Verslag van de raad 25 maart 2021 (dialectraad)
- Datum:
- 25-03-2021
- Tijd:
- 18:00 - 19:33
- Zaal:
- Raadzaal
- Openbaarheid:
- Openbaar
- Voorzitter:
- A.C. Hofland
- Griffier:
- drs. G.H. Veerman
- Notulist:
- G.B. Aanstoot - Stam
Aanwezig | Naam |
---|---|
Voorzitter | A.C. Hofland |
SGP | dr. E.G. Bosma, R. Jansen, J. ter Keurs, J.W. Reterink en A.J. Scheppink |
CDA | G. Basmaci, G.D. ten Berge, drs. R. Ekhart en H.J. Nijkamp |
ChristenUnie | J. Berkhoff, F. Hulshof-Boeve, J.C. Laurens, N.J. Otten en A.G. Rozenkamp |
Gemeentebelang | E.T. Alberda, J. Beunk, B.J.G. Bronsvoort-Scholman, J.J. Haverslag-Pekkeriet en P. Kroeze |
PvdA | R.W. Meijerink |
VVD | B. van den Berg, E.J.W. Deijk en R. de Koff |
D66 | ir. H. Klein Velderman |
Griffier | drs. G.H. Veerman |
De VOORZITTER spreekt het ambtsgebed uit.
1. Opening
De VOORZITTER heet allen welkom, de raadsleden, de kijkers die de raadsvergadering live via internet volgen en ook de luisteraars van Radio350. Het is mooi dat deze raadsvergadering plaatsvindt, want het is de maand van het dialect. Het is daarom toegestaan dat ieder in z’n moerstaal spreekt. Spreker kijkt ernaar uit en is benieuwd. Hiermee wordt een traditie hoog gehouden en hij is er trots op dat dat hier gebeurt.
Er is bericht van verhindering ontvangen van de heer Haase en de heer Noeverman. De heer Van den Berg heeft laten weten wat later te komen.
Er zal straks nog een wisseling van de wacht plaatsvinden in de gemeenteraad.
Spreker feliciteert Dieger en Marsha ten Berge met de geboorte van hun dochter Jette. De raad heeft een mooi kaartje ontvangen. Fijn dat het met moeder en dochter goed gaat.
Hij wenst hen veel succes. De vader van Jette heeft spreker toevertrouwd dat hij zijn vaderlijke taken naar behoren zal invullen. Daar hoeft de raad dus niet over in te zitten.
Als er vanavond hoofdelijk gestemd moet worden, dan begint deze stemming bij nummer 23, de heer Reterink.
Spreker gaat in op de situatie rondom het coronavirus:
“Dames en heren, nog steeds actueel is corona. Helaas is er nog weinig perspectief. Ik hoor hier en daar dat wij in Rijssen-Holten gelukkig de goede kant op gaan. Dat is maar een beetje hoe je het bekijkt. Ik vind dat nog niet zo. De laatste week zijn er ruim 180 besmettingen per 100.000 inwoners in Rijssen-Holten en daarmee zitten wij nog steeds in de categorie ernstig. Wat dat betreft gaan we nog niet de goede kant op. Onderzoek in Twente, wat deze week bekend is geworden, leert dat mensen met corona of mensen die ziek zijn of zich ziek voelen, nog de hond uitlaten, dat 15% van die mensen nog naar het werk gaat en dat 33% van die mensen ook nog gaat winkelen. Ik schrik van dit soort cijfers. Ik zou zeggen: houd je aan de regels.
Ook blijkt uit het onderzoek dat wij minder onze handen gewassen en ook vermijden wij minder de drukte. Ik zou dus willen zeggen: houd je aan de regels. Wij snakken allemaal naar meer vrijheden en als wij ons allemaal overal en altijd aan de regels houden, dan is het snel bereikt dat wij die vrijheden kunnen krijgen. Ons eigen handelen zorgt voor gesloten horeca en ons eigen handelen zorgt voor beperkingen in winkels. “Wees loyaal koop lokaal” is een mooie manier om solidair te zijn, maar het beste voor solidariteit is op dit moment, wat mij betreft, de slogan: ”regels niet ontlopen, dan snel alles weer open”. Ik hoop echt dat wij met elkaar ons houden aan de regels en dat wij snel weer in betere tijden zitten.”
Spreker heeft al even opgemerkt dat in deze raadsvergadering stilgestaan wordt bij het vertrek van een raadslid en de komst van een nieuw raadslid. Er is een commissie geweest die al naar de betreffende geloofsbrieven heeft gekeken, bestaande uit mevrouw Hulshof, de heer Meijerink en de heer Klein Velderman. Zij zullen straks de bevindingen van hun onderzoek delen met de raad.
2. Spreekrecht burgers
Er zijn geen aanmeldingen ontvangen.
3. Vaststellen agenda
De VOORZITER meldt dat bij agendapunt 9, Raadsvoorstel GR Gezondheid en GR Recreatieschap, de fractie van D66 met een amendement zal komen.
De fractie van de CU heeft een motie Vreemd aan de orde van de dag aangekondigd. Spreker stelt voor de motie te behandelen voor de sluiting van deze vergadering.
De agenda wordt, met inachtneming van het amendement en de motie, vastgesteld.
4. Vragenuur
De VOORZITTER deelt mee dat er twee vragen zijn binnengekomen. De procedure is dat het raadslid de gelegenheid krijgt de vragen te stellen en een toelichting daarop te geven, vervolgens volgt de beantwoording vanuit het college, dan volgt de mogelijkheid van de vragensteller om aanvullende vragen te stellen en dan krijgen andere fracties nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan de vragensteller of aan het college.
Spreker geeft het woord aan de heer Scheppink van de SGP; Hij stelt vragen over de Molukse gemeenschap.
De heer SCHEPPINK zegt dat hij vorige week op bezoek is geweest bij de Molukse gemeenschap in Rijssen. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat zij naar Nederland zijn gedeporteerd en onvrijwillig in Nederland terecht zijn gekomen, o.a. in de kampen Vught en Amersfoort. Spreker was op bezoek naar aanleiding van een krantenbericht over de huisvesting van de Molukse gemeenschap. Zij hebben bepaalde rechten en zij hebben spreker daarover meer verteld.
Tegelijkertijd kwam er een brief binnen van elf burgemeesters, die de Nederlandse regering oproepen het leed van de Molukse gemeenschap te erkennen. Dat ging spreker aan het hart; deze Molukse gemeenschap is hier onvrijwillig terecht gekomen en hebben een wijk en een gebouw gekregen, maar moeten er veel moeite voor doen een woning te betrekken. De wethouder kan niet zomaar iets afdwingen bij Viverion, maar volgens spreker zou het goed zijn als zij met elkaar in gesprek gaan en dat de gemeente een bepaalde verantwoordelijkheid neemt voor deze bevolkingsgroep. Spreker stelt hierover de volgende vragen:
1. Het heeft hem verbaasd dat de gemeente Rijssen-Holten de betreffende brief van de burgemeesters niet heeft ondertekend. Is daarvoor een reden? Stond de gemeente niet achter de boodschap in die brief? Wat is gebeurd met het verzoek in die brief? Spreker vond het een normaal verzoek en hij zou het mooi hebben gebonden als ook Rijssen-Holten de brief ondertekend had.
2. Wil het college in gesprek gaan met de Molukse inwoners in Rijssen over de huisvestingsproblematiek? Tijdens zijn eigen gesprek van vorige week kwamen er nog andere thema’s aan de orde. Hij vraag het college met de Molukse gemeenschap in gesprek te gaan op zo kort mogelijke termijn, kijk wat er aan de hand is en luister naar hen. Daarna krijgt hij graag een terugkoppeling van het gesprek en welke onderwerpen er aan de orde zijn gekomen.
Wethouder WESSELS zegt dat het mooi is te horen dat ook de heer Scheppink in gesprek is geweest met de Molukse gemeenschap. Het college heeft meerdere keren per jaar overleg met de Molukse gemeenschap en andere gemeenschappen. Dat is een goed gebruik en het college doet dat met veel plezier.
Het college heeft ook de berichtgevingen gevolgd en kennis genomen van de brief over woningen voor de Molukse gemeenschap. Intern is al eens bekeken wat hierover in het verleden is afgesproken en waarover het in het gesprek met de Molukse gemeenschap moet gaan. Met de vragen die de heer Scheppink heeft gesteld en de vragen die het college zelf nog heeft, zal het gesprek met de Molukse gemeenschap aangegaan worden. Ondertussen is hiervoor al een uitnodiging verzonden en er is zelfs al een datum gepland. De oproep van de heer Scheppink wordt gevolg en het college gaat hierover graag het gesprek aan.
De heer SCHEPPINK zegt dat hij geen reactie heeft gekregen op de vraag waarom de brief niet is ondertekend en vraagt of daar inhoudelijke bezwaren tegen zijn geweest.
Wethouder WESSELS zegt dat de brief voorbij gekomen is bij het college, maar dat er nog geen inhoudelijke reactie op is gegeven. Het college wil dat zorgvuldig doen.
Over wat er nu verder gebeurt en wat er wordt besproken, komt het college terug bij de raad.
