Verslag raad 31 januari 2019
- Datum:
- 31-01-2019
- Tijd:
- 19:30 - 20:20
- Zaal:
- Raadzaal
- Openbaarheid:
- Openbaar
- Voorzitter:
- A.C. Hofland
- Griffier:
- drs. G.H. Veerman
- Notulist:
- E.J.H. Linssen-Nijland
Aanwezig | Naam |
---|---|
Voorzitter | A.C. Hofland |
SGP | A.J. Scheppink, dr. E.G. Bosma, dr. ir. A.S. Haase, dr. J. Noeverman, J. ter Keurs, J.W. Reterink en R. Jansen |
CDA | F.J. Wessels, G. Basmaci en H.J. Nijkamp |
ChristenUnie | J. Berkhoff, A.G. Rozenkamp, F. Hulshof-Boeve, J.C. Laurens en N.J. Otten |
Gemeentebelang | J. Beunk, E.T. Alberda, J.J. Haverslag-Pekkeriet en P. Kroeze |
PvdA | R.W. Meijerink |
VVD | F.W. Noordam, E.J.W. Deijk, R.A. de Koe en B. van den Berg |
D66 | ir. H. Klein Velderman |
Griffier | drs. G.H. Veerman |
Wethouders | A.J. Aanstoot, B. Beens, R.J. Cornelissen, A.C. Hofland |
Gemeentesecretaris | A.C. van Eck |
Pers | 2 |
Publiek | 32 |
Vanwege het persoonlijke karakter is het verslag grotendeels woordelijk weergegeven.
De VOORZITTER spreekt het ambtsgebed uit.
1 Opening
De VOORZITTER heet iedereen van harte welkom.
Als er hoofdelijk gestemd wordt, dan begint deze stemming bij nr. 25 , de heer F.J. Wessels.
Spreker heet ook de mensen op de publieke tribune welkom en wijst erop dat er tijdens deze raadsvergadering drie personen worden beëdigd en dat er afscheid wordt genomen van een raadslid.
Hij heet mevrouw Van de Plasse bijzonder welkom. Zij wordt zo dadelijk beëdigd als directeur van de Rekenkamer West Twente.
Ook heet hij de familie en vrienden van de heren De Koe, Van den Berg en mevrouw Noordam hartelijk welkom.
Berichten van verhindering zijn ontvangen van wethouder Tijhof en de heer Ten Berge.
Spreker geeft aan dat in verband met de behandeling van de agendapunten 13 en 14 het noodzakelijk is dat de raad een commissie benoemd bestaande uit drie raadsleden, die de geloofsbrieven onderzoekt. Hij stelt voor de heren Bosma, Basmaci en Alberda te benoemen.
De raad stemt daarmee in.
2 Spreekrecht burgers
Er zijn geen aanmeldingen ontvangen.
3 Vaststellen agenda
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
4 Vragenuur
Er zijn geen vragen ontvangen.
5 Notulen en besluitenlijst van de raad van 13 december 2018
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming stemt de raad in met de notulen en de besluitenlijst.
6 Actiepuntenlijst
Actiepunt 2018-04: vervolg op het schrijven inzake de verkeerssituatie rotonde Nijverdalseweg.
Dit actiepunt is afgehandeld en kan van de lijst worden verwijderd.
7 Ingekomen stukken – mededelingen
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig de voorgestelde afdoeningen.
8 Beëdiging directeur Rekenkamer West Twente
De VOORZITTER geeft aan dat de gemeenteraad op 20 september 2018 mevrouw mr. M.C. van de Plasse heeft benoemd tot directeur van de Rekenkamer West Twente, voor een nieuwe periode van 2019-2022.
Alvorens zij haar werkzaamheden kan aanvangen, dient zij beëdigd te worden.
Het presidium heeft eerder deze avond nader kennisgemaakt met mevrouw Van de Plasse. Daarbij is nog eens aangehaald dat de Rekenkamer voor de raad een belangrijk instrument is, dat bij de dualisering is ondergebracht in de Gemeentewet. Hierdoor wordt de raad in de gelegenheid gesteld onderzoek te laten doen naar zaken die spelen.
De raad kijkt uit naar een nieuwe periode om onderzoek te laten doen naar de kwaliteit van het openbaar bestuur. Het is goed dat hier onafhankelijk naar wordt gekeken.
