Lijst van adviezen en conclusies commissie Grondgebied van 11 juli 2019
- Datum:
- 11-07-2019
- Tijd:
- 19:30 - 22:05
- Zaal:
- Raadzaal
- Openbaarheid:
- Openbaar
- Voorzitter:
- E.J.W. Deijk
- Griffier:
- drs. G.H. Veerman
- Notulist:
- G.B. Aanstoot - Stam
Aanwezig | Naam |
---|---|
Voorzitter | E.J.W. Deijk |
SGP | dr. ir. A.S. Haase, R. Jansen en A.T. van der Wulp |
CDA | G. Basmaci, G.D. ten Berge en H.J. Nijkamp |
ChristenUnie | B.J. Blaazer, J.C. Laurens en N.J. Otten |
Gemeentebelang | J. Beunk, E.T. Alberda en H. Scheperboer |
PvdA | R.W. Meijerink en M. Leerkotte |
VVD | E. Noordam, J.H.E. Geerligs en B. van den Berg |
D66 | S.J. Lubberhuizen en J.S. ter Harmsel |
Griffier | drs. G.H. Veerman |
Wethouders | A.J. Aanstoot, R.J. Cornelissen |
Publiek | 6 |
1. Opening
De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.
2. Inventarisatie spreekrecht
Er hebben zich geen sprekers gemeld.
3. Vaststellen definitieve agenda
De heer Lubberhuizen stelt voor om de opiniërende voorstellen inzake de toepassing van de rood-voor-roodregeling van de agenda af te halen, omdat er zijn inziens -conform de eis- geen inspraak heeft plaatsgevonden. De voorstellen zijn dus niet rijp voor behandeling. De andere fracties zijn van opvatting dat het in beide voorstellen gaat om een opiniërende behandeling. De inspraak volgt in een later stadium. De meerderheid van de fracties zien geen bezwaren tegen de behandeling, waarop de voorzitter concludeert dat de agenda ongewijzigd wordt vastgesteld.
4. Lijst van adviezen en conclusies commissie Grondgebied van 13 juni 2019
De lijst van adviezen en conclusies wordt ongewijzigd vastgesteld.
5. Mededelingen vanuit samenwerkingsverbanden en over strategische projecten
Er zijn geen mededelingen.
6. Voortgang invoering Omgevingswet
Er zijn geen mededelingen.
7. Opiniërend commissievoorstel: aanpassingen nota van uitgangspunten omgevingsplan buitengebied (portefeuillehouder wethouder Cornelissen)
Wethouder Cornelissen geeft een toelichting op het proces zoals dat tot op heden is verlopen. De raad heeft in 2014 de nota van uitgangspunten vastgesteld. Er is nu door verschillende oorzaken (inspraakreacties en nieuwe ontwikkelingen in de wetgeving) aanleiding om de aanpassingen die het college voorstelt, opiniërend aan de commissie voor te leggen.
Vervolgens geeft de heer K. van Bart, medewerker van de gemeente, een presentatie over de ontwikkelingen rond het omgevingsplan Buitengebied (dat formeel “een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte” heet). Hij gaat daarbij in op de verschillende wijzigingen. Hierbij beantwoordt hij verschillende vragen vanuit de commissie: onder meer over de totstandkoming van de regels, de gevolgen van de MER, de delegatiebepaling en de drie basisfunctielagen (natuurlandschap, infrastructuur en agrarisch menglandschap).
Bij de behandeling door de commissie in eerste termijn worden vooral vragen gesteld over de omvang van het plan (de materie en de vorm) en de gevolgen daarvan voor de rol van de raad. De commissieleden zien graag een verdere verdieping op het onderwerp mede om het gevoel bij het bestemmingsplan te vergroten. De voorzitter concludeert dat er overwegend een positieve opinie is gegeven. De fractie van PvdA tekent aan daarbij een neutrale positie in te nemen, maar is wel positief ten opzichte van de voortgang van het proces.
9. Opiniërend commissievoorstel: Rood-voor-rood verzoek Fliermatenweg 2 in Holten, met compenseren op de slooplocatie (portefeuille wethouder Cornelissen)
Nadat de vragen vanuit de fractie van D66 over onder meer de gevolgen in relatie met de stikstof-problematiek, de koppeling met een ander perceel en de consequentie van een nabij gelegen konijnenfokker worden beantwoord, geven de fracties een positieve opinie af.
De griffier zal nog terugkomen op het aspect van anonimisering van de aanvraag in relatie tot de publicatie en de AVG.