De heer SCHEPPINK dankt het college voor de beantwoording en is blij dat er al een datum is geprikt. Zo hoort dat.
De heer KLEIN VELDERMAN gaat in op de vraag van de heer Scheppink waarom de brief niet is ondertekend, zoals dat wel door elf burgemeesters is gedaan. De wethouder zegt dat de brief langskomt, maar dat er inhoudelijk nog niet naar gekeken is. Volgens spreker is er nog een moment ervoor, namelijk dat de brief langs de colleges is gegaan met het vriendelijke verzoek om de handtekening eronder te zetten. Hij hoort graag of dat heeft plaatsgevonden en of er toen is gedacht: daar doen wij niet aan mee?
Wethouder WESSELS zegt dat hij de brief, waarover ook in de media is gesproken, voorbij heeft zien komen, maar dat deze nog niet aan de orde is gekomen in het college, ook omdat het college in gesprek gaat met de Molukse gemeenschap. De vragen en de onderwerpen daaruit worden meegenomen in dat gesprek.
De VOORZITTER geeft het woord aan de heer Rozenkamp van de ChristenUnie om vragen te stellen aan de gemeentelijke bijdrage aan de Rijssense Revue.
De heer ROZENKAMP zegt dat in 2018 in de raad van Hellendoorn werd gediscussieerd over hoe men daar het Twents en Sallands kon bewaren voor het nageslacht. Aan de orde kwamen o.a. de plaatsnaamborden en ook, zoals wij nu doen, of de raadsvergadering in het dialect gehouden kon worden. De raad besloot dat laatste niet te doen; sommigen waren bang dat het een stukje cabaret zou worden. In Rijssen-Holten is dat zeker geen cabaret, maar spreker wil wel óver cabaret een vraag stellen aan de wethouder.
In het verleden, en nog steeds, is er veel cabaret in het dialect: Twente plat, Gait uut ‘t klooster, Fons Platenkamp, Naats uit Hengel, Mans en Graads, Helligen Hendrik, onze eigen Harm oet Riessn, Herman Finkers, Wierdense Revue en de eigen Riessense Revue. De Rijssense Revue zorgt er elke twee jaar voor dat er een zeer vermakelijke revue op de planken wordt gebracht. Dit jaar, vanwege corona, moest dat worden verzet naar het voorjaar 2022. Dan zal er een revue komen met de naam “Smaken verschillen”.
Spreker heeft met de voorzitter van de Rijssense Revue, de heer A. van den Berg, gesproken over hoe het met hen gaat in coronatijd. De schrijvers en de bedenkers van de revue hebben alles gereed en er kon gestart worden met de repetities. Helaas moet het worden verschoven en zij maken zich nu zorgen over hoe het met de revue zal gaan, maar ook hoe het zal gaan met de sponsoren. De Rijssense Revue heeft normaal gesproken geen gemeenschapsgeld nodig. Zij werken met vrijwilligers en kunnen voldoende geld ophalen bij de sponsoren of door middel van de kaartverkoop.
De gemeente Rijssen-Holten heeft een mooi bedrag ontvangen van de Nederlandse regering voor de noodlijdende cultuursector. Spreker vraagt de wethouder daarom of hij bereid is bij de verdeling van dit bedrag ook contact op te nemen met het bestuur van de Rijssense Revue en te vragen wat men nodig heeft om gegarandeerd de nieuwe voorstelling op de planken te kunnen brengen.
De Rijssense Revue draagt erg bij aan het levendig houden van het Nedersaksisch en daarnaast, straks na corona, is iedereen wel weer toe aan een heel plezierige avond, waarin veel wordt gelachten.
Wethouder BEENS zegt op de vraag om contact op te nemen met deze vereniging in het kader van de coronagelden, dat hij dezelfde beantwoording geeft die het college ook schriftelijk al heeft gedaan. De ChristenUnie heeft namelijk ook schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp, maar dan in den brede. De Rijssense Revue valt daar ook onder. Op korte termijn gaat er een vraag uit naar alle culturele instellingen, stichtingen en verenigingen om te vragen hoe het zit met hun financiën en met de coronaperikelen. Daar kunnen zij op reageren en dan wordt daar serieus naar gekeken. De Rijssense Revue wordt dus meegenomen in de uitvraag.
De heer ROZENKAMP dankt de wethouder voor zijn beantwoording en hoopt dat alles kan doorgaan.
De VOORZITTER concludeert dat dit onderwerp is afgehandeld.
5. Notulen en besluitenlijst van de raad van 4 maart 2021
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming stelt de raad de notulen en de besluitenlijst van 4 maart 2021 vast.
6. Actiepuntenlijst
De VOORZITTER meldt dat de volgende onderwerpen op de actiepuntenlijst staan:
Actiepunt 2020-09: Evaluatie motie Toegankelijkheid.
Afgelopen woensdag is er een raadsbrief van het college hierover geweest. Spreker stelt voor het actiepunt daarmee als afgedaan te beschouwen.
Actiepunt 2021-01: Raadsvoorstel duurzaamheidsvisie 2021-01.
Het actiepunt staat nog open. Er wordt later op teruggekomen.
7. Ingekomen stukken – mededelingen
De VOORZITTER deelt mee dat er onderhandelingen zijn geweest tussen de gemeenten Rijssen-Holten, Almelo, Twenterand en Oldenzaal over het verkopen van aandelen Twence aan Hellendoorn, Losser en Berkelland. Het goede nieuws is dat de waarde van Twence veel hoger is dan gedacht. Helaas zijn partijen het niet eens geworden over een prijs en daarmee zijn de onderhandelingen gestopt.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat op de Lijst ingekomen stukken de beantwoording is vermeld op vragen van D66 over het mountainbikepad. Spreker kondigt aan dit onderwerp te gaan agenderen voor een van de commissies.
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming stelt de raad de afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig het voorstel vast.
8. Raadsvoorstel toelating en beëdiging raadslid B.J.G. Bronsvoort-Scholman
(In verband met het persoonlijke karakter van dit agendapunt, is dit deel van het verslag woordelijk weergegeven.)
De VOORZITTER: De commissie voor de geloofsbrieven heeft inmiddels onderzoek gedaan en zal mondeling verslag doen van haar werkzaamheden. Ik geef het woord aan mevrouw Hulshof.
Mevrouw HULSHOF: De commissie uit de raad van de gemeente Rijssen-Holten in wier handen werden gesteld de geloofsbrieven en verdere bij de Kieswet gevorderde stukken, ingezonden door mevrouw Bronsvoort-Scholman, B.J.G. (Jolanda), op 17 maart 2021 benoemd tot lid van de gemeenteraad van Rijssen-Holten.
Zij rapporteert aan de raad van gemeente Rijssen-Holten dat zij de bescheiden heeft onderzocht en in orde heeft bevonden. De commissie adviseert de raad te besluiten tot toelating van mevrouw B.J.G. Bronsvoort-Scholman tot lid van de raad van de gemeente Rijssen-Holten.
Getekend te Rijssen op 25 maart 2021. De commissie vernoemd: de heer Meijerink, de heer klein Velderman en ondergetekende.
De VOORZITTER: Gelet op het voorstel van de commissie voor de geloofsbrieven stel ik u voor over te gaan tot de stemming om mevrouw Bronsvoort toe te laten tot lid van de raad. De stembriefjes heeft u aangetroffen en worden zo dadelijk ‘opgehengeld’.
(De stembriefjes worden opgehaald, waarna de voorzitter deze opent en voorleest.)
De VOORZITTER: Er zijn 22 stemmen voor en daarmee is mevrouw Bronsvoort toegelaten tot lid van de raad van de gemeente Rijssen-Holten.
Daarmee zijn wij ook toegekomen aan het afscheid nemen van Patrick Kroeze. Patrick, je zit daar mooi achterin, een strategisch plek.
Je loopt toch al een hele tijd mee. Vanaf maart 2014 tot maart 2018 ben je commissielid geweest. En raadslid vanaf 5 april 2018 tot vandaag. Wij hebben jou leren kennen als iemand die op de achtergrond, maar zeker aanwezig was, en die gedegen de zaak voorbereidde. Goed voorbereid ook aan tafel kwam en wist wat er speelde. In die zin heb je ook een belangrijk steentje bijgedragen aan het met elkaar gemeenteraad-zijn en bestuur-zijn van de gemeente, om daarmee ook op een goede manier de partij en je achterban te vertegenwoordigen, maar ook om het algemeen belang goed in de gaten te houden. Met jouw achtergrond heb je daar een bijdrage aan gegeven. Ik wil je hartelijk danken voor al je inzet en betrokkenheid daarbij.
Het is allemaal heel kaal. Normaal gesproken zouden we gaan staan en zouden er bloemen en een presentje uitgereikt worden. Dat is er ook wel, maar het staat in de zaal hierachter, omdat we zo min mogelijk bewegingen moeten hebben. Maar daarmee niet minder gemeend: hartelijk dank voor je inzet en betrokkenheid en ik weet zeker dat je je belangstelling voor het politieke werk in de gemeente Rijssen-Holten zult behouden en dat je ook zo nu en dan misschien je gezicht hier laat zien en je partij op de achtergrond zeker nog zult meeblazen hier en daar.