Mevrouw Van de Plasse zal de verklaring en belofte afleggen, in handen van de voorzitter.
De verklaring en belofte luidt als volgt:
“Ik verklaar dat ik, om tot directeur van de Rekenkamer West Twente benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als directeur van de Rekenkamer West Twente naar eer en geweten zal vervullen”.
Mevrouw VAN DE PLASSE: “Dat verklaar en beloof ik”.
De VOORZITTER feliciteert mevrouw Van de Plasse met de beëdiging als directeur van de Rekenkamer West Twente, wenst haar en haar team veel succes en overhandigt haar een boeket bloemen.
9 Raadsvoorstel Bijdrage uitbreiding Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (portefeuille wethouder Cornelissen)
De VOORZITTER geeft aan dat de organisatie werkt aan het bestemmingsplan, dat naar verwachting in mei 2019 zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De heer KROEZE zegt dat de Canadese Begraafplaats symbool staat voor stilstaan bij het verleden, het heden en de toekomst, voor zowel Nederlanders als inwoners van andere landen. Dit uit zich in de blijvende belangstelling voor deze begraafplaats. Die functie moet behouden blijven.
Gemeentebelang draagt het informatiecentrum en de begraafplaats een warm hart toe en staat achter het voorstel.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat het informatiecentrum staat voor bewaren van kennis, het onderzoeken van kennis, er wordt getoond en verteld, het is een museum, het is een educatief centrum en er wordt herdacht, geëerd en gevierd.
D66 gaat akkoord met het verstrekken van subsidie, maar spreker geeft bij de opzet van het bestemmingsplan alvast mee dat rekening moet worden gehouden met compensatie van de natuur, beperking van lichtvervuiling en dat er gekeken moet worden naar de verkeerssituatie.
De VOORZITTER merkt op dat verdere vragen ook gesteld kunnen worden in de bestemmingsplanfase.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
10 Raadsvoorstel Voortzetten (beheer)kwaliteit openbare ruimte (portefeuille wethouder Aanstoot)
De heer HAASE zegt dat de SGP tijdens de commissievergadering positief was over het raadsvoorstel. Het scenario ‘sober en veilig’ is een goede afweging tussen kwaliteit, veiligheid en financiën. Vorige week werd echter ook het Masterplan Oosterhof gepresenteerd, wat met instemming door bijna alle fracties is ontvangen. Een goed onderhouden park en landgoed hebben duidelijk een meerwaarde. In Rijssen-Holten zijn er echter meer openbare parken, zoals de Weyerd, het Hertenkamp, de Smitjes en het Vletgoor. De staat van deze parken laat soms te wensen over, wat zijn weerslag lijkt te hebben op het gebruik c.q. misbruik van deze gebieden.
De SGP vindt dit jammer en vraagt zich af of deze verblijfsgebieden op een hoger niveau onderhouden moeten worden en een plus-status moeten krijgen. De fractie is ervan overtuigd dat de inwoners van de gemeente daarmee een groot plezier gedaan wordt.
Spreker vraagt hoe de andere fracties daartegen aankijken, of de wethouder duidelijk kan maken of het mogelijk is en welke meerkosten daarmee gepaard gaan.
De heer BERKHOFF zegt in reactie op de woorden van de heer Haase, dat dit punt in de commissie niet is besproken, maar dat de ChristenUnie heeft gezegd dat zij kan instemmen met voorliggend plan. Spreker vindt het een sympathieke gedachte om de openbare ruimte, waar veel mensen komen en recreëren, meer aandacht te geven. De uitwerking kan wellicht via een scan bij de kadernota gebeuren. Hij is benieuwd naar de reactie van het college.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat D66 het idee van de heer Haase een goed plan vindt, maar dat de financiële consequenties eerst bekend moeten zijn. Hij is benieuwd of de wethouder al een tipje van de sluier kan oplichten.
De heer NIJKAMP zegt dat ook het CDA eerst wil weten wat de consequenties zijn, voordat zij hierover een uitspraak doet.
De heer NOORDAM zegt in reactie op de woorden van de heer Haase, dat als er nieuwe informatie komt, het terecht is dat de raad daarbij stilstaat. Spreker wacht de reactie van het college af.
Wellicht komt de heer Haase nog met een motie om de raad op te roepen hier iets aan te gaan doen?
