zijn dat er eerst meer kosten gemaakt moeten worden of investeringen moeten worden gedaan voordat er sprake is van efficiencyverbetering. Hij betreurt derhalve de terughoudendheid van het college ten aanzien van de samenwerking PSA. Spreker vindt wel dat het college haar standpunt voldoende heeft toegelicht en geeft aan dat als de VVD deze motie aanpast het college wordt gesteund in de manier waarop ze nu bezig is.
De heer BEENS is van mening dat deze motie kan worden ingetrokken omdat er al op een aantal gebieden wordt samengewerkt. De fractie van de SGP vindt dat er, wat de samenwerking betreft, best een pas op de plaats kan worden gemaakt. Ze is het dan ook niet eens met de woorden van de vorige sprekers. Spreker vindt dat er kritisch gekeken moet worden naar de vormen van samenwerking en is van mening dat er niet verdergegaan moet worden met de voorliggende manier van samenwerking. Hij spreekt daarbij het vermoeden uit dat de samenwerking verder gaat dan wordt verwacht en verwijst daarbij naar de notitie die van het college over dit onderwerp is ontvangen. Spreker uit zijn bezorgd-heid over dit onderwerp en wijst erop dat samenwerking vaak leidt tot fusie waar de fractie van de SGP, nu en in de toekomst, geen voorstander van is.
De heer KEVELAM laat weten dat het niet de bedoeling is dat er gefuseerd wordt. Er wordt in de motie nadrukkelijk gesproken over de BackOffice, waarbij onderscheid moet worden gemaakt in de beleidsmakers en de BackOffice die de taken uitvoeren die door de beleidsmakers zijn vastgesteld. Hij begrijpt de angst van de fractie van de SGP niet dat dit een voorbode zou kunnen zijn van een fusie.
De heer BEENS is het niet eens met de woorden van de heer Kevelam.
De heer KEVELAM refereert aan de woorden van de heer Siegerink en geeft aan niet begrepen te hebben wat de fractie van de PvdA gewijzigd wil zien in deze motie.
De heer SIEGERINK wijst op de agendering in de commissie ABZM van 22 november aanstaande, waarbij er nog uitgebreid over de vormen van samenwerking kan worden gesproken. Hoever deze samenwerking moet gaan hangt van de fracties zelf af. Hij stelt voor het college te volgen en de commissie ABZM te gebruiken om bepaalde onderdelen verder uit te diepen.
De heer KAHRAMAN concludeert dat het college zich in de motie kan vinden en dat het daarbij gebruikelijk is dat deze dan wordt ingetrokken.
De heer KEVELAM deelt mee de woorden van burgemeester Hofland goed te hebben begrepen. Hij vraagt zich af of de raad bereid is het werk van het college te steunen door deze motie aan te nemen, waarmee verdere samenwerking bestuurlijk wordt ondersteund. Spreker wil de motie derhalve niet intrekken.
De VOORZITTER brengt de motie in stemming.
De heer BEENS legt een stemverklaring af en laat weten dat de fractie van de SGP kan meegaan met de motie wanneer er alleen sprake is van samenwerking als dit tot efficiencyverbetering leidt.
De heer KAHRAMAN geeft aan dat het college duidelijk heeft aangegeven dat alleen samenwerking wordt aangegaan waar de gemeente efficiencyvoordelen uit kan halen en dat kan het CDA ondersteunen.
De heren TIJHOF, AANSTOOT en SIEGERINK geven aan de motie te ondersteunen.
De VOORZITTER concludeert dat de motie met algemene stemmen wordt aanvaard.
De VOORZITTER draagt het voorzitterschap over aan burgemeester Hofland.
Vaststelling van de programmabegroting 2011
De heer AANSTOOT geeft aan dat de fractie van GEMEENTEBELANG twee amendementen heeft ingediend ten aanzien van de beslispunten 3 en 7. Deze amendementen zijn verworpen. Zijn fractie gaat akkoord met de programmabegroting 2011 behoudens deze beslispunten.
De heer DE LA HAYE merkt op dat de heer Aanstoot moet aangeven of zijn fractie voor of tegen de programmabegroting 2011 als geheel is.
De heren BEENS en AANSTOOT zijn van mening dat fracties zelf hun standpunt bepalen.
De VOORZITTER geeft aan dat het ongewenst en onduidelijk in de besluitvorming is dat de fracties met voetnoten werken. De vraag is aan de orde of de fracties voor of tegen de programmabegroting 2011 zijn, na behandeling van de amendementen en moties en gelet op de gemaakte opmerkingen die zijn vastgelegd.
De heer DE KOE geeft aan dat de fractie van de VVD instemt met de programmabegroting 2011, met de opmerking dat zijn fractie problemen heeft met de ozb-verhoging.
De heer BEENS geeft aan dat de fractie van de SGP instemt met de programmabegroting 2011, met inachtneming van de gemaakte opmerkingen van principiële aard in de algemene beschouwing.