Nogmaals dank voor je inzet en je betrokkenheid, het ga je goed.
In die zin is het een bijzonder moment om afscheid te nemen, door een carrièrestap of het aannemen van een andere baan; die dingen gebeuren dan. Het is mooi om dat hier zo af te ronden.
Ik geef het woord aan de heer Beunk, die jou ook nog wil toespreken.”
De heer BEUNK: Afscheid Patrick Kroeze. Vedaage ist zo laate. Patrick Kroeze geet n road verloatn. Patrick was dr nit ene den ne vuurstander was van ne dialectroad. Det kan en det respecteewe ook en doarumme zak de rest van dit stukke dan ok in t Nederlaands doon.
Toen de voorzitter van de kiesvereniging en ik ergens in 2012 contact kregen met Patrick was het voor ons al direct duidelijk dat hier een aanwinst voor Gemeentebelang zat. Na enkele gesprekken conformeerde Patrick zich aan Gemeentebelang. Toen hij in 2014 als commissielid toetrad, had hij een duidelijk beeld voor ogen. Een beeld wat ik wil vergelijken met een zonnewijzer.
Zoals menigeen wel weet staat de zonnewijzer symbool voor de verbondenheid met de kosmos. De pijlpunt in de vorm van een hart lijkt ons de richting aan te wijzen. De beweging van de zon en het licht zijn bepalend voor dé maat van de tijd.
En deze symboliek is treffend voor de persoon Patrick Kroeze. Want in zijn periode als commissie- en later als raadslid was hij in staat om verbindingen te leggen. Met name binnen de fractie was hij degene die de belangrijke pijlers van ons bestaan ons steeds voor ogen hield. Bewustwording, duurzaamheid, gezondheid en nieuwe wetenschap: dat waren echt onderwerpen waar Patrick’s inbreng belangrijk was. Hij stond ook voor een gemeente als een echte ontmoetingsplek, waar de nieuwe, bewuste en werkelijk duurzame mens en wereld in al haar facetten gestalte moet krijgen.
Hij was ook degene die ons meenam op zoek naar de organisaties, instellingen, verenigingen enzovoort, om samen te willen werken. Hij was degene die menigmaal de opmerking inbracht van: wat je ook doet, doe het niet alleen voor, maar ook vooral mét onze inwoners. Hij was voortdurend op zoek naar co-creators om samen te doen wat goed was voor onze gemeente en de gehele bevolking.
Patrick, als fractie vinden wij het echt jammer dat je ons gaat verlaten, maar uiteraard respecteren we je keus en wensen je daarin al het goeds voor de toekomst. En als waardering bieden we je als fractie een cadeau aan, een cadeau waarin wij symbolisch jouw inbreng willen weergeven, namelijk, jawel, je raadt het al: Ne zunnewiezer.
(De heer van den Berg komt ter vergadering om 18.27 uur)
De VOORZITTER: Mooi, dank je wel. De zonnewijzer komt via een andere weg bij je. Ja, het klinkt erg onaardig.
Patrick, je wilt nog wat zeggen?
De heer KROEZE: Ja, voorzitter, de griffier en ik hadden van tevoren even contact gehad of ik nog wat zou willen zeggen. Ik zou bijna zeggen: passend bij de plek waar ik zit en in verhouding tot mijn inbreng in voorgaande jaren in deze zaal, is die niet heel groot, dus nu ook niet.
Ik wil u, voorzitter, en via u iedereen bedanken voor de periode voor de samenwerking, ook voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt.
Jan, hartstikke super wat je zei. Bedankt voor wat je hebt gezegd en wat ik heb gekregen van jullie. Hènig an.
De VOORZITTER: Dank je wel en tot ziens, zeggen we dan.
Ja, dames en heren, het lijkt een beetje op: via de achterdeur vertrekken, maar dat is absoluut niet zo. Ik denk dat hij met opgeheven hoofd kan weggaan, met het presentje namens ons allen en de bloemen die daarbij horen. Het is toch mooi om op deze manier toch even stilgestaan te hebben bij zijn vertrek.
Daarmee zijn we toe gekomen aan ‑ de stemming is net achter de rug ‑ de installatie van een nieuw raadslid. Dit is ook altijd weer een feestelijk moment, waarbij je normaal gesproken wat extra mensen meeneemt, familie en dergelijke, maar dat is nu allemaal erg ingetogen en sober. Als we ons aan de regels houden, dan kan dat snel weer anders, zal ik maar zeggen.
Ik verzoek de bode om mevrouw Bronsvoort binnen te begeleiden.
Voordat een nieuwbenoemd raadslid zijn of haar functie kan uitoefenen, wordt – in dit geval ‑ de verklaring en belofte afgelegd. De tekst van de verklaring en belofte luidt als volgt:
"Ik verklaar dat ik, om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.”
Mevrouw BRONSVOORT: Dat verklaar en beloof ik.
De VOORZITTER: Daarmee bent u officieel raadslid geworden. Ik feliciteer u daar van harte mee. U heeft al enige ervaring opgedaan en meegekeken in de keuken. Ik weet zeker dat u snel wegwijs zult zijn. Ik hoop dat u een mooie plek in deze gemeenteraad zult innemen.
U gaat daar plaatsnemen. Dat is eigenlijk een heel mooie plaats, daar achterin. U kunt echt het overzicht houden over iedereen en ook kunt ingrijpen als het uit de hand loopt. Dus ik wens u daar heel veel succes bij.
Voor u zal er straks ook een bos bloemen zijn die u mee kunt nemen naar huis als welkom in deze raad.
De presentielijst moet ook door u getekend worden; de administratie moet op orde gemaakt worden. Het is mooi om te zien dat dat er allemaal ook bij hoort.
Het mooie is dat wellicht over 100 of 150 jaar iemand in de archieven nog eens even gaat kijken naar hoe dat allemaal is gegaan en dat je dat dan nog terug kunt vinden.
Ja, meneer Klein Velderman, over 100 jaar kunnen ze ook misschien, als ze uw memoires nog eens willen schrijven, citeren uit de raadsvergaderingen hier. Dus in die zin heb ik wel gevoel voor geschiedenis en het vastleggen daarvan en ook het goed vastleggen. Het is toch belangrijk de tijdsgeest zo nu en dan mee te kleuren. Ik ben dan altijd blij dat wij, tot een aantal jaren geleden, op een goede manier de verslaglegging deden en dat wij echt uitschreven wat er gezegd werd. Tegenwoordig doen wij dat ook met het bewaren van de beelden, voor het historisch perspectief, en ook als er iemand echt belangstelling heeft hoe dat toen ging, kan dat echt boven water gehaald worden. Ik zie aan het knikken van velen van u dat u dat van harte onderschrijft.
9. Raadsvoorstel GR gezondheid en GR Recreatieschap Twente(portefeuille wethouder Beens)
De VOORZITTER zegt dat de fractie van D66 hierover een amendement indient en geeft het woord aan de heer Klein Velderman.
De fractie van D66 dient een amendement in: Toestemming oprichting GR Gezondheid en GR Recreatieschap Twente. De heer KLEIN VELDERMAN licht het amendement toe.
D66 vindt dat de totstandkoming van een Gemeenschappelijke Regeling Toerisme en Gezondheid een goed initiatief, zoals zij in de commissie heeft uitgelegd. D66 mist echter nog het evenwicht tussen ontwikkeling van toerisme, natuur en de leefbaarheid van de omgeving. Daarom dient D66 dit amendement in. Dat is geen amendement op de regeling die voorligt, maar het gaat juist over het besluit dat voorligt. Daar wordt op ingegaan in het amendement. Het amendement luidt:
Amendement: Toestemming oprichting GR Gezondheid en GR Recreatieschap Twente
De raad van de gemeente Rijssen-Holten, in vergadering bijeen op 25 maart 2021;
gelezen het voorstel van het college d.d. 16 februari 2021;
gehoord de behandeling in de commissie ABZM d.d. 8 maart 2021;
overwegende dat:
- de doelstelling van de nieuw op te richten GR Bedrijfsvoeringsorganisatie Recreatieschap Twente in artikel 4
spreekt over evenwichtige ontwikkelingen van de recreatieve voorzieningen in zijn rechtsgebied;
- recreatieve voorzieningen enerzijds een positieve bijdrage leveren aan het woon- en leefklimaat van de
inwoners in Twente, maar dat deze anderzijds ook een aanslag op het woon- en leefklimaat, natuur en
milieu tot gevolg kunnen hebben;
- een nadere duiding van het begrip “evenwichtige” ontbreekt;
- het wenselijk is dat dat de ontwikkeling van die evenwichtige recreatieve voorzieningen moet worden
beschouwd in het kader van de effecten van deze voorzieningen op het woon- en leefklimaat van de
bewoners en op de gevolgen daarvan voor natuur en milieu;
Aan beslispunt:
“2. toestemming te geven voor de op te richten bedrijfsvoeringsorganisatie Recreatieschap Twente, overeenkomstig de bij dit besluit gevoegde regeling (bijlage 2), waarbij de inzet zal zijn om artikel 7 van de BVO zo te wijzigen dat het bestuur niet uit een deelnemer van elk college bestaat maar uit externen.”