De heer MEIJERINK zegt dat de PvdA instemt met voorliggend voorstel, maar ziet op dit moment geen aanleiding mee te gaan met het voorstel van de heer Haase. Dit soort voorstellen horen thuis bij de kaderstelling. Spreker ziet op dat moment een voorstel van de heer Haase tegemoet.
De heer BEUNK zegt dat de raad beleid heeft vastgesteld om de status op B te houden. Wat Gemeentebelang betreft is dat voldoende. Ook in de commissie was er geen aanleiding daaraan te twijfelen. Het klopt dat er nu wat andere inzichten zijn gekomen ten aanzien van de Oosterhof, hoewel deze op de langere termijn spelen. Over een beleidswijziging kan op dit moment niet worden besloten. Als de SGP dat wel van mening is, moet zij komen met een beleidswijziging.
Wethouder AANSTOOT zegt dat de schouwresultaten voor het college geen aanleiding zijn geweest de kwaliteit als onaanvaardbaar te zien. Spreker stelt voor het voorliggende voorstel te handhaven. Als de raad een hogere kwaliteit wenst, dan kan dat aangekaart worden bij de behandeling van de kadernota. Tussen de kaderstelling en de begroting kan een en ander uitgezocht worden.
Tweede termijn
De heer HAASE zegt dat hij niet heeft beweerd dat het niveau onaanvaardbaar is, maar dat genoemde gebieden er wat verloren bij liggen.
Spreker is blij dat de andere fracties sympathiek tegenover zijn gedachte staan. Hij wil dit geen beleidswijziging noemen, omdat er meer gebieden zijn met een plus-status.
De SGP zal haar voorstel meenemen richting de kadernota.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
11 Raadsvoorstel Krediet voor het integraal beheerplan gemeentelijk vastgoed (portefeuille wethouder Aanstoot)
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
12 Raadsvoorstel Evaluatie starterslening en vaststellen verordening Starterslening gemeente Rijssen-Holten 2019 (portefeuille wethouder Cornelissen)
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
13 Raadsvoorstel Toelating en beëdiging raadslid (portefeuille burgemeester Hofland)
De VOORZITTER: De raad wordt voorgesteld de heer B. van den Berg toe te laten als lid van de raad van de gemeente Rijssen-Holten. Voorafgaand hieraan zal een commissie uit de raad onderzoek doen naar de geloofsbrieven van de heer Van den Berg en over dat onderzoek aan de raad verslag uitbrengen. De commissie die wij aan het begin van de vergadering hebben benoemd, namelijk de heren Bosma, Basmaci en Alberda, zullen dat belangrijke werk doen.
Ik schors de vergadering om de commissie gelegenheid te geven haar werkzaamheden te verrichten.
Schorsing van 19.50 uur tot 19.53 uur.
De VOORZITTER: Ik heropen de vergadering en geef het woord aan de voorzitter van de commissie, de heer Bosma.
De heer BOSMA: De commissie kan rapporteren dat zij de bescheiden heeft onderzocht. Deze zijn in orde bevonden. Daarom kan de commissie adviseren dat de raad besluit tot toelating van de heer
B. van den Berg als lid van de raad van de gemeente Rijssen-Holten.
De VOORZITTER: Daarmee is de vraag aan u: kunt u instemmen met de toelating? Dat heeft u dus bij dezen gedaan.
Dan gaan wij over tot de beëdiging van de heer Van den Berg. Dit is dan zo’n officieel moment, waar wij bij stilstaan. U bent, mijnheer Van den Berg, als commissielid al eens een keer beëdigd. U weet een beetje hoe het gaat. U heeft meegekeken bij dit werk, maar als raadslid is het dan toch altijd weer net even iets anders, omdat de Gemeentewet voorschrijft dat een gemeente van onze grootte 25 raadsleden heeft.
U maakt dan straks onderdeel uit van de raad als een van die belangrijke organen die het beleid van de gemeente Rijssen-Holten bepalen en die het toezicht op het werk van burgemeester en wethouders op zich nemen. Ik wil dat graag gezegd hebben. Het is vaak een functie waar ten onrechte wel eens over wordt gedacht, van: wat houdt dat nou in? Wat houdt het nou in, in de zin van: wat doen die mensen nu de hele tijd in die vergaderzalen, maar soms ook bij mensen thuis? Ik vind het wel enorm van belang nog eens te onderstrepen dat dat werk heel erg belangrijk is. Belangrijk in de zin dat het werk gedaan wordt voor de democratie, onze lokale democratie, maar dat zich daarvoor ook mensen beschikbaar stellen en er aandacht aan willen schenken. Het is belangrijk werk: de lokale democratie. De gemeenschap van Rijssen-Holten leeft er echt van op dat dat in de goede zin gebeurt. Wij kennen hier gelukkig de traditie dat wij met een positieve insteek naar elkaar toe het werk verrichten.