De heer AANSTOOT geeft aan dat de fractie van GEMEENTEBELANG instemt met de programmabegroting 2011, rekening houdend met de gemaakte en vastgelegde opmerkingen.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
5. Vaststellen Nota reserves en voorzieningen
Amendement op raadsbesluit: tijdpad heroverweging reserves
De fractie van GEMEENTEBELANG dient een amendement in: tijdpad heroverweging reserves. De heer AANSTOOT licht het amendement toe. Het eerste gedeelte van beslispunt 3 wil spreker laten vervallen. Het gaat met name om het voorstel van het college de bestemming van de reserves Verlengde Waagweg en infra kern Holten ter discussie te stellen bij de behandeling van de strategische visie. Hij stelt voor eerst de evaluatie van fase I van het VSP af te wachten en dan te beslissen over de bestemming van de reserves.
Overwegende dat:
- de raad in juli 2009 een tijdpad heeft uitgezet voor het VSP in Holten;
- dit tijdpad er vanuit gaat dat binnen een jaar na realisatie van fase I van het VSP wordt bekeken welke nadere maatregelen in de verkeersstructuur van Holten wenselijk zijn;
- de afronding van fase I van het VSP naar verwachting plaatsvindt ná afronding van de strategische visie;
- de bestemming van reserves die betrekking hebben op de verkeersstructuur van Holten bij de strategische visie ter discussie stellen dan ook niet past in bovengenoemd tijdpad.
Besluit:
Onderdeel 3 van het conceptbesluit als volgt aan te passen:
3. De bestemming van de reserve Verlengde Waagweg en infra kern Holten ter discussie te stellen nadat evaluatie van fase I van het VSP heeft plaatsgevonden.
De heer KAHRAMAN geeft aan dat na evaluatie wordt bekeken of wordt doorgegaan met de parkeergarage aan de Kerkstraat. Ook is vorig jaar een besluit genomen om, na afronding van VSP I, een besluit te nemen over de projecten Verlengde Waagweg en infra kern Holten. Hij vraagt het college of ze nog steeds achter dit standpunt staat.
De heer KEVELAM wijst op de tunnel in de LTVV en vindt dat er enigszins van kernenbeleid kan worden gesproken, omdat de tunnel nadrukkelijk is bestemd voor het Rijssense verkeersdeel. De VVD wil geen aanleg van de Verlengde Waagweg en vindt het onzinnig hier geld voor te reserveren. Hij stelt voor de reserves toe te voegen aan het VSP, fase 2.
De heer SIEGERINK merkt op dat het college in het voorstel aangeeft de reserves te willen ophogen. De fractie van de PvdA is van mening dat juist nu geld bestemd moet worden om een aantal zaken te realiseren en in goede tijden meer te reserveren om later te besteden.
De heer BEENS vraagt of de fractie van de PvdA kan aangeven wanneer zij de reserves wilde ophogen toen de tijden nog goed waren?
De heer SIEGERINK antwoordt dat een aantal zaken, hij verwijst naar de woorden van de heer De la Haye van vanmorgen over beton, al meerdere jaren aan de orde is geweest. De fractie van de PvdA heeft altijd een pas op de plaats willen maken bij een aantal investeringen.
Wethouder LIGTENBERG vraagt om een schorsing.
De VOORZITTER schorst de vergadering van 15.40 tot 15.50 uur.
De VOORZITTER heropent de vergadering.
Wethouder LIGTENBERG reageert op het amendement. Het college geeft aan dat de gelden, die behoren bij fase I en dan gaat het ook over de infra kern Holten, beschikbaar zijn en dat de reserve voor de Verlengde Waagweg na evaluatie bij de discussie wordt betrokken.
De VOORZITTER concludeert dat noodzakelijke uitgaven voor de infra kern Holten, binnen het VSP, doorgaan en als er geld overblijft hier invulling aan wordt gegeven, zoals verwoord in het amendement waarbij niet wordt beoogd het VSP stil te leggen.
De heer DE LA HAYE vraagt waarop het college baseert dat de infra kern Holten onderdeel is van het VSP?
Wethouder LIGTENBERG antwoordt dat in het VSP I nadrukkelijk wordt gesproken over de Dorpsstraat en het verkeersluw maken van het centrum in Holten en die behoren tot de infra kern Holten.
De heer AANSTOOT vraagt de portefeuillehouder of hij zijn woorden goed heeft begrepen: de raad heeft vorig jaar een besluit genomen over VSP fase I aanleg, na een jaar vindt evaluatie plaats en de gelden blijven staan totdat is besloten over verdere uitvoering.
Wethouder LIGTENBERG antwoordt dat deze conclusie juist is.
De heer AANSTOOT is blij dat het college het raadsbesluit uitvoert en wijst nog eens op een aanpassing van het besluit bij beslispunt 3, zoals verwoord in het amendement.
De VOORZITTER geeft aan dat het college achter het amendement staat met de opmerking dat, als er investeringen uit de infra kern Holten gedaan moeten worden die in de eerste fase zitten, dit door kan gaan en dat niet beoogd wordt deze te bevriezen.
Door het ingediende amendement van GEMEENTEBELANG aan te nemen wijzigt de raad beslispunt 3 als volgt: De bestemming van de reserve Verlengde Waagweg en infra Kern Holten ter discussie te stellen nadat evaluatie van fase I van het VSP heeft plaatsgevonden.
Het amendement wordt unaniem aangenomen.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
6. Sluiting
De VOORZITTER sluit de vergadering met het ambtsgebed.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering
van de raad van de gemeente Rijssen-Holten
op 9 december 2010
de griffier | de voorzitter |
drs. H.A.J. van de Vliert | A.C. Hofland |