Na ‘externen” toe te voegen:
(…) en artikel 4 van de BVO zo te wijzigen dat ‘evenwichtige ontwikkeling van de recreatieve voorzieningen’ moet worden gezien in het licht van de effecten op het woon- en leefklimaat, de natuur en het milieu.
namens de fractie van D66.
(Onderstaande toelichting is niet voorgelezen.)
Toelichting
De oprichting van een Recreatieschap Twente is gegeven de omstandigheden van de transitie van de Regio Twente op zich een prima voorstel. Wanneer we echter kijken naar de taakomschrijving van de nieuwe GR dan lezen we daarin dat er sprake is van een evenwichtige ontwikkeling van de recreatieve voorzieningen (art 4). Het begrip ‘evenwichtig’ wordt echter nergens nader omschreven en dat baart onze fractie zorgen. Voor Twente is recreatie en toerisme een economische factor, maar we moeten een overkill aan toerisme en recreatie voorkomen (zoals in bijvoorbeeld Venetië, Amsterdam of Giethoorn). We vinden het belangrijk dat de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen altijd beschouwd moet worden in het kader van de effecten daarvan voor de bewoners en op natuur en milieu. Dat aspect komt in de doel en taakomschrijving onvoldoende uit de verf. De oproep is derhalve aan het college om bij de oprichting van het recreatieschap hiervoor explicieter aandacht te vragen.
Technische vragen
Er worden geen vragen gesteld.
Eerste termijn
De heer SCHEPPINK zegt dat hij nog op twee punten wil ingaan: er ligt een amendement voor en een algemeen deel.
Het college stelt voor de GR Gezondheid en GR Recreatieschap te veranderen en op te richten. Spreker vraagt of het college niet te vroeg komt met dit voorstel. Overal in de regio zijn er nog ontwikkelingen te zien, waarover de colleges nog overeenstemming moeten hebben om überhaupt dingen te gaan veranderen. Onlangs nog heeft het AB vergaderd, maar spreker had niet de indruk dat dat een eensgezind, fijn en vrolijk verhaal was. Hij vraagt het college wat de stand van zaken is: als er in het AB geen overeenstemming is, is het dan niet zo dat hier een raadsvoorstel wordt aangenomen waar niemand iets aan heeft? Hij vraagt verder of het dan niet praktischer is dat de colleges eerst overeenstemming hebben, voordat er een voorstel aan de raad wordt gedaan.
De SGP is in principe voor het voorstel, omdat zij het ziet als een opeenvolging van allerlei ontwikkelingen, waarbij de Regio Twente wordt geherstructureerd.
Spreker gaat in op het amendement. In de stukken staat dat het evenwichtig moet zijn en dat men de zaken in samenhang moet zien voor de uitbreiding van eventuele recreatieve voorzieningen. Daarmee is de SGP het eens, want evenwicht betekent dat de verschillende belangen afgewogen worden. Hij heeft nu het idee dat met amendement van D66, vooral door zaken van elkaar af te laten hangen, alles niet meer met elkaar in evenwicht. D66 spreekt over woon- en leefklimaat en natuur en milieu, maar die zaken moet natuurlijk afgewogen worden tegen recreatie en bijvoorbeeld economische werkgelegenheid. Dat ziet spreker niet terug in het amendement. Volgens hem is evenwicht juist hét woord dat gebruikt moet worden om verschillende belangen af te wegen. Hij denkt dat het amendement van D66 één kant op gaat en juist weer dingen uitsluit. De SGP is daar niet voor en wil graag weten van D66 wat precies wordt bedoeld. Spreker vraagt of met het amendement wordt beoogd dat D66 de ontwikkelingen van recreatieve voorzieningen niet wil. Hij heeft daarom moeite met het amendement. De SGP kan instemmen met het raadsvoorstel.
De heer ROZENKAMP zegt dat de ChristenUnie instemt met het besluit. Ten aanzien van het amendement vindt de ChristenUnie de gevraagde toevoeging onnodig, omdat deze niks zegt of garandeert, in elk geval niets meer dan wat het woord evenwichtig betekent. Als men het in het licht wil zien van de effecten op het woon- en leefklimaat en natuur en milieu, dan moet dat ergens aan gemeten worden, is er een meetlat nodig en moet er ambtelijk opgeschaald worden om na te gaan: is dat wél in het licht van of is dit niét in het licht van. Dat creëert ambtelijke en bureaucratische situaties die niet gewenst zijn.
De heer KLEIN VELDERMAN interrumpeert en zegt dat de heer Rozenkamp opmerkt dat het een onnodige toevoeging is wat het amendement vraagt. Spreker zegt dat dit een voorstel is, waarbij de samenwerkende gemeenten dit in een Gemeenschappelijke Regeling gaan uitvoeren en het is juist belangrijk om op lokaal niveau te toetsen of het allemaal wel kan, gezien de natuur en het woon- en leefklimaat. Hij vraagt of de ChristenUnie het met hem eens is dat die toetsing gewoon al plaatsvindt ook al neemt de raad het amendement niet aan.
De heer ROZENKAMP zegt dat hij het daarmee niet eens is. Als je dingen wilt afmeten, met name als het gaat om zaken als natuur, leef- en woonklimaat, dan moeten er regels zijn en moeten er zaken ergens aan afgemeten kunnen worden. Dat is niet de bedoeling en creëert alleen maar onnodig ambtelijk werk en bureaucratie. De ChristenUnie is tegen het amendement.
De heer BEUNK zegt dat Gemeentebelang zich kan vinden in wat de vorige sprekers hebben aangegeven. Tegen D66 zegt spreker dat naar buiten toe gesteld wordt: evenwichtige ontwikkelingen. Vervolgens worden er vier punten genoemd. Spreker vraagt of D66 het daarbij laat of dat zij álles bedoelt en dat het dus weggehaald kan worden. Hij vraagt of het dan niet een beetje ‘overdone’ is.
De heer VAN DEN BERG zegt dat de VVD positief is over het voorstel, zoals zij ook in de commissie al heeft gezegd. Wat betreft het amendement zit spreker op dezelfde lijn van vorige sprekers. De toevoeging evenwichtig heeft wat hem betreft geen nadere duiding gekregen, zeker als bekeken wordt dat de GR Recreatieschap meer gericht is op de drie recreatieplassen in Twente. Dus dat is bij voorbaat al geen natuur. De VVD ziet daarom geen toevoeging met dit amendement. De VVD stemt voor het raadsvoorstel, maar tegen het amendement.
De heer TEN BERGE zegt dat het onderwerp na de commissievergadering niet verder is besproken binnen zijn fractie. Alles is al gezegd in de commissie.De heer Klein Velderman en zijn andere fractieleden willen graag een punt maken met betrekking tot natuur. Volgens spreker heeft dit waarschijnlijk een link met de Holterberg. Dat is wat het CDA betreft niet nodig; het evenwicht zit erin en staat in het artikel. Wat betreft het CDA hoeft men zich hier niet druk over te maken. Het CDA is voor het raadsvoorstel en tegen het amendement.
Wethouder BEENS gaat in op het voorliggende amendement. Het college vindt het een overbodig amendement. Bij het aanleggen van routes en recreatieve voorzieningen hebben gemeenten te maken met wet- en regelgeving, bestemmingsplannen en soms beleid als iets niet past binnen een bestemmingsplan. De belangen van effecten op het woon- en leefklimaat, de natuur en het milieu, waar D66 op wijst, worden op deze wijze voldoende beschermd. Het opnemen van aanvullende uitleg of maatregelen is in dezen niet nodig. Het amendement heeft daarom wat het college betreft geen toegevoegde waarde en wordt ontraden.
De heer Scheppink van de SGP vraagt hoe eensgezind het AB is en hoe daar de vlag erbij hangt. Spreker zegt dat er een extra AB is geweest. Rijssen-Holten heeft aangegeven erg gebrand te zijn op het woord unanimiteit in de GR Gezondheid, om dan de voordeur dicht te doen als niet alle veertien gemeenten achter een nieuw voorstel staan. Inmiddels kan het volledige DB zich daarin vinden. Dat heeft erin geresulteerd dat een overgrote meerderheid van de andere gemeenten dat ook vindt. Alleen de gemeente Haaksbergen, waarmee momenteel nog gesprekken gevoerd worden, denkt er anders over en moet als laatste gemeente nog binnengehaald worden. Hopelijk lukt dat op korte termijn.
Tweede termijn
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat hij blij is met alle kritiek die hij over zich heen heeft gekregen, maar ook met het antwoord van de wethouder. Het amendement is wat spreker betreft niet overbodig, want het is duidelijk geworden dat hetgeen D66 wil al gewoon gebeurt. Dat is nu vastgelegd. Spreker trekt het amendement in na de woorden van de wethouder, waaruit blijkt dat er voldoende borging is wat betreft de effecten op het woon- en leefklimaat, natuur en milieu. Het gaat veel verder dan alleen de Holterberg, zegt spreker tegen de heer Ten Berge.
D66 is akkoord met het voorliggende voorstel.
De heer SCHEPPINK zegt dat het fijn is dat een partij als D66 zich laat overtuigen om een amendement in te trekken. De argumenten van de rest van de fracties waren ijzersterk.