Ik lees u de eed voor. Alvorens een nieuw raadslid zijn functie kan uitoefenen, legt hij de eed af. De eed luidt als volgt:
"Ik zweer dat ik, om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik zweer dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik zweer dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen”.
De heer VAN DEN BERG: Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.
De VOORZITTER: Dan feliciteer ik u van harte met uw benoeming als raadslid en ik wens u heel veel plezierige jaren toe in ons midden. Ik wil dat graag onderstrepen met een boeket bloemen.
(Applaus.) De oranje kleur past misschien wel bij de partij die u vertegenwoordigt.
14 Raadsvoorstel Ontslag en benoeming commissielid (portefeuille burgemeester Hofland)
De VOORZITTER: De raad wordt voorgesteld de heer Van den Berg, die zojuist beëdigd is, ontslag te verlenen als commissielid en mevrouw Noordam als niet-raadslid te benoemen tot lid van de drie vaste raadscommissies. Ik stel voor dat wij eerst besluiten dat de heer Van den Berg geen commissielid meer is. Nu wij dat bij dezen gedaan hebben, kunnen wij echt stilstaan bij het vraagstuk: wie gaat hem nou opvolgen? Aangezien aan het commissielidmaatschap dezelfde eisen worden gesteld als aan het raadslidmaatschap, zal dezelfde commissie voorafgaand aan de besluitvorming over de benoeming van mevrouw Noordam onderzoek doen naar haar geloofsbrieven, om te kijken of die aan de eisen van de wet voldoen.
Dus ik nodig de commissie nogmaals uit haar werkzaamheden te verrichten. Ik schors daar de vergadering voor enkele momenten voor.
Schorsing van 19.56 tot 19.59 uur.
De VOORZITTER: Ik heropen de vergadering en geef het woord aan de heer Bosma.
De heer BOSMA: Dank u wel, mijnheer de voorzitter. De commissie heeft de bescheiden onderzocht van mevrouw Noordam. Zij voldoet aan de vereisten, zoals die zijn opgenomen in de Verordening op de commissies. Daarom adviseren wij ook om mevrouw Noordam te benoemen tot commissielid van de gemeente Rijssen-Holten.
De VOORZITTER: Dank u wel. U weet dat ik soms heel formeel ben, maar soms ook zo soepel ben als uzelf zou willen. In de Gemeentewet staat dat over personen schriftelijk gestemd wordt, maar ik kan mij indenken dat als iedereen mij blijmoedig blijft aankijken, wij zo bij acclamatie hebben besloten om mevrouw Noordam te benoemen tot commissielid. Ik zie iedereen, instemmend hier en daar zelfs, knikken. Ik neem aan dat wij hiermee voldaan hebben aan de wettelijke vereisten en dat wij daarmee over kunnen gaan tot beëdiging van mevrouw Noordam. Dan vraag ik haar naar voren te komen.
Het is niet helemaal een nieuwe wereld waar je instapt. Volgens mij heb je van thuis ook wel het een en ander meegekregen over hoe het hier functioneert, maar ook in de VVD-fractie loop je al een tijdje mee. Het is toch een nieuwe plek die je gaat innemen. Een plek die je hopelijk veel voldoening zal geven. Het is belangrijk werk om in commissieverband ook het geluid van de VVD te vertegenwoordigen en met ons samen te werken aan het wel en wee van de gemeente Rijssen-Holten.
Bij de beëdiging hoort de volgende tekst:
“Ik verklaar dat ik, om tot lid van de raadscommissie benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raadscommissie naar eer en geweten zal vervullen”.
Mevrouw NOORDAM: Dat verklaar en beloof ik.
De VOORZITTER: Dan wil ik ook jou van harte feliciteren en jou een heel plezierige tijd toewensen als commissielid in onze gemeente. (Applaus/overhandiging boeket bloemen.)