10. Opiniërend commissievoorstel: Rood-voor-rood verzoek Menumsweg 1 in Holten (portefeuillehouder wethouder Cornelissen)
Vanuit de fractie worden vragen gesteld over de relatie met het omgevingsplan buitengebied en de consequenties daarvan voor de grootte van de bijgebouwen. Wethouder Cornelissen antwoordt op de vragen en zegt dat het verschil is gelegen in de bepaling dat een aantal m2 in het plan vastgesteld wordt (‘bij recht’) en dat aan het meerdere extra ruimtelijke voorwaarden verbonden zijn.
De commissie geeft een positieve opinie af.
11. Informatieve stukken voor de commissie
Naar aanleiding van de aangeboden informatieve stukken worden de volgende vragen gesteld/opmerkingen gemaakt:
a. Afronding plan de Liesen
Naar aanleiding van een vraag van de fractie van de VVD, om op de hoogte gehouden worden van het vervolg, merkt de wethouder op dat hij graag verder spreekt met de fractie over wat deze fractie met de vraag precies voor ogen heeft.
De wethouder geeft in een reactie op de vraag van de D66-fractie over het voetbalveldje aan dat hierover met de omgeving is gesproken. Er zal nog bij de planontwikkeling gekeken worden naar wat er aan speelfaciliteiten (nodig) is.
b. Verkeersonderzoek Veeneslagen Rijssen
Vanuit de fractie van de SGP worden vragen gesteld of de voorgestelde maatregelen het probleem oplossen en of het niet breder gezien moet worden, waarvoor - zoals voorgesteld in de kadernota 2020 - in 2020 een breder onderzoek wordt uitgevoerd.
De VVD-fractie legt de vinger bij de situatie aan de Nijverdalseweg. Dat lijkt nu niet meegenomen te zijn. Daarnaast wijst deze fractie op de hoge kosten van de drempel in het fietspad op de kruising met de Stoekeld.
De wethouder zal in het onderzoek van volgend jaar ook de situatie aan de Nijverdalseweg betrekken alsmede een mogelijke afsluiting van de Bereklauw voor doorgaand verkeer.
c. Bestuursopdracht onderzoek uitbreiding bedrijventerreinen Rijssen
Vanuit de fracties worden er zorgen geuit over het vertrek van verschillende bedrijven naar omliggende gemeenten. Is de impact bekend bij het college en zijn er mogelijke alternatieven, zoals een vorm van ruilverkaveling? Wethouder Cornelissen zegt dat de problematiek bekend is en dat de bedrijfscontactfunctionarissen samen met de ondernemers alle mogelijke varianten en oplossingen bespreken. Hierover wordt ook gesproken met de omliggende gemeenten.
11. Actiepuntenlijst
De beide actiepunten 19-34 (openingstijden gemeentewerf Holten) en 19-35 (Programmatische Aanpak Stikstof) blijven staan. Naar aanleiding van een vraag van de heer Geerligs om vooruitlopend op het onderzoek alvast langere openingstijden te hanteren, zegt de wethouder vast te houden aan het eerder ingenomen besluit en pas na de afronding van het onderzoek met voorstellen te zullen komen en daarop nu niet eenmalig vooruit te lopen.
12. Rondvraag
De heer Beunk merkt op dat het voorzitterschap rustig kan worden overgelaten aan de vicevoorzitter.
De heer Van den Berg vraagT om duidelijkheid met de betrekking tot de vergunningverlening voor de bomenkap aan de Eshuisstraat. Wethouder Aanstoot geeft aan dat in deze situatie de kap gerechtvaardigd was vanwege zware medische redenen van een aanwonende. De boom is gekapt met herplantplicht.
De heer Nijkamp vraagt naar de stand van zaken met betrekking tot de sluiting van de aula op de algemene begraafplaats in Holten. Wethouder Aanstoot zegt dat de aula per 15 juni daadwerkelijk is gesloten. Het heeft veel moeite gekost om met Monuta een gesprek te hebben. Dat heeft niet geleid tot een overeenstemming. De gemeente wil niet meewerken aan een bestemmingswijziging. Vooralsnog is het wachten op een reactie van Monuta.
13. Sluiting
De VOORZITTER sluit de vergadering om 22.05 uur.
Een uitgebreide weergave van deze vergadering is te beluisteren via de webcast-opname (te bereiken via de website)
Aldus vastgesteld in de vergadering van de Commissie Grondgebied van Rijssen-Holten op 12 september 2019.