Spreker verwacht dat Haaksbergen als echte voorvechter van de regio in de afgelopen jaren nog over de streep wordt getrokken.
De VOORZITTER zegt dat iedereen die wens zal onderschrijven.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad hierna overeenkomstig het voorstel.
10. Raadsvoorstel nieuwe onderwijshuisvestingsverordening (portefeuille wethouder Tijhof)
De heer BERKHOFF zegt dat mevrouw Kogelman van de ChristenUnie in de commissie de vinger heeft gelegd bij het schrappen van het voortgezet speciaal onderwijs uit de onderwijshuisvestingsverordening. Spreker vraagt of er een onderzoek kan plaatsvinden om te bekijken of er daarvoor toch mogelijkheden kunnen zijn. In de krant was al te lezen dat er in de school in Hellendoorn geen leerlingen meer geplaatst kunnen worden. Wat de ChristenUnie betreft zou het een mooie uitbreiding zijn van het onderwijsaanbod in Rijssen.
De ChristenUnie stemt in met het raadsvoorstel.
Mevrouw HAVERSLAG zegt dat Gemeentebelang akkoord gaat met de voorliggende verordening. Wel geeft zij het college mee dat er in een komende verordening of een plan aandacht moet zijn voor flexibel, duurzaam, circulair bouwen van schoollokalen. De komende jaren worden er veel nieuwe huizen bij gebouwd en er zullen jonge gezinnen met kinderen komen. Deze kinderen hebben ruimte nodig op de scholen. Het zou mooi zijn als snel ingespeeld kan worden op de vraag van bestaande scholen naar nieuwe leslokalen. Als er daarna weer een periode komt waarin er minder leerlingen zijn, dan kunnen die schoollokalen weer weggehaald worden en kunnen de materialen gebruikt worden voor iets anders. Gemeentebelang vraagt dus in een volgend plan aandacht voor duurzaam, flexibel en circulair bouwen, ook voor wat betreft de schoollokalen.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat circulair bouwen en weer kunnen afbreken misschien iets wat aan de agrariërs voorgelegd kan worden als er nieuwe schuren worden gebouwd; dan is de hele rood-voor-roodregeling niet meer nodig.
D66 is voor het voorstel.
De heer RETERINK zegt dat de SGP in de commissie vragen heeft gesteld over het vorderen van eventuele leegstand. Met het voorstel dat Gemeentebelang zojuist inbracht, zou dat eigenlijk niet meer nodig zijn, want dan worden lokalen gewoon afgebroken.In de commissie heeft de wethouder de vragen van de SGP beantwoord. Daardoor kan de SGP nu instemmen met het voorstel, mits de wethouder zijn woorden nog steeds gestand doet.
De heer MEIJERINK zegt dat de PvdA het eens is met het voorliggende raadsvoorstel. Naar aanleiding van de woorden van de heer Berkhoff van de ChristenUnie merkt spreker op dat een aantal jaren geleden er een onderzoek is geweest naar de vestiging van speciaal onderwijs in de gemeente naar aanleiding van het leerlingenvervoer, dat veel geld kost. Onderzocht is toen of er in de gemeente Rijssen-Holten een school opgericht kon worden en er minder vervoer voor leerlingen nodig was naar scholen in de omgeving. Spreker heeft uit dat onderzoek begrepen dat dit niet mogelijk was. Hij vraagt de wethouder of dat klopt en wat het perspectief is voor de toekomst.
De heer VAN DEN BERG zegt dat de VVD in de commissie positief was over dit raadsvoorstel.
Naar aanleiding van wat de heer Berkhoff heeft gezegd over het speciaal onderwijs, heeft de VVD navraag gedaan. Een onderzoek hoeft wat de VVD betreft niet. Toch ligt het allemaal iets minder gecompliceerd dat wat de ChristenUnie hierover zegt. Wat er in de krant heeft gestaan, klopt namelijk niet, zo is spreker verteld. Er wordt nieuwbouw gepleegd, maar er gaat ook een deel naar een ander schoolgebouw, waar op dit moment ook onderwijs is gehuisvest. Wellicht kan de wethouder hierover iets meer zeggen.
Wethouder TIJHOF zegt dat na de commissievergadering, waarin mevrouw Kogelman van de ChristenUnie vragen heeft gesteld over het voortgezet speciaal onderwijs, er eveneens vragen zijn gesteld door de krant. Het college wil graag dat de kinderen uit de gemeente zo dicht mogelijk bij huis naar school kunnen gaan en onderwijs kunnen krijgen. Als zich kansen voordoen om dat te verbeteren, zal het college die niet laten lopen. Het college bekijkt daarom op dit mogelijk wat er mogelijk is. Mede omdat vanuit buurgemeente Hellendoorn het signaal komt dat zij ruimtegebrek heeft, zullen er gesprekken komen. Die gesprekken worden momenteel gepland. De buurgemeenten zijn hiervan op de hoogte, evenals het samenwerkingsverband voor het voortgezet onderwijs. Gezamenlijk zal gekeken worden óf er een mogelijkheid is. Als dat het geval is, zal het college de raad hiervan op de hoogte stellen. Het is daarom op dit moment voorbarig de voorliggende verordening hierop aan te passen. De situatie is nu anders dan een aantal jaren geleden. Toen was er een situatie waarin hier een vso-school vanuit een ander samenwerkingsverband zou worden geplaatst dan waar het nu om gaat en er moest toestemming zijn van alle partijen. Dat was toen niet aan de orde, want er was voldoende ruimte in het samenwerkingsverband in de regio. Om dan van een andere kant een samenwerkingsverband binnen te halen, heeft weinig kans, zo is toen gebleken.
Op dit moment is er dus ruimtegebrek in het eigen samenwerkingsverband en komt de vraag vanuit dit samenwerkingsverband zelf.
De heer BEUNK zegt bij interruptie dat mevrouw Kogelman om een onderzoek heeft verzocht. Dat was wat Gemeentebelang betrof toen niet nodig. Hij vraagt de wethouder of hij er niet zelf op uit is gegaan om dit toch te onderzoeken en het hem min of meer werd aangeboden.
Wethouder TIJHOF zegt dat hij zijn collega uit Hellendoorn en mensen van de scholen uit het samenwerkingsverband spreekt en als zij zeggen dat hierover eens over van gedachten gewisseld moet worden, dan laat hij dat niet lopen. In zo’n situatie komen de dingen bij elkaar. Op die manier moet geprobeerd worden het ‘thuisnabij onderwijs’ voor de kinderen dichterbij te brengen. Dat is wat het college graag wil en zich daarvoor zal inzetten. Als er wat nieuws te melden is, komt het college daarmee terug bij de raad.
Tweede termijn
De heer BERKHOFF dankt zijn mederaadsleden voor de welgemeende adviezen op voorhand om zijn vragen te beantwoorden. Hij dankt ook het college voor de beantwoording. Hij hoopt dat het college verder gaat op deze weg en alle mogelijkheden onderzoekt, want hoe meer leerlingen er binnen de eigen gemeente kunnen blijven, vooral in deze speciale groep, hoe beter het voor die leerlingen is. Een bijkomend voordeel kan nog zijn dat er wordt bespaard op het leerlingenvervoer, waar iedereen op zit te wachten.
De heer TEN BERGE zegt dat er wat het CDA betreft niet een compleet onderzoek hoeft plaats te vinden, maar een keer praten met de buren en eens te horen wat er zoals gebeurt, lijkt hem een normale zaak. Wat het CDA betreft moet het niet groter gemaakt worden dan het is. Als er uit de gesprekken met de buren een kans voorbij komt, dan moet die gewoon rustig – hènig an, zoals past bij Rijssen-Holten ‑ bekeken worden.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
11. Raadsvoorstel Liquidatieplan GR Soweco, Soweco NV, Soflex BV en Perspect BV (Soweco groep) (portefeuille wethouder Beens)
Mevrouw BRONSVOORT zegt dat Gemeentebelang instemt met het voorstel. De wethouder heeft in de commissie toegezegd de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van de kosten van de liquidatie. Zij gaat ervan uit dat de wethouder die belofte gestand doet.
De VOORZITER merkt op dat dit de maidenspeech was van mevrouw Bronsvoort.
De heer ROZENKAMP zegt dat de ChristenUnie instemt met het liquidatieplan van de GR Soweco en de honderd procent dochtergenootschappen. De ChristenUnie acht het niet nodig dat er een zienswijze wordt ingediend.
De ChristenUnie doet het verzoek aan de wethouder te proberen binnen het AB tot het inzicht te komen dat de onzekerheden ten aanzien van de financiën ingeschat moeten worden, ongeacht hoe beperkt die zullen zijn. Onder punt 9, Financiën, staat dat dit niet ingeschat kan worden. Spreker denkt echter dat een inschatting altijd gemaakt kan worden. De raad heeft hier ook recht op, evenals de andere gemeenteraden, om te weten binnen welke bandbreedtes risico’s worden gelopen. Een aantal niet in te schatten risico’s wordt benoemd, zoals extra kosten van bestaande contracten die afgekocht moeten worden, de werkelijke opbrengst van de gebouwen en de sanering van bodemvervuiling. Er blijkt geen nucleaire vervuiling te zijn, maar desondanks kan de vervuiling veel geld kosten. Verder zijn er nog de liquidatiekosten, inclusief juridische procedures. Spreker vindt dat het AB duidelijk moet maken wat het gunstigste en het ongunstigste scenario is. Met zo’n bandbreedte weet de raad waarmee rekening gehouden moet worden in de toekomst. Hij verzoekt de wethouder dit in het AB te bepleiten.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat D66 akkoord gaat met het voorstel, met name omdat alles netjes is geregeld voor het personeel en er overleg met de OR plaatsvindt.