15 Afscheid aftredend raadslid de heer R.A. de Koe
De VOORZITTER: Dit agendapunt kent de dramatische tekst "Afscheid aftredend raadslid de heer R.A. de Koe". Alvorens wij dat gaan doen, heb ik begrepen dat er een verordening moet worden vastgesteld door uw raad. Ik geef graag het woord aan de griffier, die op hoofdlijnen de verordening met u zal doornemen.
De GRIFFIER: Dank u wel voorzitter.
Verordening op het afscheid van de heer De Koe
De raad van de gemeente Rijssen-Holten, in vergadering bijeen op donderdag 31 januari 2019,
Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet;
Besluit:
Te bespreken, de navolgende verordening, waarvan ik de belangrijkste artikelen zal voorlezen.
Artikel 2: Aandenken
- Bij het afscheid van de heer De Koe voorzien zijn collega’s in een aandenken.
- Onder aandenken kan in uitzonderlijke gevallen en bij bijzondere prestaties ook verstaan worden een blijk van waardering van een bestuursorgaan van het Koninkrijk der Nederlanden.
Artikel 3: Het afscheid
- Voor de collega’s heeft het afscheid een tweeledig karakter, enerzijds blijheid voor henzelf, anderzijds weemoedigheid over het verlies van een vriendelijk, nauwgezet en temperamentvol collega-raadslid.
- Voor de heer De Koe heeft het afscheid eveneens een tweeledig karakter, enerzijds vreugde over de nieuwe levensfase die aanbreekt en anderzijds weemoedigheid over het verlies van enkele politieke vrienden en talloze politieke vijanden.
- De speeches ter gelegenheid van het afscheid staan, gelet op de in lid 1 en 2 genoemde emoties, in het teken van terugblikken en vooruit schouwen.
Artikel 4: Toekomst
- De heer De Koe volgt met gezonde distantie het reilen en zeilen van de gemeente Rijssen-Holten en haar volksvertegenwoordigers.
- De (voormalige-)collega’s zijn verplicht bij het klimmen der jaren steeds sterker wordende
verhalen te vertellen over de tijd dat de heer De Koe lid van de gemeenteraad van Rijssen-Holten was.
Artikel 5: Nazorg
- Gelet op de lange tijd dat de heer De Koe deel heeft uitgemaakt van de raad der gemeente Rijssen-Holten, zal er een commissie van Nazorg worden gevormd.
Deze commissie wordt aangeduid als de commissie KOEH. Deze letters bestaan en betekenen als volgt: Kom Over En Help. - De commissie bestaat uit maximaal 2 raadsleden en wordt voorgezeten door de plaatsvervangend voorzitter van de raad.
- De commissie wordt in zijn werkzaamheden ondersteund door de griffier, de burgemeester kan optreden als adviseur van de commissie.
- De commissie vergadert zo dikwijls als de voorzitter dat nodig acht, doch uitsluitend op avonden dat de raad ook vergadert.
- De bijeenkomsten van de commissie worden gehouden ten huize van de plaatsvervangend raadsvoorzitter.
Aldus besproken in de vergadering van de raad van Rijssen-Holten op 31 januari 2019
(Applaus.)
De VOORZITTER: Met inachtneming van die verordening zou ik willen vragen: heer De Koe, Rob, kom naar voren. Dan zullen wij afscheid van je gaan nemen.
Vanavond, Rob, neem jij afscheid van onze gemeenteraad na ruim achttien jaar commissie- en raadswerk. In 2001 kwam je als commissielid het gemeentehuis binnen in de kersverse gemeente Rijssen-Holten. In de jaren die volgden kon je volop warmlopen voor het echte werk als raadslid. Je bent in 2006 als zodanig beëdigd. Tijdens je raadslidmaatschap was je van alle markten thuis. Soms was dat ook zeer noodzakelijk. Ik denk bijvoorbeeld aan de periode dat je als eenmansfractie Lokaal Liberaal moest bestieren. Maar ik neem zomaar eens een greep uit jouw activiteiten van de afgelopen raadsperiodes:
Je was lid van de werkgroep RIS, Duaal Begroten, Prestatiesturing en Decentralisaties. En als je niet meer weet wat RIS betekent, dan zijn er meerderen in deze zaal die het niet weten.
Je was plaatsvervangend lid van de commissie Grondbeleid. Je was lid van de commissie Herbenoeming Burgemeester, altijd een heel belangrijke functie. Je was lid van de commissie Voorbereiding Excursies Brussel en Winterberg. Je was tweede plaatsvervangend voorzitter van de raad, lid van het auditcomité en lid van het presidium. Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar ik zal dat niet doen.