Wethouder BEENS herhaalt zijn toezegging om de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.
Er loopt op dit moment een nieuw onderzoek naar de kosten en zodra daarover meer bekend is, wordt de raad ook daarvan op de hoogte gesteld. Er zitten echter nog wat onzekere factoren in, die wel zijn benoemd, maar daarvan is gezegd niet met concrete bedragen te komen. Het kan zowel positief als negatief afwijken, want ook de verkoop van het grote Matrix-gebouw kan zowel als positief als negatief uitvallen. Wat betreft de vervuilde grond is de vraag hoe groot dat weegt voor een koper.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
12. Raadsvoorstel ongewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Holten, Deventerweg 79’ (portefeuille wethouder Wessels)
Zonder bespreking en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel.
13. Raadsvoorstel vaststellen beleidsnota `Ruimtelijke horecavisie Rijssen - Holten` (portefeuille wethouder Wessels)
De heer DE KOFF zegt dat in het raadsvoorstel wordt gesteld dat het op dit moment goed gaat met de horeca. Niets is echter, door de corona, minder waar. Regeren is vooruitzien, maar op dit moment is niet bekend waar de horeca over een of twee jaar staat. Als in de toekomst rekening gehouden kan worden met het herstel van de horeca als corona achter de rug is en gezamenlijk, met de politiek, de horeca uit het slop gehaald kan worden, dan zou de VVD dat kunnen omarmen en kunnen instemmen met het voorliggende voorstel.
De heer JANSEN zegt dat hij hetzelfde wilde aanhalen als de VVD. Als over 100 jaar de notulen nog eens worden gelezen en het blijkt dat het goed gaat met de horeca, dan moet gesteld worden dat dat niet het geval is.
Voor het overige stemt de SGP in met deze visie.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat op bladzijde 16, onderdeel 3.1.1, staat dat het plein Hoge Wal/ kop Grotestraat wordt gezien als nevenlocatie, waarbij de uitbreiding van horeca mogelijk is. D66 vindt dat raar. Het zijn geen goede locaties en nog minder richting de toekomst. De terrassen liggen aan de binnenring van Rijssen, waardoor men op het terras in het fijnstof zit met veel geluidsoverlast. Met het Europaplein en het Tusveldplein naar het Schild is er meer dan voldoende ruimte voor horeca op plekken die autovrij of autoluw zijn.
Over horeca in natuurgebieden heeft D66 eerder in de commissie en de raad betoogd dat zij voor het ontwikkelen van een totale visie is van de Holterberg, waarin er een passend evenwicht komt tussen de natuurwaarde van de Holterberg en het totaal aan ???menselijke recreatieve activiteiten. Een dergelijke visie ontbreekt. Op deelterreinen is er steeds nieuwe belasting voor de natuur in het gebied. Spreker verwijst daarvoor naar de milieueffectrapportage die in de commissie is behandeld. D66 is in het bijzonder tegen de planologische ruimte voor nieuwe ontwikkelingen aan de zuidkant tussen Hoog Holten en bistro De Holterberg.
Concluderend vindt spreker dat dit document een samenvoeging is van oud beleid. Er wordt geen rekening gehouden met de stikstofproblematiek. Eigenlijk is het volgens hem helemaal geen visiedocument. D66 gaat hiermee niet akkoord.
De heer ALBERDA zegt dat het document in twee commissievergaderingen is besproken, waarin diverse punten zijn aangereikt om de visie aan te passen of andere invalshoeken te kiezen. Gemeentebelang vindt het jammer dat daarmee nog steeds niets is gedaan.
Gemeentebelang benadrukt evenals de VVD, dat men geen idee heeft hoe de horeca er over een jaar of anderhalf jaar voor staat. Het is ook niet bekend of dit visiedocument dan nog steeds van toepassing is, of er kansen komen of dat er zaken bijgestuurd moeten worden. In de commissie heeft Gemeentebelang daarom aangegeven dat zij graag deze visie wil herijken over een of anderhalf jaar. Zij vraagt hiervoor nogmaals aandacht.
De heer MEIJERINK zegt dat de PvdA het eens is met het voorliggende voorstel. Punten die de PvdA in de commissie heeft gezegd, wil spreker hier niet herhalen.
Deze week stond op Nu.nl het bericht dat er 225 gemeenten in Nederland zijn die, als dat weer mogelijk is, grotere terrassen toestaan dan voor de coronacrisis. Spreker vraagt of Rijssen-Holten een van die 225 gemeenten is.
Mevrouw HULSHOF zegt dat het raadsvoorstel over de horecavisie kan rekenen op de positieve steun van de ChristenUnie, zoals zij in de commissie heeft toegelicht. De ChristenUnie wil nogmaals benadrukken heel blij te zijn met de paragraaf over alcoholmatiging. De landelijke overheid wil het alcoholgebruik terugdringen door middel van voorlichting en hulpverlening. Wat de ChristenUnie betreft loopt Rijssen-Holten daarin graag voorop.
Wat voor de ChristenUnie losstaat van de visie is dat zij van harte de wens uitspreekt dat de horeca snel weer op oude kracht kan bloeien en dat bij de vaststelling van de volgende horecavisie te lezen zal zijn dat ook het aantal horecabedrijven nagenoeg gelijk gebleven is.
De heer TEN BERGE zegt dat er een goede ruimtelijke horecavisie voorligt. Een evaluatie over anderhalf jaar is wat het CDA betreft niet nodig. Het is een ruimtelijke inpassing en niet direct een visie op de horeca. Spreker hoopt dat het weer goed gaat met de horeca en dat de horeca er weer bovenop komt. Het CDA gunt de horeca dat van harte. Dan moet er echter niet op elk moment van welke visie een evaluatie moeten komen. Het gaat erom dat als gemeente vooral gekeken wordt naar de toekomst. Het is beter praktijk te maken van visies in plaats van telkens nieuwe visies te schrijven.
Spreker stelt voor een ‘Holterberg-bingo’ te maken: elke keer als D66 de Holterberg weer ter sprake brengt, is er ‘bingo’.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt bij interruptie dat hij het helemaal eens is met de heer Ten Berge.
Wethouder WESSELS zegt dat de visie al eerder is besproken. In mei 2020 zijn er veel vragen gesteld en was er veel discussie. Alle vragen zijn echter beantwoord en de visie is ter inzage gelegd.
Door de VVD en de SGP is opgemerkt dat in het raadsvoorstel staat dat het goed gaat met de horeca. Dat is echter een omissie in dit stuk. Momenteel zijn er zorgen in de horeca, hoewel er mooie, ook lokale, acties zijn om de horeca te steunen en voort te helpen. Over de omissie is in de commissie ook gesproken. De stukken zijn in handen gesteld van de commissie en dan kan het college er niet meer wat aan veranderen. Met dit in gedachten, weet iedereen waar het over gaat.
De visie geeft een blik op de toekomst van de horeca: waar wel, waar niet en welke voorwaarden worden er aan verbonden? Dat is goed bij elkaar gebracht in de visie. Het is niet iets wat de afgelopen jaren al op papier stond, maar het geeft ook een blik vooruit: hoe wordt hier aangekeken tegen nieuwe ontwikkelingen die in de horeca aan de orde zijn, maar ook wat wordt er de komende jaren verwacht aan ontwikkelingen? Het college heeft geprobeerd, zo goed en zo kwaad mogelijk, daarmee rekening te houden. Dat is wat voorligt in de visie.
De PvdA stelde een vraag over de vergrote terrassen. Spreker zegt dat er het afgelopen mee is geveerd met het virus; op het moment dat er meer mogelijkheden waren, is er ruimte geboden, ook aan de terrassen. Als dat nu ook het geval zal zijn, dan wil het college van harte die ruimte weer bieden.
Op de vraag of Rijssen-Holten behoort tot een van de 225 gemeenten die de terrassen vergroot, zegt spreker tegen de heer Meijerink, dat Rijssen-Holten mee veert met het virus en kijkt waar de mogelijkheden liggen
Spreker zegt dat er een mooie visie voorligt en hij hoopt dat deze vanavond wordt vastgesteld.
Tweede termijn
De heer DE KOFF zegt dat hij enigszins teleurgesteld is in het antwoord van de wethouder, omdat de VVD en ook andere fracties in de commissievergadering wel degelijk enkele punten hebben aangedragen. Het enige wat echter in dit document is veranderd, is de datum: van 2019 naar 2021. Spreker vraagt de wethouder vanuit dit visiedocument iets stelliger toe te zeggen dat hij er alles aan zal doen, na de coronacrisis en er een inventarisatie is gemaakt van de horeca, om te kijken hoe de horeca dan uit het slop gehaald kan worden en dat hij zich daarvoor met 300 procent zal inzetten.
De heer KLEIN VELDERMAN merkt op dat de wethouder zegt dat de raad maar met een amendement moet komen. Op een gegeven moment zal dan volgens spreker het evenwicht de andere kant opslaan en komen er zoveel aanpassingen, dat men tegenstemt. D66 heeft dat geprobeerd, zoals ook door de VVD is gedaan, en haar bezwaren aangegeven. Als daar dan niets mee gebeurt, kan men niet anders dan tegenstemmen.
De heer ALBERDA sluit zich aan bij de woorden van de VVD. Bijna alles fracties hebben opmerkingen gemaakt in de voorgaande commissievergadering. Daar is niets mee gedaan. In de basis kan Gemeentebelang zich wel vinden in het visiedocument en wat dat betreft is er geen noodzaak om een amendement in te dienen. Toch had Gemeentebelang graag gezien dat er tenminste iéts mee was gedaan.
Volgens het CDA is een herijking binnen anderhalf jaar niet nodig. Spreker vindt dat jammer, omdat het alle kanten op kan met de horeca; het kan mee- en tegenvallen. Mocht het tegenvallen, dan kan dat een aanleiding zijn om bijvoorbeeld andere concentratiegebieden te zoeken voor de horeca. Het lijkt spreker dan ook handig de visie dan te herzien.
De heer TEN BERGE zegt dat niemand in een glazen bol kan kijken en dat niemand weet wat er precies gaat gebeuren met de horeca. Het is goed dat het college nu al een pakket heeft met maatregelen in verband met corona. Er moet daarom juist nu in deze tijd gekeken worden hoe de horeca kan worden geholpen. Spreker is ervan overtuigd dat het college, als het nodig is, straks maatregelen neemt om de horeca te helpen Zodra men echter weer naar de horeca kan gaan, zou iedereen ook zelf de verantwoordelijkheid moeten pakken om de horeca te helpen en lokaal weer uit het slop te trekken.
De heer JANSEN zegt dat een visie een klein beetje een glazen bol is en dat de raad in dit geval ook in die glazen bol kijkt. Vandaar dat hier een visie voorligt.
Wethouder WESSELS zegt dat met deze visie ruimtelijk gezien gekeken wordt waar wel en waar geen horeca is toegestaan en welke eisen en voorwaarden daaraan gesteld worden. Met de kennis van nu wordt gekeken naar de situatie in de toekomst, zo goed en zo kwaad als dat mogelijk is.
Uit de discussie van mei 2020 zijn enkele vragen en opmerkingen naar voren gekomen. Het college zegt dat daarop is ingegaan en dat het colleges daarmee het proces ingegaan en dat inwoners er op konden reageren. Dat is verwerkt en bij elkaar gebracht in de visie.
De vraag hoe het college omgaat met de horeca na de coronacrisis, staat los van de vraag waar je ruimtelijk gezien horeca wilt toestaan. Er is een pakket aan coronamaatregelen gemaakt en daarvoor zijn middelen beschikbaar gesteld. Daarover zal het gesprek gevoerd worden met de horeca en ook met ondernemers uit alle overige categorieën in de gemeente. Het college zal zijn best doen hen te helpen waar dat lokaal mogelijk is. Dat ligt niet alleen aan de gemeente, maar ook aan Den Haag. Spreker zegt dat er contact gehouden zal worden met alle ondernemers in den brede en daar te helpen waar het nodig is.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad overeenkomstig het voorstel, waarbij de fractie van D66 geacht wordt tegengestemd te hebben.
14 Motie vreemd aan de orde van de dag / MOTIE oawer ’n onderwerp det nit op ’n roadsagenda steet
De fractie van de ChristenUnie dient een motie in. De heer BERKHOFF licht de motie toe en zegt dat hij zojuist een mooi beeld voor zich zag van de heer Ten Berge met een glas bier in de hand: hij zat bij het bingo-molentje een klein beetje te ruziën met de heer Klein Velderman over wie er aan de beurt was om te draaien aan het rad en wie de nummers mocht oplezen. Spreker denkt dat die twee er nooit uitkomen, want elke ronde zullen zij opnieuw willen beginnen. Het lijkt spreker niet verstandig als die twee met elkaar gaan bingoën. Dat terzijde.
Vorig jaar, en dat was niet de eerste keer, heeft de ChristenUnie een motie ingediend om een beeld, dat ergens in de gemeente verdwenen was, te herplaatsen. Toen er in de raad is gediscussieerd over het ‘oude kerkhof’, is de term beeldenstorm genoemd. Het lijkt erop dat die beeldenstorm ook in Rijssen er is geweest; beelden verdwijnen en komen op andere plaatsen tevoorschijn. Ook in Holten is er inmiddels een beeld verdwenen, heeft spreker gelezen.
De ChristenUnie dient een motie in over een beeld, dat in de Haarstraat in Rijssen staat. Dat beeld staat wat de ChristenUnie betreft op de verkeerde plaats. Het gaat om het beeld Jan met de Panne. Voorzover bij de ChristenUnie bekend is en wat ook is nagevraagd bij het Rijssens Museum, zou het dit jaar 100 jaar geleden zijn dat Jan met de Panne benoemd is als stadsomroeper. Dat heeft spreker aangesproken, want de gemeente is de afgelopen periode ontzettend druk geweest met communicatie. Officieel is dus vastgelegd dat er 100 jaar communicatie is tussen de gemeente en haar inwoners. De ChristenUnie vindt het een mooi moment om bij stil te staan; communicatie is erg belangrijk, zeker in coronatijd. De raad heeft ook veel middelen beschikbaar gesteld voor communicatie en de ChristenUnie hoopt dat de communicatie beter verloopt dan 100 jaar geleden; toen ging Jan metn de Panne alleen maar rond om te zeggen “de gemeente van Rijssen deelt mede… .“ De ChristenUnie hoopt dat de communicatie tegenwoordig iets meer wederkerig is en dat de gemeente iets mededeelt, maar ook iets mee terugneemt; iets waar de ChristenUnie het volste vertrouwen in heeft.
Het beeldje staat voor Ter Stal in de Haarstraat. De ChristenUnie vindt dat de verkeerde plek. De herinrichting van het Schild, de Grotestraat en de Haarstraat is bijna afgerond. Spreker spreekt zijn lof daarover uit, overigens met uitzondering van de hobbelkeien in het midden. Met de motie wil de ChristenUnie het beeld herplaatsen.
Spreker leest de motie (in het dialect) voor. Daarbij noemt hij ook, naast het beeld van het “Eiervrouwtje” het beeld van de “Turfsteker”.
MOTIE oawer ’n onderwerp det nit op ’n roadsagenda steet
Onderwerp: herplaatsing standbeeld van Jan met de Panne
’n Road van de gemeente Riessen-Hooltn in vergadering biej mekoar op 25 meart 202;
neamp in oawerweaging det:
- op dit momeant de herinrichting van het centrum van Riessen hoaste kloar is;
- het dit joar precies 100 joar geleedn is det Boontn-Jan (Albert Jan Nijland alias Jan met de Panne) as eersten stadsumrooper wördn an-esteeld;
- de herinnering an ’n stadsumrooper in ’t leawn wordt eheuldn duur ‘n standbeeld in ’t centrum van Riessen;
- het beeld verwis noar ne klassieke maneere van oawerheaidscommunicatie woerbiej ‘n umrooper in opdrach van ’t gemeentebestuur de börgers de neurige oawerheaidsinformatie gef;
- het beeld op dit momeant nit good oetkeump teegn de mure van nen weenkel in ’n Hoar-eane;
- het beeld van ‘Jan met de Panne’ nét as det van Eaiervröwke, de herinnering an de Riessense geschiedenis vaste-hooldt;
- het biej alle herinrichtingswoark det non ofkoomp in ‘t centrum het een good momeant is um ’t beeld van Jan met de Panne, teglieke met ’t Eaiervröwke ne bettere stea te geewn in de openboare ruumte;
verzoch ‘t college:
nog vuur het roondkomn van al ’t herinrichtingswoark in ‘t centrum van Riessen teglieke met ‘t beeld van ’t Eaiervröwke, óók ‘t beeld van Jan met de Panne ne geschikte stea te geewn in ’t niej-ingerichte centrum, ’t leewste op ’n Skeeld in de buurte van ‘t gemeentehoes.
En goa’w dan wier verdan met ’t gewone woark.
MOTIE vreemd aan de orde van de dag: herplaatsing standbeeld Jan met de Panne
De raad van de gemeente Rijssen-Holten in vergadering bijeen op 25 maart 2021;
overwegende dat:
- momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de herinrichting van het centrum van Rijssen;
- het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat Boontn-Jan (Albert Jan Nijland alias Jan met de Panne) als eerste stadsomroeper werd aangesteld;
- de herinnering aan de stadsomroeper levend wordt gehouden door een standbeeld in het centrum van Rijssen;
- het beeld verwijst naar een oude vorm van overheidscommunicatie, waarin de stadomroeper in opdracht van het gemeentebestuur de burgers van noodzakelijke overheidsinformatie voorzag;
- het beeld op dit moment enigszins verscholen tegen een muur van een winkelpand in de Haarstraatstaat;
- het beeld van ‘Jan met de Panne’ net als dat van eiervrouwtje, de herinnering aan de Rijssense geschiedenis markeert;
de thans in afronding zijnde herinrichtingswerkzaamheden in het centrum een goed moment is om het beeld van Jan met de Panne, samen het eiervrouwtje een betere plek te geven in de openbare ruimte;
verzoekt het college:
voor de afronding van de herinrichtingswerkzaamheden in het Centrum van Rijssen tegelijk met het beeld van het Eiervrouwtje ook het beeld van Jan met de Panne een passende plek in het nieuw ingerichte centrum, bij voorkeur op het Schild in de nabijheid van het gemeentehuis, te geven.