Rob, wij hebben je leren kennen als een man met hart voor de liberale zaak. Dat droeg je graag en met verve uit. Het politieke spel lag je en je kon redelijk goed dat spel spelen. Soms zat het mee en soms zat dat niet mee. En om weer op te laden, dronk je dan een glas whisky, en naar verluidt: een góed glas.
Je ben hier niet anoniem door het politieke leven gegaan. Een breuk met de VVD, dat mag ik ook wel zeggen, het geslaagde avontuur met Lokaal Liberaal en uiteindelijk weer terug in de VVD-schoot. ‘Vader Noordam’ nam je graag weer op in de club.
Je kon soms van je gezicht lezen hoe je over zaken dacht. Je mimiek sprak nu ook al weer boekdelen. Je kon en je kunt een grap waarderen. We nemen afscheid van je, maar je blijft zeker voor de politiek nog steeds een jong persoon.
We zijn je veel dank verschuldigd. Daarom is het fijn je te mogen meedelen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd jou te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Heel graag zal ik jou de versierselen daarvoor opspelden.
(Applaus.)
De VOORZITTER: Volgens de verordening is het toegestaan dat het meer dan één cadeau kon zijn bij je afscheid. Er hoort natuurlijk zo’n prachtig oranje boeket bij. Vul zelf in of dat door Zijne Majesteit komt of vanwege je liberale gedachtegoed en er hoort ook uiteraard nog een aandenken bij voor de periode die je in ons midden geweest bent.
Nogmaals, hartelijk dank. (Applaus.)
Dan geef ik graag nog het woord aan de fractievoorzitter van de VVD, de heer Noordam.
Misschien kan degene die afscheid neemt en wel heel demonstratief in de zaal is gaan zitten, iets naar voren komen.
(De heer De Koe neemt plaats op de stoel aan de collegetafel.)
De heer NOORDAM: Eindelijk! Nou, een whisky erbij en het is helemaal klaar. Dank u wel, voorzitter. Ik richt graag het woord rechtstreeks tot Rob en niet via de voorzitter.
Beste Rob, namens de VVD-fractie wil ik graag kort iets zeggen nu je raadslidmaatschap is geëindigd. Het zit erop. Bijna twintig jaar actief in de politiek. Ik wil dat bestempelen als buitengewoon verdienstelijk. Ik ben dan ook blij voor je dat je vandaag daarvoor een Koninklijke Onderscheiding hebt mogen ontvangen. Van harte gefeliciteerd.
Hoe gaan wij ons Rob de Koe straks herinneren? Dat is voor iedereen wellicht anders. Voor mijzelf zou ik het als volgt willen zeggen: een tomeloze energie, de burgemeester zei het al: een lichaam dat spreekt, soms érnstig ongedurig, een kanjer als het gaat in de politiek om dossierkennis, makkelijk in de omgang, vol ambities en ideeën, een ontzettend hoog abstractieniveau en een gezond stel hersens.
De twintig jaar die ik met Rob heb mogen samenwerken, heb ik ervaren als een goede tijd, een fijne collega. Dat stond natuurlijk wel even onder druk toen Rob met het dossier kwam dat vreemd was: Lokaal Liberaal. Maar dat dossier is inmiddels gesloten.
Rob, ik houd het gewoon heel kort. Ik wil je namens de fractie bedanken voor je inbreng. Jouw bijzondere, aanstekelijke en luidruchtige lachen zullen wij zeker gaan missen. Missen? Gaan wij als fractie Rob de Koe missen? Nou niet volledig, want je blijft meedenken en je zult als adviseur zeker bij tijd en wijle je zegje gaan doen. Maar Rob, ik spreek hier namens die fractie onze dank en waardering uit voor wat je hebt gedaan voor de inwoners van Rijssen-Holten. Uiteindelijk is dat wat ons hier in deze raadzaal bindt: het belang van onze inwoners.
Bedankt en het ga je goed.
(Applaus.)
De VOORZITTER: Dank je wel. Ik heb begrepen dat Rob ons ook nog wil toespreken. Ik geef hem graag de gelegenheid.