En gaat over tot de orde van de dag
Vragenronde
De heer KLEIN VELDERMAN vraagt of er opnieuw een motie ingediend wordt als er weer een beeld teruggevonden wordt. Verder vraagt hij of de wethouder hierin niet een rol kan spelen om met een structurele oplossing te komen en dit soort zaken in de gaten te houden.
De heer BERKHOFF merkt op dat hij het niet vaak eens is met de heer Klein Velderman, maar dat de heer Klein Velderman hem in dit geval meevalt. Hij proeft uit zijn woorden een stuk ondersteuning en een stuk sympathie. Voorzover spreker bekend is, staat alleen het beeld van de Turfsteker nog ergens in de kelder. Als dat zo is, zijn alle beelden weer boven water. Misschien kan de wethouder hier nog verder op ingaan.
Eerste termijn
De heer RETERINK zegt dat er een mooie motie is ingediend, maar deze heeft de SGP wel enigszins in verwarring gebracht. De SGP dacht dat de ChristenUnie bezig was alles bij elkaar te vergaren en op het Schild te zetten. Dat is natuurlijk gemakkelijk voor een stadsgids, die dan alles bij elkaar heeft en bij een rondleiding niet ver weg hoeft te gaan.
Er is nog meer verwarring, want er komt nog maar één beeld meer uit de kelder, en dat is het beeld van de Turfsteker. Als die daar straks ook staat, dan is er volgend jaar niks meer en vreest spreker dat de ChristenUnie met een motie komt om de Pelmolen op het Europaplein te zetten.
Als het alleen gaat om Jan met de Panne en het Eiervrouwtje, dan oppert spreker: zet beide beelden gezellig bij elkaar, maar spreek dan met ‘Jan’ af, dat hij alleen op de ‘Panne’ slaat in niet in de eiermand.
De heer BEUNK zegt dat hij voor de vergadering al tegen de heer Berkhoff heeft gezegd: wat maak je er een poppenkast van. De vorige keer heeft Gemeentebelang gevraagd of er nog meer beelden waren, maar toen heeft de wethouder gezegd dat dat niet het geval was; het hele huis is leeg. Blijkbaar was dit voor de ChristenUnie niet voldoende en begint zij te muggenziften over de plek waar het beeld moet staan. Het lijkt inderdaad wel een beeldenstorm.
Als de ChristenUnie echter in dit geval met deze kleinigheid tevreden is, dan strijkt Gemeentebelang nog wel een keer over haar hart en stemt zij voor de motie.
De heer VAN DEN BERG zegt dat de VVD altijd blij is met dit soort moties van de ChristenUnie. Wat vaak wordt gezegd is dat het belangrijk is om vooruit te kijken, maar dat wordt meestal bepaald door wat er vroeger is gebeurd. Dan is dit een mooi stukje geschiedschrijving van Rijssen. Het is mooi dat dat in een beeld is gevormd en dat je kleinkinderen, als je daar langsloopt, dan vragen: wie was dat, opa, die Jan met de Panne? Dan kun je zeggen dat het er eentje was van Bootn-Jan.
De VVD kan zich goed vinden in de motie. Wel vraagt zij nog of het inderdaad de bedoeling is dat de drie beelden worden geclusterd; in coronatijd anderhalve meter uit elkaar en later weer dichtbij elkaar. Verder zou het mooi zijn als de beelden juist wat verder uit elkaar staan bij een rondleiding door de stadsgidsen.
De heer Berkhoff sprak over een beeld uit Holten, dat ook verdwenen blijkt te zijn. Spreker vraagt welk beeld wordt bedoeld.
De heer KLEIN VELDERMAN zegt dat hij het niet beter kan verwoorden dan de vorige sprekers. D66 is een positieve partij en denkt vooruit en wil ook wel eens wat ideeën overnemen van andere partijen. Hij roept de ChristenUnie op vooral zo door te gaan en hij ziet volgend jaar graag een nieuw beeld tegemoet.
De heer MEIJERINK merkt op dat er weer een voorstel ligt van de ChristenUnie, de ‘beeldjespartij’. Spreker heeft een zwak voor beeldjes en vindt dit een sympathiek voorstel. Hij kan zich voorstellen dat Jan met de Panne in de omgeving van het gemeentehuis komt te staan. Het moet aan de geleerden overgelaten worden waar de andere beelden komen te staan. De beelden clusteren is misschien ook weer niet een goed idee. De stadgidsen moeten namelijk wel in beweging blijven. De PvdA stemt in met dit voorstel.
Het bedoelde verdwenen beeld in Holten, betreft het Korhoen. Dit beeld schijnt kapot te zijn, maar staat momenteel bij een van de bewoners aan de voet van de kerk. Hij zal het beeld samen met de betreffende kunstenaar herstellen. Het zou mooi zijn als het beeld daarna weer geplaatst wordt in Holten.
De heer TEN BERGE merkt op dat hij voor de vergadering niet heeft gegeten, maar inmiddels wel zin heeft in een gebakken ei van Jan met de Panne en het Eiervrouwtje. Hij vraagt de motie in stemming te brengen om snel naar huis te kunnen.
De VOORZITTER zegt dat wethouder Wessels bezig is geweest met het concept voor het stadscentrum. Wethouder Tijhof heeft onderwijs in zijn portefeuille, dus ook geschiedenis. Wethouder Aanstoot gaf aan dat hij openbare ruimte in zijn portefeuille heeft. Wethouder Beens zei dat cultuur in zijn portefeuille zit. Als voorzitter die bepaalt wie het woord krijgt, geeft hij het woord aan wethouder Beens.
Wethouder BEENS zegt dat de ChristenUnie eerder vanavond vragen heeft gesteld over de Rijssense Revue. Spreker heeft het idee dat hier vanavond een stukje Rijssense Revue te zien is.
Wat betreft de stadsomroeper heeft het college boven water gekregen dat al in 1870, meer dan 150 jaar geleden, er een instructie voor de stadsomroeper werd vastgesteld. Of er toen ook al inderdaad een stadsomroeper is benoemd, is niet bekend.
Volgens de indiener van de motie staat Jan met de Panne op de verkeerde plek. Spreker is het daarmee eens; het zou het mooiste zijn als de stadsomroeper op het dak van het gemeentehuis zou staan om allerlei mededelingen te doen. Het idee van de VVD vindt spreker echter ook mooi: zet de drie beelden bij elkaar, mondkapjes op en van te voren vaccineren. Het college gaat zijn best doen en zegt toe serieus te kijken of Jan met de Panne dichterbij het gemeentehuis geplaatst kan worden, met de rug naar het gemeentehuis en het gezicht naar het publiek toe, samen met het Eiervrouwtje.
Het zou mooi zijn als er elk jaar een beeld boven water komt. Spreker stelt voor de Turfsteker nog een jaar in de kelder te laten staan. Misschien staan er nog meer beelden. Dan kan er elk jaar eentje boven water gehaald worden tijdens de dialectvergadering. Dat laat spreker over aan de heer Berkhoff.
De heer BERKHOFF merkt op dat wethouder Beens vorig jaar zelf de Turfsteker heeft genoemd. Daarvoor is het nu te laat.
Wethouder BEENS zegt dat hij een tip van de sluier wil oplichten en de heer Berkhoff een handvat geeft.
Tweede termijn
De heer BERKHOFF zegt dat hij suggesties heeft gekregen over mondkapjes. De ChristenUnie zal deze gratis beschikbaar stellen voor de beelden.
De beelden hoeven wat spreker betreft niet per se óp het Schild komen te staan, al heeft dat wel zijn voorkeur. Daar komt de geschiedenis bij elkaar. De ChristenUnie heeft 100 jaar terug gekeken en toen was er al een bepaalde manier van communicatie.
Spreker is blij met alle opmerkingen vanuit de raad en om in eensgezindheid deze vergadering te kunnen sluiten. Hij dankt voor de toezeggingen. De ChristenUnie zal een en ander in de gaten houden.
De VOORZITTER zegt dat Jan van de Panne 100 jaar geleden is aangesteld. De instructie voor de stadsomroeper is al van 150 jaar geleden. Daarmee is aangetoond dat overheidscommunicatie al heel oud is.
Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad unaniem de motie te aanvaarden.
15. Sluiting
De VOORZITTER sluit de vergadering om 19.33 uur.
De voorzitter spreekt het ambtsgebed uit na de sluiting.
Aldus vastgesteld in de vergadering van de Raad van Rijssen-Holten op 22 april 2021.