De heer DE KOE: Dank u voorzitter, voor de laatste keer. Ik wil graag voordat ik wat afscheidswoorden ga spreken allereerst Bart-Jan en Esther feliciteren met hun raadslidmaatschap en commissielidmaatschap. Ik hoop dat zij dat met verve zullen doen. Ik hoop ook dat zij het een eer zullen vinden om hier namens de inwoners van de gemeente Rijssen-Holten, bedrijven, instellingen en verenigingen te zitten. Ik heb het altijd ervaren als een eer om hier te mogen zitten. Ik hoop dat jullie dat ook zullen ervaren op die manier.
Maar, na achttien jaar, zoals de burgemeester zojuist zei, is er voor mij een einde gekomen aan het raadslidmaatschap. Na drie gemeentehuizen, vijf burgemeesters, twaalf wethouders en bij de raads- en commissieleden ben ik opgehouden met tellen ‑ ik heb echt geen idee meer – neem ik afscheid van deze raad. Dat afscheid dat overigens al met potlood in de agenda stond medio 2017, ergens genoteerd onder de veranda op een camping in Staphorst. Ja, Frans noemt dat altijd Staphorst, maar het is eigenlijk IJhorst.
Maar goed, ik wil nog wel even met jullie teruggaan naar het jaar 2000, toen ik lid werd van de VVD. Ik werd lid van de VVD Rijssen. Ik kom dus nog uit het tijdperk Rijssen. Bij de eerste vergadering werd ik uitgenodigd door ene Jan Jansen en Richard Vriezema. Dat zegt jullie waarschijnlijk allemaal niets meer. Ik werd daar uitgenodigd en het bleek ook gelijk de laatste vergadering van de VVD Rijssen te zijn, want het was gelijk de oprichtingsvergadering van de afdeling Rijssen-Holten. Een héle avond vol bestuurlijke beslommeringen, handjes schudden, bestuurlijke stukken bespreken, het nieuwe bestuur vaststellen: ik reed compleet gedesillusioneerd naar huis. Ik was toch lid geworden van een politiek partij om iets te betekenen voor de gemeenschap? Maar dit waren bestuurlijke beslommeringen.
Maar goed, de jaren die volgden: eerst als schaduwfractielid, vervolgens als raadslid. Ik heb al die jaren geprobeerd zoveel mogelijk voor de inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen te bereiken. En nou ja, soms met succes, soms met minder succes. Ik heb regelmatig gefrustreerd thuis gezeten met de gedachte dat ik een aantal zaken voor elkaar zou boksen, maar helaas, het is niet gelukt.
Het eerste wapenfeit wil ik toch nog even aanhalen. Ik bedoel: er wordt vaak genoeg in dit huis over gesproken. Het was een rondvraag in het gemeentehuis van Holten, inmiddels het tweede gemeentehuis. Het was, ja sorry, de ‘wipkip’ van Rob. Het was een rondvraag, maar ik heb vorige week nog geconstateerd dat ‘ie er nog steeds staat. Ik ga ervan uit dat ‘ie in de zomer ook nog wel gebruikt wordt. Het zijn vaak kleine dingen die inwoners blij maken, die inwoners waardering geven voor de politiek, waardering geven voor wat hier in dit huis gebeurt. Houd dat in de gaten.
Een aantal mensen wil ik vanaf deze plek bedanken. Ik kan lang niet iedereen noemen. Voel je echt niet achtergesteld als ik je niet noem. Misschien moet je wel juist blij zijn als ik je niet noem.
De eerste drie zijn helaas niet meer onder ons. Maar ik wil ze toch aanhalen, omdat zij voor mij een belangrijke positie hebben ingenomen in de tijd dat ik in dit gemeentehuis heb gezeten. De eerste die ik wil aanhalen, zal een vreemde eend in de bijt zijn. Dat is Jan Tijhof. Jan Tijhof heeft mij in de eerste jaren, hoezeer wij het fundamenteel met elkaar oneens waren, over de inhoud van dossiers en een heleboel politiek werk geleerd. Ik moet hem, helaas, meegeven: hij had vaker gelijk dan ongelijk. Dat had waarschijnlijk ook iets met leeftijd en politieke ervaring te maken.
Daarnaast wil ik natuurlijk Martijn Spijker even aanhalen. Martijn heeft mij in mijn eerste jaren in de fractie ontzettend veel geleerd als het gaat over gemeentefinanciën en allerlei andere politieke aangelegenheden. Het was een stronteigenwijze vent. Hij heeft van alles voor elkaar gekregen. Alleen de voorliefde voor PEC Zwolle is hem nooit gelukt.
En ja, de laatste persoon die ik heel even kort wil aanstippen, is Ton de Geest. Helaas vorig jaar overleden. Maar alles gaat bij mij nog steeds langs de meetlat van Ton de Geest.
Een tweetal mensen wil ik heel kort nog even bedanken voor hun tomeloze en onophoudelijke steun, ook op de momenten dat het moeilijk was. U kunt zich wel voorstellen welke momenten dat zijn geweest. Diny Heuver met name in de Lokaal Liberaal-tijd. Bert Aaftink wil ik heel graag bedanken voor de lijmpoging die gedaan is. Hij heeft daar een forse bijdrage in geleverd op de achtergrond. Burgemeester Hofland heeft zojuist al aangegeven dat de heer Noordam daar ook bij betrokken was, maar er waren meer mensen bij betrokken.
Ik wil natuurlijk mijn eigen fractie, Frans Noordam, Elsbeth Deijk, de schaduwfractie en alle fractieondersteuners ook kort nog even bedanken. Ik hoop dat er een moment komt dat wij elkaar informeel nog even kunnen spreken en dat wij oude koeien uit de sloot kunnen halen.
Ik wil daarnaast nog iemand anders bedanken, of eigenlijk twee mensen. Want het is mij gelukt. Na achttien jaar zijn eindelijk mijn ouders voor het eerst in deze raadzaal terechtgekomen. Ik wil jullie bedanken voor, met name, het luisterend oor. Als er iemand een geheimhoudingsverklaring had moeten tekenen, dan waren het deze twee mensen. Jullie hebben gelijk gekregen. Altijd al. Maar de liefde voor de politiek en de wil om de wereld iets beter achter te laten dan je hem hebt aangetroffen, die was groot.
Een paar mensen uit deze zaal wil ik nog even noemen. Eigenlijk eentje en dat is mijn gereformeerde drinkebroeder Ewart Bosma. Als blijk van waardering van mijn politieke vriendschap, die wij toch hebben, wil ik hem een klein presentje geven. Hij weet heel goed wat er in zit. Ik zal mijn speech niet onderbreken, maar je mag het zo even op komen halen.
Natuurlijk wil ik vanaf deze plek iedereen bedanken, die bereid is geweest om ten koste van alles en iedereen zijn politieke wil of wensen door te drukken. Ik hoop dat iedereen zich dat goed in de oren kan knopen en zich ook kan blijven verantwoorden in de toekomst.
Verder wil ik in alle oprechtheid de ambtenaren en met name onze bodes bedanken voor alle moeite die zij gedaan hebben om dit, soms circus, mogelijk te maken. Het zijn toch met name de bodes die elke keer weer het hersenspinsel van een raadslid werkelijkheid moeten laten worden in deze raadzaal. Ik bedoel: wij komen met een stick, er moeten weer plaatjes komen, wij komen met een verhaaltje, wij komen met moties, wij komen met amendementen en elke keer zijn zij degenen die ervoor zorgen dat wij hier vergaderen.
Verder wil ik onze griffier, of onze griffiers – ik kijk naar links, ik zag hem zitten, ik kijk nog een keer naar links en ik zie een andere griffier die ik heb meegemaakt – bedanken voor alle inzet en moeite die zij hebben genomen.
Verder onze griffiemedewerksters Sylvia, oh nee, Elly, Kees …. . Sorry, het ging weer mis. Ria zit er vanavond. Oh nee, Elly zit er ook. Dank voor hun tomeloze steun en voor het zorgen voor een fatsoenlijke verslaglegging van soms heel moeilijke en lastige vergaderingen en moeilijke woorden.
Ik wens iedereen veel wijsheid toe en voor een aantal ook Gods zegen toe voor de toekomstige besluitvorming. En vergeet één ding niet: regels zijn er voor de inwoners van deze gemeente niet om ze weg te pesten.
Ik vind het tijd voor een hapje en een drankje. Maar ik ben geen voorzitter. Bedankt voor de mooie jaren.
(Applaus)
16 Sluiting
De VOORZITTER: Daarmee zijn wij aan het eind gekomen van deze vergadering. Ik ga u nog voor in het ambtsgebed.
De VOORZITTER spreekt het ambtsgebed uit.
Aldus vastgesteld in de vergadering van de Raad van Rijssen-Holten op 7 maart 2019.